Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vzniká československá jednotka bojujúca v Donbase: Slovensko reaguje, chystá protiúder!

Slováci a Česi sa zgrupujú do novej jednotky v Donbase. Zobraziť galériu (3)
Slováci a Česi sa zgrupujú do novej jednotky v Donbase. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Na východe Ukrajiny vzniká nová česko-slovenská bojová jednotka pod hlavičkou proruských separatistov. Vznik oznámili na Facebooku a verbujú ďalších bojovníkov. Naše úrady už zareagovali a teraz chystajú tvrdý protiúder!

"Dnešným dňom sa začala formovať samostatná česko-slovenská jednotka. Počet ľudí v Pätnástke zatiaľ dostačuje na vytvorenie 10-členného oddielu s vlastnou nášivkou. Budeme podliehať veleniu DNR," napísali aktivisti Medzinárodnej brigády 15 štvrtého júna na Facebooku s tým, že kto by mal záujem, má prísť do Rostova a bude o záujemcov postarané.

Stanovili si aj podmienky - znalosť ruštiny, dobrá fyzická kondícia, základná vojenská služba a vek pod 40 rokov. Oznámili tiež, že si vytvárajú aj internetový platobný účet, kam im sympatizanti môžu posielať peniaze. Na Slovákov, ktorí sa chcú zapojiť do vojny na východe Ukrajiny, čaká však basa a teraz sa kompetentí rozhodli proti nim zakročiť ráznejšie. Slovenskí separatisti predstavujú hrozbu a hanbu zároveň.

V minulosti sme priniesli viacero príbehov o Slovákoch, ktorí bojujú proti Západu za slovanské národy na čele s Ruskom - známe sú mená Štefana Potockého či Tomáša, ktorý bojoval na strane oddielu Azov či Richarda Branického, tiež bojoviníka za separatistov.

Robia hanbu a je to nezodpovedné

Kompetentní na Slovensku pripravujú legaslatívne protiopatrenia, aby zamedzili takémuto "separatizmu". Lajčák poukázal na to, že Slováci na Ukrajine nebojujú v cudzích vojenských jednotkách, ale v neregulárnych bojových zoskupeniach. Je teraz na legislatívcoch, aby ponúkli riešenie, zdôraznil. Na margo účasti Slovákov v bojoch na Ukrajine Lajčák povedal, že "je to nezodpovedné a robia nám hanbu“.

Kaliňák si myslí, že spresnenie legislatívy by nezaškodilo, keďže je viacero výkladov ustanovenia o službe v cudzom vojsku. Minister potvrdil, že prebieha identifikácia Slovákov, ktorí bojujú na Ukrajine. „Myslím, že máme o nich dobrú vedomosť,“ keď budú dostupní našej justícii, určite sa začne príslušné konanie, zdôraznil.

Poškodzujú Slovensko

„O potrebe takejto legislatívnej zmeny ma definitívne presvedčili medializované informácie o tom, že na separatistických územiach na Ukrajine vzniká niečo ako „česko-slovenská jednotka“. Títo ľudia, občania Slovenskej republiky prispievajú k destabilizácii v oblasti a poškodzujú záujmy Slovenskej republiky v zahraničí. Ešte nebezpečnejšie je, že po návrate do vlasti sú bezpečnostným rizikom,“ povedal Martin Fedor zo Siete.

Podľa neho dnešná definícia služby v cudzom vojsku nie je v zákone jednoznačne upravená. Nevyplýva z neho, či ide iba o službu v regulárnej armáde cudzieho, medzinárodne uznaného štátu, alebo aj službu v akejkoľvek ozbrojenej organizácii alebo skupine na území cudzieho štátu. „Je paradoxné, že služba bez povolenia v armáde medzinárodne uznaného štátu v mnohých prípadoch aj spojeneckého je trestným činom, zatiaľ čo služba v povstaleckých skupinách, ktoré proti takýmto štátom bojujú, už trestná jednoznačne nie je,“ povedal poslanec NR SR.

Vzniká československá jednotka bojujúca
Zobraziť galériu (3)

Viac o téme: JednotkaBojSeparatistiSlováciUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu