Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V bratislavskom Ružinove bude asi horúco: Investor chystá projekt centra pre utečencov

Vizualizácia integračného centra v Ružinove.
Vizualizácia integračného centra v Ružinove. (Zdroj: Atrios Group/Stamina)

BRATISLAVA - Téma utečeneckej krízy momentálne prudko lomcuje aj slovenskou verejnosťou a už len pri spomienke, že by naša krajina mala prijať niekoľko stoviek migrantov, v mnohých ľuďoch vzbĺknu vášne. Spoločnosť je názorovo polarizovaná, ale väčšinou nikto nechce, aby si či už žiadatelia o azyl alebo utečenci usadili v ich meste či dedine. Svedčí o tom aj prípad Gabčíkova, ktorého obyvatelia spísali petíciu proti zriadeniu utečeneckého tábora na území ich obce. Najnovšie s riešením prišla investorská spoločnosť Stamina, ktorá pripravuje integračné centrum pre utečencov v bratislavskom Ružinove.

Centrum má vyrásť na pozemku investora, ktorý sa nachádza na Teslovej ulici. Podľa vizualizácie projekčnej kancelárie Atrios sa oproti rodinným domom postavia dve veže, 6- a 9-podlažná, ktoré budú na prízemí prepojené. Ide zatiaľ iba o štúdiu, ktorá bude predostretá verejnosti.

„Súčasnú situáciu, keď očakávame vlny prisťahovalcov z rôznych kultúrnych prostredí, treba chápať ako výzvu a novú príležitosť. Jednak môžu vzniknúť podnikateľsky úspešné projekty či nové firmy na pokrytie požiadaviek novovznikajúcich sociálnych zoskupení. Hlavne ale treba imigrantov začleniť do spoločnosti tak, aby sme eliminovali nedostatok pracovných síl, najmä z pohľadu demografického vývoja Slovenska,“ povedal pre Trend Miroslav Kožuch, konateľ investorskej firmy.

Integračné centrum v Ružinove by podľa Trendu malo približne 500 imigrantom poskytovať dočasné ubytovanie, lekársku starostlivosť a opateru malých detí. Nebudú chýbať ani prednáškové miestnosti pre výučbu jazyka, remeselné dielne, kultúrne a športové vyžitie, zabezpečenie náboženských potrieb. Spĺňať má aj osvetovú funkciu, smerujúcu k zvýšeniu tolerancie medzi kultúrami.

V bratislavskom Ružinove bude
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Atrios Group/Stamina)

Územný plán hlavného mesta kedysi v tejto lokalite umožňoval výstavbu bytov, ale neskôr sa jeho určenie zmenilo na výstavbu mestského a nadmestského významu. Projekt zatiaľ nebol predrokovaný.

Koľko utečencov prijme Slovensko?

Dohodu o presídlení 20.000 utečencov uznaných Organizáciou Spojených národov do Európy prinieslo neformálne stretnutie ministrov vnútra členských krajín Európskej únie, ktoré sa začiatkom júla konalo v Luxemburgu.

Slovensko je nateraz ochotné prijať na svojom území v nasledujúcich dvoch rokoch stovky migrantov, predovšetkým v rámci tzv. humanitárneho transferu, ktorý poskytuje už od roku 2008. Kým doposiaľ Slovensko pripravovalo ročne 300 utečencov na presun do cieľovej krajiny, tento rok by ich mohlo byť už 500, rovnako aj budúci rok. Títo migranti na území SR neostanú, najčastejšie mieria do Spojených štátov amerických.

Azyl by Slovensko mohlo poskytnúť kresťanským rodinám zo Sýrie, a to v spolupráci s cirkevnými charitatívnymi organizáciami. Minister vnútra Robert Kaliňák odhadol, že by mohlo ísť o 100 ľudí. Tento dobrovoľný záväzok Slovenska pri riešení migračnej krízy v Európe by sa však mohol ešte zvýšiť. Ministerstvo zahraničných vecí vstúpilo do rokovania s cirkvami a tretím sektorom o ich pomoci.

Slovensko však dočasne prijme aj 500 migrantov z aktuálne preplneného zariadenia v rakúskom Traiskirchene. Bilaterálnu dohodu o tomto riešení oznámilo vo Viedni rakúske ministerstvo vnútra. Obe krajiny budú náklady na starostlivosť o migrantov znášať spoločne.

Viac o téme: ProjektUtečenciBratislavaRužinovStamina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu