Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zázračný liek už zachraňuje životy Slovákov: Poisťovňa dala nádej prvým smrteľne chorým!

Pacienti chorí na rakovinu sa môžu radovať. Samozrejme, nie všetci. Zobraziť galériu (3)
Pacienti chorí na rakovinu sa môžu radovať. Samozrejme, nie všetci. (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Zázračné lieky sú už na Slovensku a dokonca ich už aj použili! Zisťovali sme, ako sú na tom s preplácaním liekov naše poisťovne - či už lieky zaevidovali alebo či by lieky chorým pacientom preplatili. A výsledky prekvapili.

O nových liekoch Ipilimumabe a Nivolumabe sme informovali už pred pár dňami. Fantastické výsledky boli prezentované na onkologickom kongrese v Chicagu. Dobré správy nám potvrdil aj slovenský lekár a riaditeľ Národného onkologického ústavu MUDr. Jozef Dolinský, ktorý pre Topky vysvetlil aj na akom princípe liek funguje.

Riaditeľ Národného onkologického ústavu (NOÚ) a primár Oddelenia ambulantnej chemoterapie (OACH) Národného onkologického ústavu Jozef Dolinský.
Zobraziť galériu (3)
Riaditeľ Národného onkologického ústavu (NOÚ) a primár Oddelenia ambulantnej chemoterapie (OACH) Národného onkologického ústavu Jozef Dolinský.  (Zdroj: SITA)

Ipilimumab a Nivolumab

Nové lieky v súčinnosti s našou imunitou zvýšia schopnosť likvidovať rakovinové bunky. "Zahŕňa látky, ktorých primárnym mechanizmom účinku je bojovať spolu s telu vlastným imunitným systémom proti nádorovým bunkám. Pre porovnanie, kým chemoterapia ničí nádorové bunky priamo, pri imunoterapii sa tak deje nepriamo, naštartovaním vlastného imunitného systému, ktorý následne likviduje rakovinové bunky," prezradil nám doktor Dolinský. Obrátili sme sa aj na slovenské poisťovne s otázkou, či tieto typy liekov preplácajú.

Dôvera už lieky preplatila

Z poisťovne Dôvera nám prezradili, že Ipilimumab už niekoľkým pacientom preplatili. "Za uplynulé dva roky sme liečbu Ipilimumab-om schválili niekoľkým pacientom. Ide o modernú a inovatívnu liečbu, ktorá však nie hradená z prostriedkov verejného zdravotného poistenia, no v rámci výnimiek sme ju posúdili a uhradili niekoľkým pacientom," povedal pre Topky Matej Štepianský z tlačového oddelenia Dôvery s tým, že každú žiadosť posudzujú individuálne a liečbu uhrádzajú v plnej výške.

Musia však predtým posúdiť všetky atribúty pacienta v súvislosti s prípadnou liečbou. "Posudzujeme, aký terapeutický účinok má daný lieky na chorobu pacienta, aký je jeho bezpečnostný profil a aj to, či je tento liek možné predpísať na konkrétnu diagnózu pacienta," a dodal, že žiadosť o liečbu Nivolumab-om zatiaľ nedostali.

Union iba v jedinečnom prípade

Podmienky úhrady liekov určuje legislatíva v rámci kategorizačného procesu liekov. V rámci tohto procesu sa podľa poisťovne Union rozhoduje o veľa veciach. Nparíklad "či bude liek zaradený do zoznamu kategorizovaných liekov a úradnom určení ceny lieku, o určení maximálnej ceny lieku vo verejnej lekárni aj o tom, či zdravotná poisťovňa uhrádza liek zaradený v zozname kategorizovaných liekov poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti ako pripočítateľnú položku k úhrade výkonu v ambulantnej starostlivosti," zareagovala pre Topky Judita Smatanová z Unionu.

Pre každú referenčnú skupinu sa môžu určiť aj preskripčné obmedzenie, indikačné obmedzenie či obmedzenie úhrady zdravotnej poisťovne na jej predchádzajúci súhlas.

Union by teda preplatil cenu lieku, ak by s prihladnutím zdravotného stavu, bol tento liek jedinou vhodnou možnos´tou. "V zmysle platnej legislatívy úhradu zdravotná poisťovňa odsúhlasuje v odôvodnených prípadoch, najmä vtedy, ak je poskytnutie lieku s prihliadnutím na zdravotný stav poistenca jedinou vhodnou možnosťou," povedala nám Smatanová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu