Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prehovoril pediater: Toto sa deje s detským telíčkom v rozpálenom aute

Kristínka zomrela v rozpálenom aute Zobraziť galériu (2)
Kristínka zomrela v rozpálenom aute (Zdroj: Foto: Topky, Facebook)

NITRA - Desivá smrť malej Kristínky (†2) otriasla celým Slovenskom. Dievčatko zomrelo v pekelných horúčavách, zatvorené v rozpálenom Volkswagene Passat. Opýtali sme sa pediatra Petra Visolajského, čo sa v podobných prípadoch deje s organizmom.

"Stúpajúca teplota prostredia a následne tela kladie veľké nároky hlavne na srdce, cievy a obličky. Prehriatie u detí má však najzávažnejšie následky na mozog," vysvetľuje pediater a dodáva, že spočiatku sa telo snaží svoju teplotu znížiť, čím dochádza k výraznému poteniu, zrýchlenému dýchaniu a zrýchlenému tepu. Ak nedôjde k ochladeniu a tieto ochranné systémy tela sa vyčerpajú, pokožka je horúca a suchá. Stav sa prejaví nevoľnosťou, vracaním, nízkym tlakom krvi a bolesťami hlavy, dostavia sa závraty a strata vedomia. Zhubný vplyv prehriatia organizmu sa na mozgu prejaví poruchou vedomia, kŕčmi a opuchom mozgu s následnou smrťou. "Pri zlyhaní orgánov v dôsledku vysokej telesnej teploty zlyhávajú ako prvé tie, ktoré sú najviac náročné na energiu, teda srdce a mozog," hovorí. 

pediater Peter Visolajský
Zobraziť galériu (2)
pediater Peter Visolajský  (Zdroj: Foto: PV)

Ako ďalej vysvetľuje, nedá sa jednoznačne povedať, ako dlho môže vydržať dieťa v rozhorúčenom priestore. Záleží to od viacerých faktorov - ako rýchlo stúpa teplota prostredia, ako bolo predtým dieťa hydratované, či ide o zdravé dieťa, či užíva nejaké lieky. Záleží aj na veku dieťaťa. Všeobecne platí, že čím je dieťa mladšie, tým skôr dôjde k prehriatiu. "Pri vzostupe telesnej teploty nad 42 stupňov Celzia dochádza v mozgu k nezvratným zmenám, k jeho opuchu a následnej smrti," opisuje Visolajský a zároveň dodáva, že popáleniny kože s následnou tvorbou pľuzgierov vzniknú pri slnečnom žiarení, teda keď dlhší čas svieti slnko na nechránenú pokožku. 

Syndróm zabudnutia dieťaťa

Ako uvádzajú odborné štúdie, v 90-tych rokoch minulého storočia sa začal vyskytovať tzv. Forgotten baby syndrome (Syndróm zabudnutia dieťaťa). Jav nastal po tom, čo sa kvôli airbagom začali deti umiestňovať na zadné sedadlá. Situácia sa dá jednoducho vysvetliť na príklade. Jeden z rodičov je zvyknutý, že dieťa vozí do škôlky každý deň, pričom druhý chodí pravidelne do práce niekoľko rokov po jednej trase už automaticky. Keď nastane situáci, že dieťa dostane odviesť práve on a drobec zaspí v sedačke za ním, v spätnom zrkadle nevidí nič a nikoho. Vystúpi a ide pracovať ako niekoľko rokov doteraz.

Rodičia to nerobia úmyselne a nesúvisí to ani s IQ. Za situáciu môže bežná psychológia, a to zautomatizovanie akcií, ktoré robíme pravidelne. Je to podobné, ako keď sa napríklad niekto presťahuje z bytu, kde mal vypínač vnútri v kúpeľni a v novom byte je z opačnej strany. Kým si zautomatizuje novú polohu, niekoľkokrát búcha rukou na vnútornú stranu steny, ako na to bol zvyknutý v predchádzajúcom byte. "Treba si uvedomiť, že teplo vplýva aj na nás dospelých, vysoké teploty prostredia dokázateľne znižujú pozornosť a sústredenie, preto platí pravidlo, že keď dospelý vystupuje z auta vždy musí zobrať aj dieťa. Teplo môže spôsobovať u dospelého oneskorené reakcie, a tým skôr na dieťa zabudne," vysvetľuje Visolajský.

Vždy, keď veziete dieťa v aute, treba myslieť na to, že takáto tragédia sa môže stať komukoľvek, preto je všeobecným odporúčaním, že pred uzamknutím auta treba vždy skontrolovať sedadlá, a to nie len počas horúčav. Dobrou radou je aj to, ak si zvyknete kabelku, aktovku, tašku, či potrebné veci pri odchode z domu umiestňovať na zadné sedadlá. Keď dorazíte do cieľa, musíte tak otvoriť zadné dvere a celé auto tým skontrolujete.

Viac o téme: AutoTragédiaNešťastieNitraKristínka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu