Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Extrémne horúčavy sme zažili aj na Slovensku: Zdravotníci mali čo robiť, ľudia kolabovali!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Horúce počasie dnes na Slovensku nezvládlo 146 ľudí, ktorí z tepla skolabovali a skončili v rukách zdravotníkov.

Najviac teplo potrápilo ľudí v Bratislavskom kraji, najmenej kolapsov zaznamenali záchranári v Trenčianskom kraji. Ako informoval Boris Chmel z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby, spomedzi tohtoročných horúcich letných dní ide zatiaľ o najväčší počet kolapsov. V sobotu zdravotníci ratovali 136 ľudí, v nedeľu počet klesol na 128.

Horúčavy nás čakajú aj v najbližších dňoch, teploty sa najmä na západnom Slovensku môžu v utorok vyšplhať na 34 až 38 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal na utorok výstrahu 3. stupňa. Tá platí pre celý Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj. Výstraha najvyššieho stupňa platí aj pre okresy Krupina, Veľký Krtíš, Myjava a Nové Mesto nad Váhom. Pre zvyšok Slovenska platí výstraha 2. stupňa, teploty sa môžu vyšplhať až na 37 stupňov Celzia, severnejšie očakávajú 30 až 33 stupňov. Zdravotníci preto radia, aby ľudia dbali na pitný režim a neprepínali svoje sily. Slnku sa treba vyhnúť najmä v poludňajších hodinách, keď je najsilnejšie. 

Pri horúčavách sú najrizikovejšími skupinami deti a seniori, ľudia trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami či fyzicky pracujúci ľudia vystavení celodennému slnečnému žiareniu. Preto je veľmi dôležité dodržiavať správne zásady pobytu na slnku. Opatrný treba byť aj pri prechode z chladnejšieho, napr. klimatizovaného prostredia do tepla. Telo môže dostať tzv. teplotný šok. Dôležité je piť pravidelne v dostatočnom množstve, nie naraz väčšie množstvo chladených nápojov. Najlepšie je mať vodu vždy pri sebe a piť priebežne počas celého dňa. Vyhýbať sa treba alkoholu. Príznaky prehriatia organizmu sú bledá pokožka, potenie, bolesť hlavy, únava, slabosť, nutkanie na vracanie či samotné vracanie.

Človeka je najlepšie v takomto prípade, pokiaľ je pri vedomí, premiestniť do chladnejšieho a tienistého prostredia, vhodne ho uložiť, sledovať jeho základné životné funkcie a komunikovať s ním. Veľmi dôležité je u postihnutého nahradiť stratu tekutín spôsobenú prehriatím, ochladiť telo vlažnou sprchou alebo studenými obkladmi. Postihnutému nikdy nepodávame alkoholické nápoje alebo kávu. Kolapsový stav človeka v bezvedomí vyžaduje okamžité privolanie záchrannej zdravotnej služby na tiesňovej linke 155 a dodržanie pokynov operátora zdravotnej služby. Operátor pri komunikácii s volajúcim rozhodne o postupe a bezodkladne vydá pokyn na zásah skupine ambulancie záchrannej zdravotnej služby. 

Viac o téme: HorúčavySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu