Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Záchranári smútia za kamarátmi z tragédie v Slovenskom raji: Srdcervúca spoveď!

Miesto tragickej nehody záchranárskeho vrtuľníka. Zobraziť galériu (2)
Miesto tragickej nehody záchranárskeho vrtuľníka. (Zdroj: SITA)

VYSOKÉ TATRY - Správu o tragickej havárii záchranárskeho vrtuľníka v Slovenskom raji v piatok 17. júla prijali s hlbokým dojatím aj členovia Tatranskej horskej služby – dobrovoľného zboru (THS-DZ) vo Vysokých Tatrách. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré médiám poskytol v mene Tatranskej horskej služby – dobrovoľného zboru jej predseda Jaroslav Švorc.

„Skláňame sa nad pamiatkou obetí tejto tragédie a vyjadrujeme našu úprimnú sústrasť rodinám a ostatným pozostalým. Tragédia nám vzala priateľov a kolegov, s ktorými sme sa stretávali počas výcvikov, záchranných akcií, ale i v bežnom živote,“ uviedol Švorc.

„Táto tragédia zasiahla srdcia mnohých z nás,“ uviedli po páde záchranárskeho vrtuľníka do rokliny záchranári. 

Medzi štyrmi obeťami bol aj ich kolega, náčelník HZS Dušan Leskovjanský. Ako píšu vo vyjadrení zverejnenom na svojej internetovej stránke, Leskovjanský bol oddaný svojmu povolaniu horského záchranára a horského vodcu.

„Len málo ľudí má taký vrúcny vzťah k prírode, ako ho mal náš kolega a náčelník Dušan. Azda najviac to dokumentuje jeho snaha tráviť každú minútu svojho života v lone prírody v tom, že trvalé bývanie pre seba a svoju rodinu zabezpečil uprostred hôr Slovenského raja. Úprimnosť tohto svojho vzťahu k prírode prenášal i na nás, svojich kolegov. Neustále nás viedol k bdelosti a ostražitosti pre prípad nutnosti záchrany ľudského zdravia a životov. Pritom nám bol sám príkladom, ochotný vždy a za každých okolností či už organizovať záchranné akcie alebo sám aktívne ľudí zachraňovať. Tento jeho odkaz si my, jeho najbližší kolegovia, ponesieme vo svojom vnútri do ďalšieho nášho života záchranárov v horách,“ spomína na svojho kolegu horský záchranár Dezider Hudák. 

Dušan Leskovjanský sa narodil 16. decembra 1978 v Spišskej Novej Vsi, kde prežil aj detstvo. Už ako pätnásťročný sa stal členom Slovenského horolezeckého spolku JAMES. Po ukončení gymnázia, pokračoval v štúdiu na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave v odbore geodézia a kartografia. Po ukončení vysokoškolského štúdia v roku 2002 nastúpil na výkon civilnej služby v Spišskej katolíckej charite v Spišskej Novej Vsi, neskôr pracoval v Spojených štátoch amerických ako sociálny pracovník.

Po návrate v roku 2006 sa stal profesionálnym záchranárom na Oblastnom stredisku Horskej záchrannej služby Slovenský raj, v roku 2011 aj jeho náčelníkom a v to istom roku aj horským vodcom. Dušan mal rád hory, pomáhal ľuďom naplniť si svoje sny a ako horský vodca ich sprevádzal najmä po Vysokých Tatrách, píšu záchranári. Koncom júla roku 2013 prešiel spolu s kolegom, horským záchranárom a horským vodcom Rastislavom Šrobom hlavný hrebeň Vysokých Tatier v priebehu troch dní. Zostali po ňom dve dcéry Eva, Zuzana a syn Jakub. 

Záchranársky vrtuľník spoločnosti AIR - TRANSPORT EUROPE (ATE) sa zrútil v piatok podvečer 17. júla v Kláštorskej rokline v Slovenskom raji. Nehodu neprežil nikto zo štvorčlennej posádky. Leteckí záchranári leteli na pomoc zranenému nemeckému chlapcovi. Na miesto však nedoleteli, vrtuľník sa zachytil o drôty elektrického vedenia. Záchranárske práce museli v piatok v noci záchranárske tímy prerušiť, vrtuľník sa totiž zrútil v nedostupnom teréne a záchranári v tme nemohli pokračovať. V sobotu od skorého rána na mieste zasahovali záchranári i hasiči, ktorí telá posádky z havarovaného vrtuľníka vyslobodili. Policajný vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia. Roklina Prielom Hornádu v úseku Lavka pod Kláštorskou roklinou až po Hrdlo Hornádu je až do odvolania pre záchranárske práce uzavretá.

Úprimnú sústrasť pozostalým leteckej tragédie vyjadril aj primátor 

Úprimnú sústrasť pozostalým obetí leteckej tragédie z piatka (17.7.) dnes vyjadril aj primátor mesta Poprad Jozef Švagerko. „Boli to záchranári od nás z Popradu, zachraňovali nielen našich obyvateľov, ale aj návštevníkov regiónu. Dvoch z nich som poznal osobne, dokonca leteckí záchranári pomáhali aj pri záchrane môjho otca,“ uviedol Švagerko.Dodal, že po dohode so šéfom Air-Transport Europe (ATE) je samospráva pripravená podať pomocnú ruku. Mesto už na znak úcty obetí vyvesilo čiernu zástavu. „Je to rana aj pre mesto Poprad, chceme podať pomocnú ruku, aby sme sa s týmito ľuďmi mohli dôstojne rozlúčiť,“ uzavrel Švagerko.
 
Členovia Tatranskej horskej služby - dobrovoľného zboru vo Vysokých Tatrách taktiež s hlbokým dojatím prijali správu o tragickej havárii záchranárskeho vrtuľníka v Slovenskom raji. „Vyhasli pri nej štyri ľudské životy našich kamarátov a kolegov. Skláňame sa nad pamiatkou obetí tejto tragédie a vyjadrujeme našu úprimnú sústrasť rodinám a ostatným pozostalým. Tragédia nám vzala priateľov a kolegov, s ktorými sme sa stretávali počas výcvikov, záchranných akcií, ale i v bežnom živote,“ konštatoval predseda Tatranskej horskej služby – dobrovoľného zboru Jaroslav Švorc.
 
„Pilot vrtuľníka Ľubomír Majerčák mal 44 rokov, za svoju kariéru nalietal vyše 1800 letových hodín. Išlo o skúseného pilota, ktorý lietal 24 rokov, pre našu spoločnosť od roku 2009,“ informovala hovorkyňa ATE Zuzana Turočeková. Martin Svitana, 34-ročný letecký záchranár, pracoval v ATE 17 rokov. Najprv ako letecký mechanik. „Lekár leteckých záchranárov Marek Rigda lietal v záchranárskom vrtuľníku 13 rokov,“ doplnila Turočeková s tým, že počas svojej dlhoročnej praxe pomohli stovkám zranených, ktorí boli v núdzi, a zachránili niekoľko desiatok životov. „Počas záchrannej akcie, žiaľ, vyhasli tie ich. Za ich obetavú prácu a plné nasadenie im patrí veľké uznanie a česť ich pamiatke,“ dodala hovorkyňa.
 
Vo veľkej snahe pomôcť v náročných terénnych podmienkach počas fázy vyhľadávania zraneného v teréne v oblasti rokliny Prielomu Hornádu došlo pravdepodobne ku kontaktu vrtuľníka s vodičmi elektrického vedenia a následného pádu z výšky približne 100 až 120 metrov. Trosky vrtuľníka z miesta nehody odviezli ešte v sobotu (18.7.), presné príčiny nešťastia sú v štádiu vyšetrovania.
Viac o téme: HaváriaVrtuľník Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu