Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chorváti varujú dovolenkárov: Chaos vo svete totálne zmenil tohtoročnú sezónu

Dubrovník, Chorvátsko
Dubrovník, Chorvátsko (Zdroj: sxc.hu )

ZÁHREB – Chorváti bijú na poplach. Búrlivé svetové udalosti im nahnali toľko turistov, že už teraz majú hotelieri plno. Vrchol dovolenkovej sezóny tak môže prípadným návštevníkom aj zo Slovenska pripraviť nečakané prekvapenia.

Situácia okolo gréckych finančných problémov vyháňa turistov z Grécka do Chorvátska. Z toho bude turistický ruch ťažiť, pretože väčšina hotelových zariadení je už rezervovaná, píše chorvátsky portál jutarnji.hr. To sa týka aj Tuniska, odkiaľ utekajú turisti do iných destinácií. Medzi prvými je destinácia Chorvátsko, sem sa presmerovávajú dovolenky. No chorvátsky web upozorňuje, že významná časť turistickej sezóny je už naplnená.

Vrchol sezóny je nad chorvátske sily

Viacerí hotelieri pre portál potvrdili, že nemajú už voľné miesta. Jako Andabak podniká s 13 hotelmi a pre portál tvrdí, že už nemajú dostatok voľných miest. „Naše hotely sú už plné. Máme veľký počet hostí z Nemecka, ktorí si už popredu rezervovali ubytovanie,“ povedal pre jutarnji.hr Andabak. V Chorvátsku je 633 hotelov, v ktorých by malo byť vyše 54 tisíc izieb s takmer dvojnásobným počtom lôžok, čo sa v prípade návalu, je nedostačujúce, upozorňuje portál.

Prílev turistov ich teší

Vedúci predstavitelia štátu si veria a tešia sa z prílevu turistov. „Výsledky cestovného ruchu by mohli byť podstatne lepšie, než v minulom roku a to bez ohľadu na situáciu v konkurenčných trhoch,“ povedal Darko Lorencin z príslušného ministerstva turizmu.

Boris Žgomba, prezident Asociácie chorvátskych cestovných kancelárií, tiež odhaduje, že do Chorvátska sa preleje významný počet turistov, ktorí mali ísť do Grécka alebo Tuniska, a priznáva, že počas vrcholu sezóny bude plno. Problém pre chorvátsky turizmus by mohla predstavovať ponuka. Tú grécku najviac totiž môžu kompenzovať španielske a turecké destinácie.

Grécke banky sú zatvorené a pre domácich obyvateľov platí niekoľko finančných obmedzení, medzi ktorými je aj denný limit pre vyberanie hotovosti z bankomatov vo výške 60 eur. Ten sa ale netýka turistov, ktorí majú platobné a kreditné karty vydané v zahraničí. Za prvých šesť mesiacov prišlo do Chorvátska o sedem percent viac turistov ako vlani. Najväčší nárast zaregistrovali v Istria.

Viac o téme: DovolenkaVypredanéChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu