Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Horúco ako v pekle: Meteorológovia pritvrdili, extrémy očakávajte po celom Slovensku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto

BRATISLAVA/PREŠOV/KOŠICE - Slovensko zasiahli horúčavy. Pokiaľ dnes nezvyčajne vysoko stúpajú teploty najmä na západe, tak v nedeľu a v pondelok extrémne teplá pocítia obyvatelia na celom území krajiny. Viaceré mestá sa rozhodli, že obyvateľom uľahčia život polievaním ulíc.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal dnes o 12:00 výstrahu pred vysokými teplotami 1. stupňa. Od 12:00 do 19:00 platí pre celý Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj a dva okresy Banskobystrického kraja, konkrétne Krupinu a Veľký Krtíš. Teploty v týchto miestach dosiahnu 33 až 34 stupňov Celzia.

SHMÚ vyhlásil na nedeľu od 13:00 do 18:00 výstrahu 2. stupňa pre kraje Bratislavský, Trnavský a Nitriansky, ako aj okresy Veľký Krtíš a Krupina v Banskobystrickom kraji. Upozorňuje, že teploty tu od 13:00 do 18:00 miestami vystúpia na 35 až 36 stupňov Celzia. Na celom ostatnom území Slovenska platí na nedeľu výstraha 1. stupňa. V horách na severe môže byť 30 až 31 stupňov Celzia. Väčšinou však meteorológovia varujú pred teplotou 33 až 34 stupňov. 

Výstrahy na pondelok

Horúčavy pretrvajú aj začiatkom budúceho týždňa. Na pondelok už hydrometeorológovia rozšírili výstrahu 2. stupňa pred vysokými teplotami na celý juh krajiny, od západu až po východ. Druhý stupeň výstrahy platí na pondelok 6. júla pre všetky okresy v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Od 12:00 do 18:00 by tu teplota mohla vystúpiť na 35 až 38 stupňov Celzia.

Horúco ako v pekle:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Rovnaké teploty môžu očakávať aj obyvatelia Banskobystrického a Košického kraja. V Banskobystrickom kraji výstraha 2. stupňa neplatí pre okresy Banská Bystrica, Brezno a Žiar nad Hronom, kde SHMÚ zatiaľ vydal výstrahu 1. stupňa. Teploty by tu mali od 12:00 do 18:00 vystúpiť na 30 až 35 stupňov. V Košickom kraji platí na pondelok výstraha 1. stupňa pre okresy Gelnica a Spišská Nová Ves.

Na extrémne teplá upozorňuje SHMÚ výstrahou 2. stupňa v pondelok i obyvateľov okresov Myjava a Nové mesto nad Váhom v Trenčianskom kraji, ako aj okresov Humenné, Snina a Veľký Krtíš v Prešovskom kraji. Pre ostatné okresy Trenčianskeho a Prešovské kraja je k dnešnému poludniu vydaná na pondelok výstraha pre vysokými teplotami 1. stupňa. Výstraha 1. stupňa sa na pondelok týka celého Žilinského kraja. 

Pozor na zvýšené riziko požiarov na celom Slovensku

Hasičský a záchranný zbor SR upozorňuje na zvýšené riziko požiarov, ktoré hrozí na celom území Slovenska najmä v prírodnom prostredí v súvislosti s aktuálnym horúcim počasím. Zákon o lesoch zakazuje vo všeobecnosti na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme mimo vyznačených miest zakladať alebo udržiavať otvorené ohne, taktiež fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru.

"Z dôvodu zvýšeného rizika požiarov je však nevyhnutné rozšírenie tohto zákazu na všetky miesta na lesných pozemkoch vrátane ich 50-metrového ochranného pásma, preto sa tento zákaz vzťahuje aj na vyznačené miesta, na ktorých je zakladanie a udržiavanie otvoreného ohňa inokedy povolené," pripomína Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru SR.

HaZZ zároveň v najbližších dňoch odporúča nepoužívať v prírode otvorené zdroje ohňa ako sú cigarety, zápalky či zapaľovače. Nezakladať ohne a negrilovať v prírode. Dávať väčší pozor na používanie a skladovanie propán-butánových alebo liehových varičov. Nespaľovať biologický odpad na miestach, kde môže dôjsť k rozšíreniu ohňa, dávať väčší pozor na skladovanie a manipuláciu s horľavými kvapalinami. V aute netreba tiež nechávať zapaľovač, mobilný telefón, notebook či tablet.

Situácia v Prešove

V Prešove budú od dnešného dňa až do poklesu teplôt postrekovať ulice. Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová informovala, že najbližšie dni, minimálne do 8. júla, hlásia pre Prešov teploty nad 32 stupňov Celzia. Mesto preto zabezpečilo znižovanie teploty ovzdušia a zvlhčovanie vzduchu postrekom ulíc a verejných priestranstiev.

Horúco ako v pekle:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Polievacie vozy sa budú pohybovať v centre mesta, po priľahlých uliciach aj sídliskových zónach, hlavne počas obeda a popoludní. Teda v čase, kedy teploty kulminujú - od 11:00 do 17:00. Postrekovať sa budú hlavné ťahy v meste, a to ulice Hlavná, Masarykova, Arm.gen. Svobodu, Švábska, Levočská, Volgogradská, Prostějovská, Obrancov mieru a 17. novembra.

Riešenia v Košiciach

Mesto Košice prijalo opatrenia, ktoré majú zmierniť nepríjemné horúčavy v meste a zároveň  pomôcť Košičanom, aby ich zvládli čo najlepšie. Budú sa polievať ulice, zeleň a pribudnú špeciálne rosiče vody. Všetky navrhnuté opatrenia vstúpia do platnosti v pondelok. 

„Urobíme preto všetko čo je v našich silách, aby sme Košičanom pomohli zvládnuť túto situáciu,“ hovorí primátor mesta Košice Richard Raši. „Zabezpečíme pre nich dostatok pitnej vody, budeme polievať ulice, parky a inú zeleň, aby bolo v meste chladnejšie a príjemnejšie. Absolútnou novinkou sú dve zariadenia na rozprašovanie vody, kde si Košičania môžu schladiť rozhorúčené telá, tieto vodné clony umiestnime na Hlavnej ulici.“ 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

„Rosiče“ osadené pred kostolom premonštrátov a pri Dolnej bráne  budú funkčné vždy v čase od 10.00 do 17.00 hod., pitný režim pre ľudí je zabezpečený fontánkami s pitnou vodou. Kropiť ulice budú štyri cisternové vozidlá, frekvencia polievania závisí od toho, aká horúčava bude v ten ktorý deň. V meste sú, okrem fontánok s pitnou vodou, funkčné aj všetky veľké fontány, pri ktorých sa môžu Košičania, v prípade potreby, ochladzovať. 

Viac o téme: PočasieVýstrahy SHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu