Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Anita (35) po zlomenine nohy prežívala muky: Lekár mi zničil rok života, kvôli jedinej veci!

Anita je zhrozená z neetického postupu lekára Zobraziť galériu (8)
Anita je zhrozená z neetického postupu lekára (Zdroj: Anita Durdík)

ŠAMORÍN - Lekár mi po operácii v nohe zabudol podstatný detail, neuviedol to do prepúšťacej správy a tvári sa, akoby nič, hovorí mladá Šamorínčanka, ktorá po zlomenine nohy prežívala ďalšie trápenie. O príčine neznesiteľných bolestí sa dozvedela až po tom, ako jej v Bratislave urobili röntgen!

Anita (35) si v marci 2013 nešťastne zlomila pravé chodidlo a musela absolvovať náročnú operáciu v Dunajskej Strede, kde jej ortopéd dlahu upevnil šiestimi skrutkami v nohe. Po necelom roku sa do nemocnice vrátila, aby jej doktor skrutky z nohy vybral. Keď sa však po zotavení snažila znova chodiť, noha ju bolela. Chcela začať športovať, o tom však nemohla ani snívať, preto sa rozhodla navštíviť iného špecialistu v Bratislave. Keď uvidela novú röntgenovú snímku, takmer omdlela.

Anita (35) po zlomenine
Zobraziť galériu (8)

Anitino zdĺhavé utrpenie sa zdramatizovalo 7. januára 2014. V Dunajskej Strede jej totiž primár ortopedického oddelenia vybral po zlomenine z nohy päť skrutiek. Operácia mala prebehnúť bez komplikácií a dokonca ani pri kontrole (13. 1. 2014) si primár nič nezvyčajné nevšimol. „Nezhotovil ale žiadny pooperačný kontrolný röntgen,“ prízvukuje Anita. Keď jej však dali dole dlahy, pri akomkoľvek pokuse o chôdzu v nohe cítila bolesť a tak sa v prvej polovici februára vybrala za odporúčaným odborníkom do bratislavského Ružinova. Ten jej urobil röntgen nohy a skonštatoval, že bolesti spôsobuje skrutka, ktorú pri poslednej operácii z chodidla nevybrali! Na ten moment prekvapenia nikdy nezabudne.

Bolestivé a dlhé zotavovanie

„Utrpela som vážne zdravotné aj spoločenské ujmy,“ vyhlasuje Slovenka, ktorá musela v marci 2014 napokon v Bratislave podstúpiť tretiu operáciu, aby jej vybrali zablúdenú skrutku. Potom ju opäť čakalo dlhé a bolestivé zotavovanie.

Anita (35) po zlomenine
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Anita Durdík)

Do prepúšťacej správy nič neuviedol

„Lekár mi v nohe zabudol skrutku a následne to zabudol uviesť do prepúšťacej správy a urobiť aj kontrolný röntgen!“ sťažuje sa zhrozená Anita, ktorá od nešťastnej zlomeniny pribrala tridsať kilogramov. Pôvodne štíhla Slovenka, ktorá milovala šport, sa s takýmto postupom nevie zmieriť.

Anita bola pred operáciou štíhla a milovala beh
Zobraziť galériu (8)
Anita bola pred operáciou štíhla a milovala beh  (Zdroj: Tip čitateľa)

Anita dala po svojej skúsenosti podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, jeho záver ju však sklamal. Hoci Úrad uznal, že nikde v zdravotnej dokumentácii od dunajskostredského ortopéda skrutka uvedená nebola a chýbal aj údaj o príčine jej ponechania, lekár nepochybil: „Vo Vašom prípade bola titánová skrutka... v nezáťažovej zóne, na RTG snímke bol koniec skrutky dobre zanorený a okrajová časť skrutky neprečnievala výrazne cez kosť... Operatér má právo ponechať časť materiálu v tele, ak je predpoklad, že ponechanie materiálu nebude spôsobovať problémy a jeho odstraňovanie je, naopak, spojené s vysokým rizikom komplikácií.“ Ako sa ďalej uvádza v správe, podľa primára bola o ponechaní skrutky pacientka informovaná počas vizity, no jeho tvrdenie sa nedá dokázať.

Anita (35) po zlomenine
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Anita Durdík)

„Kde je spravodlivosť?! Kde je obyčajná ľudskosť?! Keby sa mi aspoň ospravedlnil za to, že nevie rátať, ale on sa ku mne zachoval arogantne,“ hovorí Anita zo Šamorína, ktorá by po tejto skúsenosti vyhľadala radšej hneď troch expertov, aby mala istotu, že o jej zdravie bude adekvátne postarané.

Anita (35) po zlomenine
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Anita Durdík)

Dodnes, ani po zotavení a náročnej rehabilitácii, nemá Anita sebaistý krok. Predtým bola zvyknutá žiť aktívne, pravidelne behávať, ale teraz je rada, že obuje aspoň nejaké topánky, ako hovorí. Navyše, lekár sa jej doteraz neospravedlnil, poslal jej iba e-mail – uviedol, že ju bude za jej tvrdenia žalovať.

Anita (35) po zlomenine
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Keď sme nemocnicu v Dunajskej Strede kontaktovali s cieľom získať viac informácií, dostali sme len strohú odpoveď od riaditeľa Zoltána Horvátha: Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou oficiálne potvrdil, že zdravotná starostlivosť bola poskytnutá pacientke správne.“

Anita (35) po zlomenine
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

 

 

Viac o téme: Skrutka v nohe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu