Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľké hodnotenie slovenských europoslancov: Vieme, kto sa fláka, ale aj detaily z ich života

Slovenskí europoslanci. Zobraziť galériu (7)
Slovenskí europoslanci. (Zdroj: sita, tasr, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ako vyzerá bežný deň europoslanca a čo urobil najvýraznejšie pre Slovensko? Kam chodí nakupovať, kde býva a stíha svoje úlohy? Po niečo vyše ročnom pôsobení vo funkcii sme sa pozreli na aktivity našich zvolených zástupcov v Bruseli a vyhodnotili ich prácu.

Účasť na eurovoľbách bola najnižšia práve na Slovensku (13,04 %) a preto sme sa vám rozhodli priblížiť ich prácu a vyhodnotiť ich vyše ročné pôsobenie. Topky sa pozreli na vyše ročné pôsobenie našich europoslancov v Bruseli. Ich aktivitu mapuje rôzne ukazovatele ako napríklad účasť na hlasovaniach, počet predložených otázok či vystúpenia v pléne. Vybrali sme 5 najaktívnejších europoslancov, ktorí v týchto ukazovateľoch dominujú.

Absolútne s nami nekomunikovali a ani sa teda nepodelili so svojimi voličmi s informáciami o ich práci europoslanci Miroslav Mikolášik (KDH), Richard Sulík (SAS), Jana Žitňanská (NOVA), Brainslav Škripek (OĽANO), Monika Smolková (SMER), Anna Záborská (KDH) a József Nagy (MOST).

V hodnotení celkovej aktivity je spomedzi našich najaktívnejšia Monika Flašíková Beňová (SMER). Za ňou nasleduje Ivan Štefanec (SDKÚ), Eduard Kukan (SDKÚ), Jana Žitňanská (NOVA), József Nagy (MOST).

Miesto Meno Celkovo
1. Flašíková Beňová 71.
2. Ivan Štefanec 118.
3. Eduard Kukan 139.
4. Jana Žitňanská 199.
5. József Nagy 209

Najviac zo slovenských europoslancov vystupuje v pléne Flašíková Beňová. Za ňou nasleduje Richard Sulík známy najmä svojimi ekonomickými témami. Ešte v roku 2011 jeho strana SAS potopila vládu Ivety Radičovej, keď neschválila na prvý pokus Euroval. Sulík tiež kritizuje eurofondy a politiku voči Grécku. Zaujímavé je, že Sulík sa musí obracať, pretože sľúbil, že nezanedbá svoju agendu ani na Slovensku. Podľa prieskumov verejnej mienky však liberáli doma strácajú a parlamentné voľby budú už v marci na budúci rok.

Miesto Meno Vystúpenia v pléne
1. Flašíková Beňová 261
2. Richard Sulík 161
3. Branislav Škripek 102
4. Ivan Štefanec 98
5. Vladimír Maňka 88

Najviac otázok položila Monika Flašíková Beňová - až 87. Za ňou je veľká medzera, stíha ju až Sulík s Nagym, Štefancom a Csákym.

Miesto Meno Počet položených otázok
1. Flašíková Beňová 87
2. Richard Sulík 27
3. József Nagy 18
4. Ivan Štefanec 17
5. Pál Csáky 10

Účasť na hlasovaniach majú naši europoslanci výbornú. Vladimír Maňka má takmer sto percentnú účasť. V tesnom závese nasledujú Csáky, Štefanec, Kukan a Žitňanská.

Miesto Meno Účasť na hlasovaniach
1. Vladimír Maňka 99,89
2. Pál Csáky 99,56
3. Ivan Štefanec 99,01
4. Eduard Kukan 98,24
5. Jana Žitňanská 96,15

Podrobnejšie aktivity a iné zaujímavosti zo života europoslancov chceli vedieť pomocou dotazníka, ktorý sme každému poslali europoslancovi. Odpovedali iba šiesti z nich, ostatní na naše otázky ani nereagovali. Pozrite si, kde naši europoslanci bývajú, ako sa chodia stravovať, na čom jazdia po Bruseli či rôzne zaujímavosti z ich života.

Ivan Štefanec (SDKÚ)

Štefanec vyrazil do Bruselu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Ako vyzerá váš bežný deň?

Začínam zvyčajne o 8.00 a končím okolo 22.00. Náplň práce závisí od programu parlamentu. Ak je práve zasadanie v pléne, venujem sa podkladom a konzultáciám pred hlasovaniami. Tak ako v našom parlamente, väčšina práce prebieha v rámci výborov. Do nich sa každý poslanec zaradí podľa toho, čo chce presadzovať.

Som dlhodobo zástancom odstraňovania prekážok pri voľnom pohybe osôb, tovarov, služieb, či informácií, ako aj väčšej ochrany spotrebiteľov. Jeden z dvoch mojich výborov sa zaoberá práve týmto. Je pre mňa dôležité, aby Európska únia nakladala so svojimi peniazmi hospodárne, preto som aj členom Výboru pre rozpočet.

Rokovania výborov sú v skutočnosti dôležitejšie ako vystúpenia v pléne a práve tu sa ukáže, kto ako pracuje. Ako europoslanec mám právo kontrolovať prácu iných inštitúcií Európskej únie. S ich zástupcami sa teda pravidelne stretávam a kladiem im otázky. V Bruseli aj v Štrasburgu prebieha každý deň veľké množstvo podujatí s odborníkmi z rôznych oblastí a známymi osobnosťami svetového mena. Svoju aktívnu účasť na nich považujem za dobrý spôsob ako zviditeľniť Slovensko, aj príležitosť získať inšpirácie, ktoré môžeme využiť u nás doma. Pravidelne tiež vítam na pôde Európskeho parlamentu našich občanov, ktorí chcú spoznať našu prácu a osobne mi povedať svoje námety a pripomienky.  

Kde bývate v Bruseli?

Prenajal som si jednoizbový byt.

Vybrali ste si bývanie sami?

Áno, aj keď jeho zútulnenie som radšej nechal na svoju manželku. Dôležitejšie ako veľkosť bytu bolo to, že je do dvoch kilometrov od parlamentu a neďaleko krásneho parku, kam si chodím večer zabehať.

Prepláca vám to Brusel?

Nie, všetky náklady spojené s bývaním si hradím sám.

Koľko máte asistentov?

Piatich - dvoch v Bruseli, dvoch v Bratislave a jedného v Košiciach. Pre spoznanie práce europoslanca ponúkam vo všetkých kanceláriách aj stáže pre mladých ľudí.

Stíhate svoju agendu na Slovensku?

Áno, na Slovensku som každý týždeň a stretnúť ma môžete nielen v kanceláriách. So slovenskými občanmi však každodenne komunikujem aj z Bruselu.

Koľko dní z mesiaca trávite na Slovensku a koľko v Bruseli? 

Spravidla od pondelka do štvrtku v Bruseli, od piatku do nedele na Slovensku.

Akým dopravným prostriedkom sa pohybujete po Bruseli?

Peši. Brusel je naklonený pešej aj cyklistickej doprave, čo s radosťou každý deň využívam.

Čo najvýraznejšie ste presadili alebo ste sa zaslúžili za posledné tri mesiace?

Čo ma osobne najviac potešilo, bola moja úspešná nominácia pani Evy Sirackej na najprestížnejšie európske ocenenie, Cenu európskeho občana, ktorú dostala 25.februára 2015. 

Akou aktivitou, výsledkom z posledného času sa môžte preukázať, ktorá má dopad na život bežného Slováka?

Práca s financiami znamená vždy príležitosti na šetrenie peňazí občanov. Podarilo sa nám s kolegami úspešne rozbehnúť aktivitu Single Seat s cieľom jedného sídla Európskeho parlamentu. Zbytočné presuny nás stoja ročne viac ako 100 miliónov eur. Petíciu môže podporiť každý občan na https://www.change.org/singleseat. S Európskou komisiou pracujem na opatreniach, aby slovenská vláda nerozdávala peniaze občanov spriateleným firmám. Riešim podnety našich občanov ohľadom rozvojových projektov, pomáham presadiť sa slovenským inovátorom a šikovným mladým ľuďom, ale hovorím aj s investormi, aby prichádzali na Slovensko. Na pomoc malým podnikateľom pracujem na možnosti založenia firmy cez internet za 1 euro s pôsobnosťou na celom území EÚ. 

Kde sa stravujete? Doma či v reštauráciách?

Záleží od pracovného vyťaženia. Ak mi to čas dovolí, tak raňajkujem doma, obedujem v parlamentnej jedálni a večeriam v reštaurácii, alebo doma. Práca je však občas tak hektická, že sa na raňajky či na obed musím uspokojiť s bagetou z bufetu.

Chodíte aj na nakupy do obchodov?

Áno, kupujem si najmä čerstvé potraviny na trhoch, ktorých je v Bruseli veľké množstvo a s rôznymi produktami.

Aké sú a ako sa vyrovnávate s vyššími cenami v obchodoch?

Ceny sú v Bruseli samozrejme vyššie. Tak ako vždy a všade si vyberám podľa kvality a ceny.

Pál Csáky (SMK)

Veľké hodnotenie slovenských europoslancov:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Ako vyzerá váš bežný deň?

Väčšinou začínam svoju prácu v EP o deviate.  Minimálne raz za týždeň o ôsmej (väčšinou ide o pracovné raňajky, resp. odbornú koordináciu). Som členom rozšireného predsedníctva frakcie EPP, som podpredsedom Petičného výboru, som členom Výboru pre občianske a ľudské práva a som členom 3 delegácií (Brazília, India, Japonsko). Pracujem väčšinou do 19-tej, keď máme plenárne zasadnutie, tak do 22-23 hod.

Kde bývate v Bruseli?

V Bruseli prenajímam malý byt, ktorý platím sám, v Štrasbourgu som v hoteli, ktorý tiež platím sám.

Koľko máte asistentov?

V Bruseli mám 3 asistentov, na Slovensku tiež. 

Stíhate svoju agendu na Slovensku?

Mesačne najazdím na Slovensku cca  2 tisíc km (viď môj facebook).

Koľko dní z mesiaca trávite na Slovensku a koľko v Bruseli? 

Mesačne trávim na Slovensku cca 10 dní, zbytok v Bruseli resp. v Štrasbourgu.

Akým dopravným prostriedkom sa pohybujete po Bruseli?

Po Bruseli sa pohybujem väčšinou peši.

Čo najvýraznejšie ste presadili alebo ste sa zaslúžili za posledné tri mesiace?

Za posledné obdobie som bol spolupredkladateľom 8 dokumentov a spoluspravodajsom 3 dokumentov.

Kde sa stravujete? Doma či v reštauráciách?

Stravujem sa v parlamente.

Eduard Kukan (SDKÚ)

Veľké hodnotenie slovenských europoslancov:
Zobraziť galériu (7)

Ako vyzerá váš bežný deň?

Začínam okolo 08:30, niekedy skôr, a zväčša končím okolo 19:00, niekedy mám večer pracovné stretnutia, takže ten deň môže byť aj dlhší. Všetko sa krúti okolo zasadnutí, či už výborov alebo pracovných skupín. Som predsedom pracovnej skupiny EP pre západný Balkán, takže koordinujem činnosti tejto skupiny. Pred plenárnymi zasadnutím sa stretávam s kolegami z mojej politickej skupiny pripravujeme pozície na hlasovanie v pléne a na rozpravy.

Som takisto predsedom delegácie EP pre Srbsko, takže sa aktívne angažujem vo veciach súvisiacich s politikou v Srbsku. Venujem sa tiež otázkam seniorov a problémom aktívneho starnutia. Snažím sa preto stretávať s inými európskymi politikmi a expertmi, ktorí sa tejto téme venujú. Každý deň je doplnený o stretnutia s kolegami europoslancami a Komisiou, mám úzke pracovné vzťahy s komisárom pre susedskú politiku a rozširovanie Hahnom a komisárkou pre zamestnanosť a sociálnu politiku Thyssen. A samozrejme s novinármi, zväčša slovenskými a balkánskymi. Skrátená odpoveď je teda: môj pracovný deň  je nabitý od rána do večera stretnutiami rôzneho druhu.

Kde bývate v Bruseli?

Bývam blízko pri Europarlamente, asi 10 minút peši.

Byt či dom?

Byt.

Vybrali ste si bývanie sami?

Áno, sám.

Prepláca vám to Brusel?

Nie, nájomné si platím sám.

Koľko máte asistentov?

Mám dvoch akreditovaných asistentov v kancelárii v Bruseli, a dvoch v bratislavskej kancelárii. Okrem toho mám pravidelne jedného alebo dvoch stážistov v bruselskej kancelárii. Mám aj regionálnu kanceláriu v Prešove, ktorú pravidelne navštevujem.

Stíhate svoju agendu na Slovensku?

Najväčšie gro mojej práce sa odohráva v Bruseli, snažím sa však, aby som mal tiež dosť času na prácu na Slovensku. Každý piatok som v svojej kancelárii v Bratislave, často cez víkend cestujem na rôzne  podujatia aj a v iných častiach Slovenska. Takže áno, snažím sa zariadiť si svoj program tak, aby som stíhal.

Koľko dní z mesiaca trávite na Slovensku a koľko v Bruseli?

Z celkového počtu pracovných dní, ktorých je zhruba 20 do mesiaca, trávim 12 v Bruseli, 4 v Štrasburgu na plenárnou zasadnutí a 4 dni v Bratislave.

Akým dopravným prostriedkom sa pohybujete po Bruseli?

Do práce to mam blízko a rád chodím  pešo. Pokiaľ je potreba zájsť niekam ďalej, používam verejnú dopravu a na letisko ma vozia autami Europarlamentu.

Čo najvýraznejšie ste presadili alebo ste sa zaslúžili za posledné tri mesiace?

Posledné tri mesiace sú mimoriadne nabité, nakoľko som spravodajcom troch správ v troch rôznych výboroch. Od januára som sa intenzívne venoval ich príprave. O jednej sa bude hlasovať už  na májovom plenárnom zasadnutí. Je to správa o financovaní európskej spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky, čo je v momentálnej situácii mimoriadne dôležitá téma. Presadzujem v nej okrem iného tiež to, aby obmedzené prostriedky určené na obranu a bezpečnosť boli využité čo najefektívnejšie a čo najtransparentnejšie.

Príprava zahŕňa nielen napísanie samotnej správy, ale aj konzultovanie jej obsahu s  expertmi,  Komisiou,  európskou zahraničnou službou, mojou politickou frakciou a rôznymi záujmovými skupinami. Som stále aktívny v zahranično-politickom výbore. V decembri som spolu s kolegom Fleckensteinom z Nemecka medioval návrat albánskej opozície do parlamentu, čo bola to mimoriadne náročná a politicky citlivá operácia. V Srbsku som predsedal medziparlamentnému stretnutiu v marci, a som jedným z hlavných mediátorov súčasnej politickej krízy v Macedónsku. Tej sa momentálne intenzívne venujem.

Akou aktivitou, výsledkom z posledného času sa môžete preukázať, ktorá má dopad na život bežného Slováka?

Uvediem jeden konkrétny príklad: požiadal som o financovanie pilotného projektu vo výbore pre zamestnanosť a sociálne veci, ktorý má podporovať podnikanie ľudí nad 50. Pripravujem aj návrhy pre Komisiu, v podobe mojej hodnotiacej správy o Európskom roku aktívneho starnutia, ktorými bude tlačiť na členské štáty, aby sa nadviazalo na úspechy práve na ERAS 2012, a aby naši seniori mali možnosť aktívne a kvalitne tráviť starobu. Toto sa týka, samozrejme, predovšetkým krajín EÚ, ktoré majú v týchto otázkach resty, a Slovensko je jednou z nich.

Kde sa stravujete? Doma či v reštauráciách?

Cez obed sa stravujem v kantíne Európskeho parlamentu, a po večeroch zväčša doma. Niekedy mávam pracovné obedy alebo večere, a tie sú často takisto v priestoroch EP.

Chodíte aj na nákupy do obchodov?

S výnimkou potravín v Bruseli nenakupujem. Nakupujem na Slovensku.

Aké sú a ako sa vyrovnávate s vyššími cenami?

Potraviny sú v Bruseli sú o niečo drahšie ako v Bratislave, ale rozdiel nie je veľmi dramatický.

Vladimír Maňka (SMER)

Veľké hodnotenie slovenských europoslancov:
Zobraziť galériu (7)

Ako vyzerá váš bežný deň?

Vstávam pred siedmou, o ôsmej som v práci. Často raňajky využívam ako pracovné, kde diskutujeme o problémoch, ktoré je potrebné v EÚ riešiť. Za posledné dni sme takto so zástupcom Slovenskej akadémie vied, ktorý bol na pracovnej ceste v Bruseli, hľadali riešenia pre nový model financovania rozpočtu EÚ, ktorý by odstránil súčasné dlhodobé a systémové problémy, na základe ktorých EÚ neplatí včas svoje záväzky a dlhuje starostom, primátorom, regiónom, nemocniciam ... okolo 25 miliárd eur za už zrealizované projekty.

V stredu som mal pracovné raňajky so zástupcami tlmočníkov EP, ktorí sú pod obrovským tlakom a súčasný trend vedie k znižovaniu úrovne ich služieb. Oslovili ma, ako človeka, zodpovedného za za rozpočet Európskych inštitúcií. O 9:00 mi začínajú rokovania výborov, či pracovných skupín, ktoré končia zvyčajne o 18:30. Náš výbor pre rozpočet zasadá omnoho častejšie ako iné výbory. Po zasadnutí výborov sa zúčastňujem diskusných fór k témam prevažne v oblasti ekonomiky, rozpočtu, energetiky.

V čase, keď takéto fórum nie je, pozriem si cez tablet o 19:00 TV správy, aby som mal prehľad, čo sa deje na Slovensku. Ak to nestihnem, stiahnem si rozhlasové správy do mobilu a keď v noci kráčam z práce domov, počúvam ich cez slúchatká. V noci si ešte preletím monitoring médií z predchádzajúceho dňa. Počas plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu odchádzam do hotela okolo polnoci po ukončení plenárky.

Kde bývate v Bruseli?

Mám prenajatý byt.

Byt či dom?

Byt.

Vybrali ste si bývanie sami?

Našla mi ho asistentka, ktorá sledovala inzeráty.

Prepláca Vám bývanie Brusel?

Platím si ho sám z diét a svojho platu.

Koľko máte asistentov?

Mám dve akreditované asistentky a niekoľko lokálnych asistentov. Pretože táto téma je citlivá a značne skresľovaná, dovoľte tri poznámky.

Každý mesiac sa na mňa obracajú desiatky ľudí zo Slovenska ohľadne projektov z eurofondov. Osobné stretnutie s nimi by som časovo nezvládol, aj keď cez víkendy na Slovensku mám množstvo stretnutí s ľuďmi, ktorí potrebujú riešiť rôzne problémy. Tomuto asistentovi platím okolo 200 eur mesačne v hrubom a on sa stretne so všetkými, ktorí potrebujú vysvetliť problematiku eurofondov, alebo im mailom odpovedá na ich otázky.

Z asistentských peňazí financujem stáže mladých ľudí zo Slovenska, ktorí často nemajú zdroje, aby si zaplatili ubytovanie, či cestu do Bruselu. Už som mal doteraz celkovo okolo 100 stážistov, mnohí z nich sa potom uplatnili na rôznych pozíciách či v zahraničí, alebo na Slovensku, k čomu im pomohla táto stáž a ich šikovnosť.

Financie na asistentov sú v niektorých médiách terčom kritiky, čo mi pripadá ako paradox, keď zo zdrojov krajín čistých prispievateľov financujeme mzdy slovenských zamestnancov a stážistov. Zdroje vynaložené na asistentov a stážistov sú často nepochopiteľne prezentované, akoby to bol príjem poslanca. Nemecko, Francúzsko, Taliansko a ďalší čistí prispievatelia sa vlastne skladajú na ich platy a je to pre Slovensko vlastne prínosom, nie záťažou.

Stíhate svoju agendu na Slovensku?

Ak sa obklopíte kvalitnými ľuďmi, stíhate veľa. Samozrejme nie je možné stretnúť sa osobne so všetkými žiadateľmi o stretnutie. Čiastočne mi pomáha technika, keď mnohé diskusie hlavne so školami, vediem pomocou videa cez skype. Oni si ma v triede premietajú na tabuľu, ja ich vidím a počujem prostredníctvom svojho tabletu a internetu.

Koľko dní z mesiaca trávite na Slovensku a koľko v Bruseli?

Cca 4 dni v týždni som v Bruseli, či v Štrasburgu, ostatné 3 dni vrátane víkendov využívam na stretávanie sa a riešenie problémov na Slovensku

Akým dopravným prostriedkom sa pohybujete po Bruseli?

Na 90 % peši, sem- tam metrom, či autobusom. Už 10 rokov z práce a do práce chodievam najradšej peši.

Čo najvýraznejšie ste presadili/alebo ste sa zaslúžili za posledné tri mesiace?

Bolo toho viac. Napríklad v rozpočtovom výbore a potom aj v pléne EP mi prešiel môj pozmeňujúci návrh, aby sme v EÚ rozbehli diskusie a analýzy pre nový systém financovania rozpočtu EÚ, ktorý nebude závisieť od ekonomickej, či politickej situácie v jednotlivých krajinách. Diskusie sa rozbehli a aj mňa pozývajú do rôznych diskusných panelov. Najbližší bude 1.júna v Bruseli, kde budem zastupovať Európsky parlament, bude tam za Komisiu podpredsedníčka Komisie pre rozpočet a ešte ďalší dvaja panelisti za ďalšie dve európske inštitúcie.

Ďalší súbor pozmeňujúcich návrhov mi schválil EP v apríli - k rozpočtu EP, kde sa mi podarilo ušetriť viac ako 12 miliónov eur. Na úspore ďalších miliónov pracujem. Konkrétne návrhy predložím v druhom polroku.

Akou aktivitou/výsledkom z posledného času sa môžete preukázať, ktorá má dopad na život bežného Slováka?

Desiatky rozhodnutí, ktoré každý mesiac v EP príjmeme, sa dotýkajú života bežného Slováka. Chodím na rôzne konferencie, prednášky na Slovensku, kde so študentmi, akademickou obcou, či inými poslucháčmi o týchto aktivitách diskutujeme. Najbližšie také diskusné fórum bude 22.5. v Bratislave a bude sa týkať pripravovanej obchodnej zmluvy medzi EÚ a USA, ktorá pre EÚ prinesie okolo milión nových pracovných miest a o ktorej sa šíria nepravdivé informácie buď z nevedomosti, alebo účelovosti odporcov.

Aj cieľom zmeny financovania rozpočtu EÚ, za ktorú bojujem je, aby obciam, mestám, samosprávnym krajom už nemeškali platby z rozpočtu EÚ, ktoré dnes závisia od toho, či si členské štáty plnia svoje záväzky, alebo nie. Neplatenie spôsobuje reťazové reakcie, ktoré môžu viesť k deformáciám a krachu podnikateľov a živnostníkov. Bola to naša politická frakcia, ktorá dotlačila predsedu Európskej komisie, aby ešte na jar predložil legislatívne návrhy riešenia problému daňových rajov, daňových únikov a podvodov. Dnes tieto úniky predstavujú 2000 eur na každého obyvateľa Slovenska a EÚ.

Ak dotlačíme vlády, aby sa zisky zdaňovali v tej krajine, kde vznikajú, zvýši sa životná úroveň väčšiny obyvateľov. Pracujem na viacerých projektoch, ktoré budú mať na obyvateľov Slovenska pozitívny dopad. V minulosti som bol hlavným spravodajcom pre rozpočet EÚ a moja politická frakcia ma nominovala, aby som si túto funkciu zopakoval. Už pri mojom prvom pôsobení sa podarilo dosiahnuť úspory stovky miliónov eur, ktoré sme ušetrili na administratíve a byrokracii a mohli sme ich použiť pre financovanie regionálnych projektov aj na Slovensku.

Aj preto Brusel v priebehu 5 rokov znižuje svoju administratívu - každý rok o 1%, celkom o 2600 ľudí. Keď som k tomu robil tlačovku v Bruseli, písalo o tom mnoho európskych médií. U nás pociťujem orientáciu na iné témy, ako na poukazovanie na pozitíva. Obávam sa, že takýto štýl môže spôsobiť, že seriózni politici sa budú z politiky vytrácať a zostanú tam tí, ktorí sa snažia vytvárať dojem nezastupiteľnosti.

Tí, ktorí miesto serióznej práce pre ľudí venujú takmer všetku energiu pre to, aby sa len zviditeľnili. Nevadí im, že na skutočné riešenia im už nezostáva čas a zrejme ani schopnosti. Je preto bohužiaľ pochopiteľné, že takýto systém vykreuje nových, neznámych politikov. Politikov, ktorým znechutení ľudia dajú dôveru preto, lebo si myslia, že budú lepší. Zjavujú sa nové tváre od dobrodruhov až po neonacistov. Bohužiaľ si ich asi musíme zažiť na vlastnej koži, aby sme sa poučili.

Kde sa stravujete?

Večere a raňajky (pokiaľ nie sú pracovné) si kupujem v potravinách. Obedy v parlamentnej jedálni.

Chodíte aj na nákupy do obchodov?

Len do potravín.

Aké sú a ako sa vyrovnávate s vyššími cenami v obchodoch?

V Bruseli sú ceny potravín a iných tovarov vyššie ako doma, ale Belgičania majú vyššie platy, ako na Slovensku.

Boris Zala (SMER)

Veľké hodnotenie slovenských europoslancov:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Ako vyzerá váš bežný deň?

 Bežne! Teda vstanem  cca o 7.30, hygiena, male raňajky (väčšinou jogurt a ovocie), o 9h začnem s prácou: prehľad správ; emaily od asistentov a priority dňa; no a potom výbory, politické skupiny, stretnutia a tak do cca 17h. Mala prechádzka a potom štúdium a písanie do 22h. Televízor, správy a sem tam aj film. 

Kde bývate v Bruseli?

V hoteli.

Vybrali ste si bývanie sami?

Áno, štvrť dobre poznám, bývam tam už 6-ty rok.

Prepláca Vám bývanie Brusel?

Nie priamo, je to súčasť diét, z ktorých platíme ubytovanie…

Koľko máte asistentov?

Troch.

Stíhate svoju agendu na Slovensku?

Mam miestnu asistentku Katku, ktorá mi vedie agendu, emaily, styk s ľuďmi a organizuje mi stretnutia.

Koľko dní z mesiaca trávite na Slovensku a koľko v Bruseli?

Pracovné dni v Bruseli a v Štrasburgu, víkendy doma. Teda ak to prepočítam tak to v priemere vychádza na 19 dni mimo a 11 doma…

Akým dopravným prostriedkom sa pohybujete po Bruseli?

Súkromne výlučne peši a ak je potrebna pracovna cesta mam k dispozicii parlamentne auto.

Čo najvýraznejšie ste presadili/alebo ste sa zaslúžili za posledné tri mesiace?

Myslite, že každé 3 mesiace by som mal mať idey hodné presadenia? Ja mam na starosti zahraničnú politiku, a dal som posledný mesiac cely súbor návrhov  k susedskej politike EÚ, ku vzťahom k Rusku a osobitne sa venujem riešeniu situácie v Afrike. Zdá sa vám to iste ďaleko, ale ovplyvňuje to náš život bezprostredne a viac ako by sa na prvý pohľad zdalo

Akou aktivitou, výsledkom z posledného času sa môžete preukázať, ktorá má dopad na život bežného Slováka?

Všetky aktivity Európskeho parlamentu majú dopad na život bežného aj nebežného Slováka, ale aj Európana. Mali by sme si viacej uvedomovať, že sme Európania a tvorba európskej politiky, ekonomiky, mieru,  priamo určuje našu životnú úroveň, naše myslenie, cítenie atď. 

 Kde sa stravujete?

Poväčšinou v práci, rád chodím so svojimi asistentmi do kantiny, tam je čas si voľne pokecať…

Chodíte aj na nákupy do obchodov?

Veľmi málo, ale nie preto, že by mi niekto iný nakupoval, ale preto, že moje potreby sú skromné. Najčastejšie si kupujem jogurty, ovocie, syry a kolu; občas aj slaninku!

Aké sú a ako sa vyrovnávate s vyššími cenami v obchodoch?

Pri rozsahu mojich nákupov ceny veľmi nepociťujem, iba knihy sa mi zdajú prehnane drahé…

Monika Flašíková Beňová (SMER)

Monika Flašíková Beňová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Ako vyzerá váš bežný deň?

Ráno prídem o 8:00 do kancelárie a môj bežný deň vyzerá podľa toho, či máme zasadnutie Výboru, zasadnutie politickej frakcie, alebo rokovanie parlamentu.

Kde bývate v Bruseli?

Bývam v prenajatom byte.

Byt či dom?

Byt.

Vybrali ste si bývanie sami?

Vybrala mi ho realitná kancelária.

Prepláca Vám bývanie Brusel?

Nie.

Koľko máte asistentov?

Mám dve asistentky.

Stíhate svoju agendu na Slovensku?

Nerozlišujem medzi agendou, ktorú mám v Európskom parlamente a tou, ktorú mám na Slovensku, nakoľko všetky aktivity EÚ sa týkajú aj Slovenskej republiky.

Koľko dní z mesiaca trávite na Slovensku a koľko v Bruseli?

Ťažko by som to povedala úplne presne, ale väčšinou som štyri dni v Bruseli a tri dni na Slovensku.

Akým dopravným prostriedkom sa pohybujete po Bruseli?

Mojím autom.

Čo najvýraznejšie ste presadili/alebo ste sa zaslúžili za posledné tri mesiace?

Dôležité pri práci poslanca Európskeho parlamentu je koncepčné rozvíjanie jednotlivých tém. Legislatívny proces pri príprave konkrétnych materiálov má rovnako, ako na národnej, tak aj na európskej úrovni konkrétne stanovené lehoty a postupy, ktoré často výrazne prekračujú trojmesačný horizont. Ako členka výborov LIBE a ENVI sa však či už za posledné tri mesiace, ale aj z dlhodobejšieho hľadiska venujem predovšetkým otázkam súvisiacim s obmedzovaním úžery, zlepšovaním postavenia spotrebiteľa, ochranou menšín, ľudských práv, životného prostredia, bojom proti diskriminácii a podporou rodovej rovnosti.

Akou aktivitou/výsledkom z posledného času sa môžete preukázať, ktorá má dopad na život bežného Slováka?

V priebehu uplynulého obdobia som sama alebo v spolupráci s kolegami pripravila viacero materiálov a deklarácii týkajúcich sa zlepšenia podmienok pre hendikepovaných ľudí, európskej minimálnej mzdy a ochrany spotrebiteľa. Všetky budú mať samozrejme rovnaký dopad tak na občanov Slovenska, ako aj obyvateľov ostatných členských štátov EÚ. V prípade pomoci hendikepovaným ide o snahu efektívnejšie nastaviť a koordinovať platné pravidlá a postupy, ako aj odstraňovať byrokratické prekážky, ktoré týmto ľuďom nepomáhajú, ale naopak bránia v plnohodnotnom uplatnení sa. Pri európskej minimálnej mzde je to najmä snaha zaviesť a nastaviť jej úroveň tak, aby bola schopná zabezpečiť príslušným zamestnancom v každom členskom štáte primeraný životný štandard. Z hľadiska ochrany spotrebiteľa som sa venovala najmä potrebe nastavenia mechanizmov účinnejšieho monitorovania kvality potravinárskych výrobkov.

Kde sa stravujete?

Cez deň v parlamente a večer doma.

Chodíte aj na nákupy do obchodov?

Chodím do samoobsluhy.

Aké sú a ako sa vyrovnávate s vyššími cenami v obchodoch?

V Bruseli sú vyššie ceny úplne na všetko. Na nájomné, energie, na potraviny, beriem to jednoducho ako fakt.

Viac o téme: HodnotenieBruselŠtefanecZalaMaňkaEuroposlanci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu