Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gréci v diskusiách zosmiešňujú chudobných Slovákov: My sme moderný svet a vy komunisti

Gréci pravidelne demonštrujú v uliciach. Zobraziť galériu (5)
Gréci pravidelne demonštrujú v uliciach. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zatiaľ čo sa Európa skladá Grékom na dlhy, obyčajní Gréci zrejme trpia stratou súdnosti. Svedčia o tom uletené reakcie na fakt, že chudobné Slovensko by malo pomáhať bohatšiemu štátu. Podľa niektorých Grékov sme ledva vyšli z komunistického sveta a preto nemôžeme chápať slobodný a moderný svet.

Grécke noviny Kathimerini priniesli článok, v ktorom píšu, že chudobnejšie krajiny napríklad ako Slovensko, majú problém s pomáhaním Grécku. "Estónsko, Lotyšsko, Litva či Slovensko si myslia, že sú príliš chudobní, aby pomáhali bohatšiemu Grécku, ktoré by sa malo podrobiť škrtom a ekonomickým reformám," píšu noviny Kathimerini. Slováci si týmto vývojom prešli. Po rozdelení Československa a najmä na prelome druhého tisícročia sme si prešli ťažkými reformami, ktoré nás posunuli do EÚ a NATO a úspešne sme sa zaradili k rozvinutým ekonomikám.

Najviac v Grécku trpia dôchodcovia
Zobraziť galériu (5)
Najviac v Grécku trpia dôchodcovia  (Zdroj: SITA)

Túto cestu musia podstúpiť aj Gréci. No udalosti posledných dní tomu nenasvedčujú. Dokonca sa objavujú názory v internetových diskuciách, v ktorých Gréci demonštrujú svoju aroganciu a nadradenosť. V nich možno vidieť nepochopenie reality. Tej reality, ktorá tlačí grécku ekonomiku na dno.

Ako môžu Slováci chápať slobodný a moderný svet?

Svedčia o tom komentáre pod vyššie spomenutým článkom. Upozornili na to Hospodárske noviny. Komentujúci Alexandros Kapellos napríklad nemôže uveriť, že sa dá porovnávať Bratislava s Aténami. "Porovnávať Bratislavu s Aténami? To nemyslíte vážne...". Podľa Deana Plassarasa je eurozóna stvorená iba na to, aby vyhovovala Nemecku.

Gréci v diskusiách zosmiešňujú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Korunu arogancie zasadila Georgia Constantin. "Estónsko, Lotyšsko, Litva a Slovensko. Naozaj? Opustili komunistické zmýšľanie a okamžite vedia chápať slobodný, moderný svet? Naozaj? Prečo sa potom takto chudobné krajiny mohli dostať do EÚ? Ale no, Kathimerini. Buďte seriózni. Ako povedal Winston Churchill: "Kde nie je vnútorný nepriateľ, nepriatelia zvonku vás neohrozia," napísala sebavedomá žena.

Pripomenuli nám nacistickú minulosť

Ďalší diskutér vytiahol na Slovákov ich temnú minulosť počas druhej svetovej vojny. Muž menom E Angelo Kokkino citoval wikipédiu, aby ukázal, že Slovenský štát vznikol vďaka Hitlerovej Tretej ríši a bol súčasťou mocností osi. Tiež sme napadli pod vedením Nemecka Poľsko a Sovietsky zväz.

Gréci v diskusiách zosmiešňujú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V komentároch ďalej pokračovala Georgia Constantin, ktorá odpovedala mužovi, ktorý vyčítal Grékom ich správanie. "Vaša krajina ledva opustila sovietske rozmýšľanie a za to, že môžete cestovať do iných krajín či Euróspka centrálna banka dáva vašim bankám peniaze neznamená, že ste moderne zmýšľajúci."

My sme si tým prešli, Gréci nemôžu?

Rozhorčení su aj Lotyši. "Nemám žiadne sympatie s Grékmi. Už dávno mali platiť dane. Keď chcú peniaze od Európy, mali by začať šetriť!", povedala novinám 59-ročná biznismenka Brigita Petersone. Pobaltské krajiny si prešli tvrdým úsporným režimom po finančnej kríze z rokov 2008 až 2009 preto sa Brigita pýta, či si Gréci nemôžu prejsť podobným procesom. "Ako je možné, že my sme si tým prešli a oni nemôžu?"

Gréci v diskusiách zosmiešňujú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Gréci chystajú reformy za 12 miliárd eur

Grécko pripravuje dvojročný balík reforiem v hodnote okolo 12 miliárd eur, čo znamená väčší rozsah, než pôvodne plánovalo. Cieľom je kompenzovať predpokladaný návrat do recesie po tom, ako mesiace bez úspechu vyjednávalo s medzinárodnými veriteľmi. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na grécky denník Kathimerini.

Vláda premiéra Alexisa Tsiprasa musí dnes do polnoci predložiť európskym partnerom seriózny návrh reforiem. Ak ho prijmú, potom by sa v nedeľu 12. júla malo rozhodnúť o ďalšej pomoci pre Grécko. Denník Kathimerini uviedol, že v dôsledku mesiacov neistoty a dva týždne trvajúcich kapitálových kontrol sa najnovšie očakáva recesia v rozsahu asi 3 %, zatiaľ čo pôvodne sa pre tento rok počítalo s hospodárskym rastom na úrovni 0,5 %. Vláda preto plánuje prísť s rozsiahlejšími reformami.

Viac o téme: EuroKrízaSlovenskoGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu