Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauza Bezák poškvrnila celú katolícku cirkev: Už tri roky utečencom, toto je jeho príbeh

Kauza Bezáka stále nie je doriešená Zobraziť galériu (10)
Kauza Bezáka stále nie je doriešená (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dnes sú to tri roky, čo ho pápež Benedikt XVI. odvolal z postu trnavského arcibiskupa. Odvtedy sa jeho kauza ťahá a doteraz nie je vyriešená. Bezák je mimoriadne obľúbený biskup, ktorý si ľudí vie získať hlavne ľudským prístupom a charizmou. Jeho prípad zanecháva veľkú čiernu škvrnu na celej katolíckej cirkvi. Pripomeňme si, ako to celé začalo.

Aj preto sa dnes veriaci podvečer v Lurdskej jaskyni na Hlbokej ceste v Bratislave budú modliť za emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka. Podujatie, ktoré organizuje Bezákova sestra Gabriela, sa začína o 18.00 h. Veriaci sa na ňom budú modliť aj za pápeža Františka, jeho poradcov, za katolícku cirkev na Slovensku, ale aj za všetkých, ktorí aktívne hľadajú pravdu.

Bezáka odvolal pápež Benedikt XVI. k 2. júlu 2012 na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila na prelome januára a februára 2012. Následne pôsobil v kláštore redemptoristov v talianskom Bussolengu. V súčasnosti sa už nachádza na Slovensku. Podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Martina Kramaru emeritný arcibiskup po svojom návrate späť na Slovensko zatiaľ KBS formálne nekontaktoval. "Istý druh vzájomnej komunikácie existuje, je však súkromného charakteru," dodal Kramara.

Bezák s kardinálom Vlkom u pápeža Františka
Zobraziť galériu (10)
Bezák s kardinálom Vlkom u pápeža Františka  (Zdroj: L'Osservatore Romano)

Stretol sa s pápežom

Bezáka v sprievode s českým emeritným kardinálom Miloslavom Vlkom prijal 10. apríla tohto roka aj pápež František. Vatikán neskôr na margo tohto stretnutia uviedol, že malo výlučne súkromný účel, a tým bolo vyjadrenie ľudskej a kresťanskej lásky Svätého Otca spolubratovi biskupovi - bez toho, aby sa vstupovalo do jeho predchádzajúcej záležitosti. "V tejto súvislosti zdôrazňujeme, že opatreniu, ktoré svojho času Svätý Otec učinil voči Mons. Bezákovi, predchádzalo dôkladné skúmanie a objektívne posúdenie všetkých dostupných súčastí, zvlášť tých, ktoré sa objavili v priebehu apoštolskej vizitácie uskutočnenej v Trnavskej arcidiecéze na prelome mesiacov január a február 2012," reagoval vtedy Štátny sekretariát Svätej stolice. Pozrite si chronologický prehľad ako celá kauza začala.

Róbert Bezák
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

2012: Odvolanie bolo šokom

Ako prvý o blížiacom sa odvolaní Bezáka informoval prostredníctvom agentúry SITA 28. júna 2012 František Mikloško. "Je otázne, či o tom pápež vôbec vie alebo či ho niekto nechce dostať pod časový tlak," povedal vtedy pre agentúru SITA Mikloško. Konferencia biskupov Slovenska túto informáciu vtedy nepotvrdila. O štyri dni presne napoludnie prišla oficiálna informácia z Vatikánu. Svätý Otec Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Zároveň Svätá stolica rozhodla, že pastoračným riadením arcidiecézy bol poverený dovtedajší pomocný biskup Ján Orosch ako apoštolský administrátor „sede vacante“. To znamená, že bol podriadený priamo Svätej stolici.
 


Mohlo by vás zaujímať: Róbert Bezák - balíček kníh Vyznanie a Medzi nebom a peklom>>


Vymenovanie administrátora bolo dočasným riešením. Bezák po odvolaní dostal na rok miesto výpomocného duchovného v Radvani, kde sa však nezdržiaval.

Slovenskí katolícki biskupi prijali rozhodnutie Benedikta XVI., ktorý odvolal trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka z úradu. "Svätý Otec urobil toto rozhodnutie po osobnom a dôkladnom oboznámení sa s výsledkami apoštolskej vizitácie a komunikácie medzi arcibiskupom Bezákom a príslušnými kongregáciami," uviedli vtedy v komuniké.

Kauza Bezák poškvrnila celú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Martin Vrabko, Ľuboš Fiala)

Podľa listu Benedikta XVI. z jesene 2012 slovenským biskupom, Bezáka odvolal, pretože chcel obnoviť medzi slovenskými biskupmi účinnú kolegialitu a usporiadané pastoračné riadenie v trnavskej arcidiecéze. „Starostlivo a vecne som sa oboznámil s vážnou a znepokojujúcou situáciou a po dlhej modlitbe nemohol som sa vyhnúť povinnosti, vyplývajúcej z lásky, obnoviť medzi vami účinnú kolegialitu a usporiadané pastoračné riadenie v trnavskej arcidiecéze, v autentickom duchu II. vatikánskeho koncilu, ktorého 50. výročie otvorenia si pripomíname práve v tomto roku,“ napísal v liste vtedajší pápež. Podľa slovenských katolíckych biskupov Bezák porušil prísahu vernosti a poslušnosti voči Svätému Otcovi tým, že odmietol prijať jeho výzvu, aby sa vzdal úradu trnavského arcibiskupa, k čomu ho vyzval ešte pred odvolaním.

2013: Arcibiskup na úrade práce

Bezák rok po svojom odvolaní neprijal ponuku Konferencie biskupov Slovenska na jeho materiálne zabezpečenie. KBS chcela v spolupráci s Trnavskou arcidiecézou riešiť materiálne zabezpečenie odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka, pretože po roku prišiel k 1. augustu 2013 o miesto výpomocného duchovného v Radvani a teoreticky mohol skončiť aj na úrade práce.

Kauza Bezák poškvrnila celú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Martin Vrabko, Ľuboš Fiala)

Nástupca Benedikta XVI., pápež František v auguste 2013 menoval do Trnavy nového arcibiskupa. Do funkcie nastúpil 30. augusta Ján Orosch. František zároveň zakázal používať Bezákovi biskupské insígnie s výnimkou biskupského kríža. Svätý Otec František v decembri potvrdil kardinála Marca Ouelleta, ktorý stál za odvolaním Bezáka, vo funkcii prefekta Kongregácie pre biskupov.

Na podporu Bezáka sa viackrát veriaci modlili v Trnave a aj pred apoštolskou nunciatúrou v Bratislave. Zorganizovali aj dve petície na jeho podporu. V novembri 2013 vyšli o Bezákovi dve knihy. Obe sú napísané formou rozhovorov. Autorkou knihy Vyznanie je novinárka Marie Vrabcová. Kniha zachytáva celoživotný príbeh arcibiskupa Bezáka. Bezák v rozhovore hovorí o tom, ako a prečo sa stal kňazom, akým chcel byť biskupom, čo našiel na arcibiskupskom úrade v Trnave. Druhá kniha o Bezákovi vyšla vo vydavateľstve W press. Je to tiež kniha rozhovorov novinára Štefana Hríba s arcibiskupom Bezákom s názvom Medzi nebom a peklom.

Arcibiskup Róbert Bezák počas
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

2014: Návrat na Slovensko

V decembri 2013 Bezák opustil Slovensko a presťahoval sa do talianskeho Bussolenga. V tamojšom kláštore redemptoristov začal život rehoľníka. Pobyt v Taliansku ukončil po roku v decembri 2014. Odvtedy sa zdržiava na Slovensku.

Bezákovi sa 25. júna 2014 po generálnej audiencii vo Vatikáne podarilo stretnúť so Svätým Otcom Františkom. Bezák sa vtedy stretol s pápežom Františkom ako jeden z približne tridsiatich biskupov.

Kauza Bezák poškvrnila celú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

2015: Stretnutie s pápežom

Bezák počas krátkeho stretnutia odovzdal pápežovi list. Osobnú audienciu dostal Bezák až tento rok 10. apríla na príhovor českého emeritného kardinála Miloslava Vlka. Ten po audiencii povedal, že kauza odvolania trnavského arcibiskupa je pred skorým vyriešením, ale Bezák sa podľa neho na Slovensko nevráti. „Pápež mu dal morálnu satisfakciu a som presvedčený, že mu určí miesto vhodné pre biskupa, čo bude jeho rehabilitácia,“ povedal Vlk po audiencii, na ktorej bol tiež prítomný.

V máji Štátny sekretariát Svätej stolice vydal stanovisko, podľa ktorého na odvolanie Bezáka nebol potrebný dekrét ako tvrdil český kardinál Miloslav Vlk. Bezák bol odvolaný podľa Vatikánu po dôkladnom skúmaní a objektívnom posúdení všetkých dostupných súčastí, zvlášť tých, ktoré sa objavili v priebehu apoštolskej vizitácie uskutočnenej v Trnavskej arcidiecéze na prelome mesiacov január a február 2012.

Kauza Bezák poškvrnila celú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Svätá stolica vyjadrila v stanovisku zármutok nad nepresnými a nesprávnymi interpretáciami týkajúcimi sa audiencie Bezáka u pápeža. Podľa nej stretnutie malo výlučne súkromný účel, a tým bolo vyjadrenie ľudskej a kresťanskej lásky Svätého Otca spolubratovi biskupovi - bez toho, aby sa vstupovalo do jeho predchádzajúcej záležitosti.

„Opatreniu, ktoré svojho času Svätý Otec učinil voči Mons. Bezákovi, predchádzalo dôkladné skúmanie a objektívne posúdenie všetkých dostupných súčastí, zvlášť tých, ktoré sa objavili v priebehu apoštolskej vizitácie, uskutočnenej v Trnavskej arcidiecéze na prelome mesiacov január a február 2012,“ uviedla Svätá stolica, ktorá dala rovnako na vedomie, že postupy použité v prípade Bezáka sú postupmi platnými v celej katolíckej cirkvi, pri ktorých si oznámenie odňatia biskupskej stolice biskupovi (por. kán. 416) nevyžaduje pápežský dekrét. „Naopak, prax je taká, že rozhodnutie Svätého Otca je oznámené zainteresovanej osobe prostredníctvom Apoštolskej nunciatúry a následne zverejnené prostredníctvom publikovania v L’Osservatore Romano,” zdôraznil Vatikán v máji.

Arcibiskup Róbert Bezák počas
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: BiskupKauzaRóbert Bezák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu