Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ROZHOVOR Lekár vyvracia najväčšie mýty o očkovaní: Slováci riskujú životy detí aj bielidlami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na Slovensku je stále viac rodičov, ktorí odmietajú dávať svoje deti očkovať a sú ochotní liečiť ich bielidlami, alebo radšej vôbec. Vďaka ich snahám sa do Európy vracajú staré vyhubené choroby. Podľa Tomáša Ondrigu, ktorý je známym boriteľom medicínskych bludov a spoluzakladateľom facebookovej komunity s názvom Neverím mýtom o škodlivosti očkovania, už pokusy o liečbu zlomenín vodou a cukrom do 21. storočia nepatria.

Ktorým očkovacím  mýtom Slováci najviac veria?

Jedným z najčastejších je predstava, že očkovanie spôsobuje autizmus. Tento mýtus odštartovala tlačová konferencia s Dr. Wakefieldom, ktorý v roku 1998 vydal štúdiu, v ktorej sa hovorilo o niekoľkých deťoch, ktorým bol údajne diagnostikovaný autizmus po očkovaní MMR vakcínou (vakcína proti osýpkam, mumpsu a ružienke). Na tejto tlačovke však Wakefield hovoril o spojitosti autizmu s očkovaním MMR vakcínou nad rámec svojej štúdie. K tomu sa pridali média a mýtus bol na svete. Tento mýtus nie je pravdivý preto, lebo existuje mnoho kvalitných štúdií, ktoré ho vyvrátili.

Mnohí rodičia by však oponovali, že očkovanie malých detí vyvoláva aj iné problémy.

Niektorí rodičia si myslia, že očkovanie robí cielene naše deti chronicky choré. Veria, že farmafirmy sa nabaľujú nielen na očkovaní, ale aj na liečbe týchto chorôb. Spomínaný mýtus vznikol v konšpiračných hlavách odporcov očkovania, tzv. antivaxerov, ktorí si myslia, že všetky choroby, ktoré nemajú známu príčinu, sú spôsobené očkovaním. Je to jednoduchá a pohodlná odpoveď pre ľudí s takýmito chorobami, a preto majú tieto mýty veľa priaznivcov.

Aké dôkazy hovoria v neprospech tohto mýtu?

Nezmysel je to preto, lebo opäť, existuje mnoho štúdií, ktoré sa zaoberali jednotlivými vakcínami a chorobami, a nenašli medzi nimi spojitosť. Navyše, farmafirmy by mali oveľa väčší zisk, ak by sa neočkovalo, pretože liečba infekčných chorôb a chronických stavov, ktoré môžu spôsobiť, by boli oveľa lepším biznisom pre tieto firmy ako vakcinačný biznis, ktorý má sám o sebe mnohé úskalia. Vývoj vakcín, testovanie, ich schvaľovanie a výroba sú mimoriadne drahé.

A čo keby sme deti nedávali očkovať vôbec? Vo svete aj na Slovensku sa už zahniezdili antivakcinačné hnutia, ktoré hlásajú návrat k prirodzenosti.

Hovoria, že infekčné choroby, proti ktorým sa očkuje, by vymizli samé vďaka hygiene a kvalitnej strave. Tento mýtus vznikol z nedostatočnej znalosti epidemiológie infekčných chorôb. Antivax síce argumentuje grafmi s úmrtnosťou, ale tie neznázorňujú to, či choroby vymizli, ale to, ako sa na ne zomieralo. Veľa ľudí tento trik nepozná, a preto existuje tento mýtus. Odporúčam antivaxerom, nech si spravia výlet do Indie, v ktorej sa vďaka očkovaniu podarilo eliminovať detskú obrnu – nech sa pozrú na tú hygienu a stravu.

A čo pseudolekárske mýty?

Patrí sem napríklad liečba rakoviny či autoimunitných ochorení homeopatikami. Dokonca aj akútne stavy ako zlomeniny sú ľudia schopní liečiť takpovediac cukrom a vodou! Považujem to za výsmech celej medicíne založenej na dôkazoch a celej odbornej obci.

Zástancovia minerálneho zázraku MMS by vás rozniesli v zuboch.

MMS ( miracle mineral supplement) a látky jemu podobné (CDS, CDS2) sú priemyselné bielidlá. To šarlatánom neprekáža a MMS propagujú ako zázračný liek na všetky choroby - od rakoviny až po HIV infekciu. Odporúčajú ho aplikovať všetkými možnými spôsobmi – bežne aj ako klystíry alebo intravaginálne výplachy, a to napriek tomu, že neexistujú žiadne vedecké dôkazy pre ich účinnosť pri daných stavoch! Toxicita roztoku je pritom známa pomerne dobre – poškodzuje sliznicu tráviacej sústavy, spôsobuje zvracanie a hnačku, ktoré vedú k dehydratácii, čo môže byť napríklad u detí fatálne. Vo väčších dávkach poškodzuje obličky a môže spôsobiť ich zlyhanie.

Čo si myslíte o bretariánstve. U nás ho preslávil Slovák Peter Starec, ktorý vyhlasuje, že sa živí vesmírnou energiou a nemusí prijímať žiadnu pozemskú potravu.

K bretáriánstvu len toľkoto: existujú dva typy bretariánov – mŕtvi bretariáni a podvodníci. Jedna odnož bretariánov zíza do slnka, aby nabrali energiu. Viacerí si tak nenávratne poškodili sietnicu. To hovorí samé za seba.

Všimli ste si, že by antivakcinačné snahy na Slovensku podporovali aj nejakí lekári?

Žiaľ, je to tak. Väčšinou ide o homeopatov, ktorí si tak robia biznis. Ohováranie medicíny, vrátane očkovania, je bežná taktika týchto šarlatánov, ako nahovoriť ľudí na ich produkty a služby. Áno, šarlatáni. Majú síce pred svojím menom to čarovné „MUDr.“, no medicíne ako takej sa nevenujú, takže označovať ich za lekárov je urážka skutočných lekárov. 

Nedávno sa v Španielsku objavil záškrt, ktorý sa v Európe vďaka povinnému očkovaniu nevyskytol už zhruba tri desaťročia. Ako sa nám podarilo zistiť, aj na Slovensku sú rodičia, ktorí povinné očkovanie u detí jednoducho odmietajú. Môže sa stať, že budeme čeliť novým epidémiám?

Samozrejme, napr. čierny kašeľ tu už máme. Osýpky už klopú na dvere tak, ako v ostatných európskych krajinách s nízkou preočkovanosťou. Preočkovanosť proti osýpkam je v posledných rokoch kvôli antivaxerom na Slovensku tiež nedostatočná, napr. v Bratislave. Je len otázka času, kedy sa objavia prvé prípady. Ale antivaxeri si z toho nič nerobia, hoci môžu spôsobiť vážne komplikácie vrátane smrti.

S akými najzarážajúcejšími a najabsurdnejšími pokusmi o liečenie ste sa doposiaľ stretli?

Napríklad aplikácia MMS, ktoré má podobné účinky ako „Savo“, autistickým deťom – ústami aj v podobe klystírov! Robia im to vlastní rodičia, ktorí naleteli šarlatánom predávajúcim MMS. Deti vracajú, majú hnačky a sú dehydrované. Títo šarlatáni rodičom hovoria, že to je dobre, že sú to známky detoxikácie. V skutočnosti sú to však príznaky podráždenia a poškodenia sliznice tráviaceho traktu. Ide o známky otravy. Stretol som sa však už aj s „liečbou“ zápalu stredného ucha močom, pretože matka sa zdráhala nasadiť antibiotiká alebo s kvapkaním MMS do očí dieťaťu so zápalom očných viečok. Jeden borec, o ktorom som sa dozvedel, si zle namiešal MMS a skončil na JIS-ke. Najzarážajúcejšie je, že potom sa zamýšľal nad tým, či to naozaj bolo z toho! Ďalej viem o pokusoch liečiť melanóm homeopatikami. Výsledok bol katastrofálny, v jednom mne známom prípade dokonca smrť. Stretol som sa aj s liečbou kožného nádoru na hlave tzv. Čiernou masťou, ktorá má dráždivé až leptavé účinky. Výsledkom bol defekt, na dne ktorého bolo vidieť až mozog toho muža. Napokon zomrel.

 

Viac o téme: OčkovanieMýtyAlternatívna medicínaTomáš Ondriga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu