Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na trhu sa objavila ďalšia nebezpečná kozmetika: Vaše vlasy môžu byť ohrozené!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRATISLAVA – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na štyri nebezpečné kozmetické výrobky v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX kontrolné orgány v Rumunsku, Holandsku, Španielsku a Švédsku. Je možné, že sa vyskytujú aj na Slovensku. Informoval o tom hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Prvým kozmetickým výrobkom je masážny krém Herbitter Masage cream, pôvodom z Maďarska. Krém sa nachádza v 75-ml tube hnedej a béžovej farby. Vo výrobku je látka, ktorá nesmie byť súčasťou kozmetických výrobkov.

Problémová je aj kúra na vlasy Tratamento Capilar Marroquino, pôvodom z Brazílie. Výrobok sa nachádza v čiernej plastovej fľaši s objemom jeden liter. Farba obsahuje látku, ktorá nie je povolená v kozmetických výrobkoch.

Tretím výrobkom je mydlo značky Bomb Cosmetics, pôvodom zo Spojeného kráľovstva. Mydlo sa podobá na jahodovo-banánovú tortu v tvare trojuholníka. "Kozmetický výrobok tvarom a veľkosťou pripomína potravinu, čo môže spôsobiť, že spotrebitelia, najmä deti, si ho môžu zameniť s potravinou a v dôsledku toho by ho mohli vkladať do úst, cmúľať alebo prehltnúť, čo by mohlo byť nebezpečné a zapríčiniť napríklad dusenie, otravu alebo perforáciu či zablokovanie tráviaceho ústrojenstva," konštatuje ÚVZ.

Posledným výrobkom, na ktorý upozorňuje ÚVZ, je permanentná farba na vlasy Soft hair colour treatment, pôvodom z USA. Vo výrobku sa nachádzajú látky, ktoré sú zakázané v kozmetických výrobkoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu