Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Toto tu ešte nebolo: Masový protest v Bratislave prilákal chuligánov zo zahraničia!

Aj títo páni sa chystajú do Bratislavy. Zobraziť galériu (5)
Aj títo páni sa chystajú do Bratislavy. (Zdroj: hooligans.cz)

BRATISLAVA - Tisíce občanov krajín strednej Európy sa rozhodli, že jednoznačne vyjadria svoj názor na súčasnú napätú situáciu v súvislosti s utečencami z Afriky a Blízkeho východu. Vybrali si na to bratislavskú hlavnú železničnú stanicu, kde sa majú 20. júna zísť takí, ktorí nechcú migrantov prijať medzi seba. Podľa dostupných informácií sa na Slovensko chystajú aj českí a poľskí futbaloví chuligáni, polícia už stojí v pozore.

"Masový prílev afrických imigrantov dnes ohrozuje Európu. Ako Slováci, Slovania a Európania preto jednoznačne odmietame, aby hlupáci z Bruselu a europarlamentu svojimi nelogickými rozhodnutiami ničili základy pôvodnej európskej kultúry a prosperity," týmito slovami začína výzva na oficiálnych stránkach fanúšikov veľkých futbalových klubov na Slovensku, v Česku aj Poľsku, ktorá ma za úlohu naverbovať na plánované zhromaždenie čo najviac ľudí.

Toto tu ešte nebolo:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook, repro stadionowioprawcy.net)

Organizátorom podujatia, ktoré má byť následkom rozhodnutí Európskeho parlamentu v súvislosti s kvótami o utečencoch, je Lukáš Kopáč. Zástupca komunity "Alternatívna cesta" sa už v minulosti zúčastnil podobných protestov, ktoré nedopadli najlepšie. Podľa informácií na oficiálnej stránke tejto komunity na sociálnej sieti Facebook, svoju účasť na riadne ohlásenom zhromaždení potvrdili nechvalne známi futbaloví fanúšikovia z Bratislavy, Nitry, Žiliny či Trnavy.

Medzinárodná účasť

Za českú stranu sa do Bratislavy chystajú chuligáni z Brna, Olomouca či Opavy. Výzvu publikoval aj poľský web stadionowioprawcy.net, tam ho pozitívne podporilo viac ako 2600 ľudí. Oficiálnu udalosť na Facebooku s názvom "STOP islamizácii Európy! Spoločne proti diktátu Bruselu, za Európu pre Európanov!" podporilo už viac ako 2700 ľudí. Na tieto mohutné počty návštevníkov sa už chystá aj bratislavská polícia.

Toto tu ešte nebolo:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook, repro stadionowioprawcy.net)

"Na mestskú časť Staré Mesto bolo ráno prijaté ohlásenie podujatia. Staré Mesto ohlásenie eviduje s v spolupráci s mestskou políciou bude dohliadať na dodržiavanie verejného poriadku počas podujatia. V prípade, že bude podujatie narúšať verejný poriadok, je možné ho rozpustiť," informovala Ivana Skokanová, hovorkyňa hlavného mesta. "Zhromaždenie oznámilo trasu od Predstaničného námestia na Ulicu palisády 29, kde je sídlo zastúpenia Európskej komisie," doplnila hovorkyňa mestskej časti Staré Mesto Nora Gubková.

Prečo toľko strachu?

V oficiálnej výzve, ktorú zverejnil web Hooligans.cz a ktorú zdieľali aj ďalšie stránky, sa doslova píše: "Nie až inokedy, nie nabudúce! Zem našich predkov nás potrebuje, aby mohla byť aj zemou našich potomkov, práve teraz! 20. júna od 15:00 do 18:00 hod na Hlavnej stanici v Bratislave sa spoja chuligánske ekipy Slovenska spoločne v jeden šík! Ako bratia budeme spolu stáť proti islamizácii a proti nezmyselnému darovaniu našej krajiny do rúk cudzincov, ktorí utekajú pred vlastnou neschopnosťou do Európy, aby ju rozobrali zvnútra."

Toto tu ešte nebolo:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook, repro stadionowioprawcy.net)

Takto agresívne znenie podporujú aj výroky viacerých osôb, ktoré sa na túto udalosť chystajú. Tešia sa na stret s občanmi opačného názoru. Na Facebooku už totiž vznikla aj skupina "Spoločne proti nenávisti/Bratislava blokuje", ktorá si naplánovala stretnutie na ten istý deň. Organizátormi tohto podujatia sú stránky Naše Slovensko a Bratislava bez náckov, práve možný stret týchto dvoch táborov desí väčšinu Bratislavčanov.

Toto tu ešte nebolo:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook, repro stadionowioprawcy.net)

"Z doterajších skúseností môžem povedať, že k stretom v takýchto prípadoch neprišlo. Polícia bola pripravená, naposledy aj komunita Bratislava bez náckov bola pod väčším drobnohľadom polície," naráža na skupinu organizujúcu antipochod Irena Biháriová z občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu. Napriek tomu vyzýva k zvýšenej opatrnosti. Pri komentovaní nadchádzajúcej udalosti sa striktne drží zákona: "Ak sa účel, ktorý uviedli v oznámení, odkloní od skutočnej situácie, až potom môže dať polícia pokyn na rozpustenie." Inými slovami, zhromaždenie sa nemôže zakázať, až kým sa niečo nestane.

 

Viac o téme: Futbaloví chuligániProtest na hlavnej stanici Bratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu