Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nové informácie vo vyšetrovaní tragédie vrtuľníka so záchranármi: Posledné FOTO pred pádom

Posledný záber vrtuľníka tesne pred tragédiou. Zobraziť galériu (10)
Posledný záber vrtuľníka tesne pred tragédiou. (Zdroj: Tip)

HRABUŠICE - Tragédia pádu záchranárskeho vrtuľníka otriasla v piatok Slovenskom. V týchto chvíľach sa vyšetruje, čo je za stratou štyroch ľudských životov. Oficiálne výsledky vyšetrovania ešte nie sú známe, no už teraz sa špekuluje, že s drôtmi elektrického vedenia, ktoré pravdepodobne haváriu zapríčinili, nebolo niečo v poriadku. Našej čitateľke sa navyše exkluzívne podarilo zachytiť vrtuľník vo vzduchu iba minúty pred pádom.

Podľa Pravdy vyšetrovatelia údajne preverujú verziu, že s drôtmi nebolo niečo v poriadku. "Vyšetrovatelia údajne preverujú aj verziu, že s drôtmi vysokého napätia, o ktoré sa stroj zachytil, nebolo niečo v poriadku." Informáciu priniesla Pravda. Nimi oslovený pilot, ktoý má blízko k vyšetrovateľom, povedal, že za tragédiou by mohli byť neštandardná výška drôtov vysokého napätia.

Miesto tragickej nehody záchranárskeho
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

„S týmto elektrickým vedením nebolo všetko celkom v poriadku. Bolo vo výške približne 100 metrov, čo je dosť vysoko. A otázne tiež je, či tam malo byť v takom stave, v akom bolo,“ povedal muž, ktorý si neželal byť menovaný. Prípadu sa venuje aj Igor Benek z Leteckého a námorného vyšetrovacieho úradu. Ten sľúbil, že túto verziu preverí. Správca drôtov Východoslovenská distribučná, a. s. sa vyjadrila pre denník, že posledná úradná skúška bola vykonaná v júli 2013.

Miesto tragickej nehody záchranárskeho
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Drôty neboli na mape

Spoločnosť Air-Transport Europe (ATE), ktorá spadnutý vrtuľník prevádzkovala povedala, že drôty, o ktoré zaprel vrtuľník na ich mapách, ktoré majú k dispozícii, neboli vyznačené. Dôvod podľa Pravdy neuviedla.

Posledná fotka pred pádom

Čitateľke Topiek Lucii sa podaril unikátny záber. Minúty pred haváriou sa jej podarilo odfotiť záchranársky vrtuľník vo vzduchu. "Posielam foto záchranného vrtuľníka, ktorý sme videli letieť nad Čingovom v Slovenskom raji," napísala nám Lucia v piatok neskoro večer.

Naša čitateľka Lucia zachytila let vrtuľníka iba pár minút pred nešťastím
Zobraziť galériu (10)
Naša čitateľka Lucia zachytila let vrtuľníka iba pár minút pred nešťastím  (Zdroj: Tip)

Čierna skrinka vo vrtuľníku nebola

Tragédiu by pomohla objasniť čierna skrinka. No tá sa podľa Pravdy v tomto type vrtuľníka nenachádza. "Vrtuľník mal len Flight Data Recorder. Ten zaznamenáva technické parametre stroja, ako je rýchlosť, sklon, náklon alebo teplota motorov, nie však zvukový záznam. Práve ten by však mohol priblížiť posledné sekundy v kokpite a objasniť príčiny tragédie," informujú noviny.

Miesto tragickej nehody záchranárskeho
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Pilot lietal 24 rokov

Štyridsaťštyriročný pilot záchranárskeho vrtuľníka, ktorý v piatok havaroval v Slovenskom raji, mal dlhoročnú prax v lietaní. "Za svoju kariéru nalietal vyše 1800 letových hodín. Išlo o skúseného pilota, ktorý lietal 24 rokov," uviedla hovorkyňa spoločnosti ATE Zuzana Turočeková. V spoločnosti pracoval od roku 2009.

Pohreb bude vo štvrtok

Posledná rozlúčka so všetkými štyrmi zosnulými záchranármi, ktorí zahynuli pri piatkovom páde vrtuľníka v Slovenskom raji, sa bude konať vo štvrtok 23. júla o 10:00 v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade.

Miesto tragickej nehody záchranárskeho
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Vláda dá 33 tisíc eur rodinám pozostalým

Dnes sa slovenská vláda rozhodla, že pomôže pozostalým tragédie a dá im 33 tisíc eur. Pri leteckej tragédii v Slovenskom raji v piatok 17. júla zahynul 44-ročný pilot vrtuľníka Ľubomír Majerčák, 34-ročný letecký záchranár Martin Svitana, 45-ročný lekár Marek Rigda a 37-ročný náčelník Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji Dušan Leskovjanský. Záchranársky vrtuľník sa zrútil v Kláštorskej rokline v Slovenskom raji, keď leteckí záchranári leteli na pomoc zranenému nemeckému chlapcovi. Na miesto už nedoleteli, vrtuľník sa zachytil o drôty elektrického vedenia. Policajný vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia. Roklina Prielom Hornádu v úseku Lavka pod Kláštorskou roklinou až po Hrdlo Hornádu je až do odvolania pre záchranárske práce uzavretá.

Pilot Ľubomír Majerčák
Zobraziť galériu (10)
Pilot Ľubomír Majerčák  (Zdroj: SITA)

Letecký záchranár Martin Svitana
Zobraziť galériu (10)
Letecký záchranár Martin Svitana  (Zdroj: SITA)

Lekár Marek Rigda
Zobraziť galériu (10)
Lekár Marek Rigda  (Zdroj: SITA)

Foto z roku 2011: Dušan Leskovjanský (druhý zľava)
Zobraziť galériu (10)
Foto z roku 2011: Dušan Leskovjanský (druhý zľava)  (Zdroj: TASR)

Viac o téme: PilotSmrťZáchranári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu