Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Šialený prípad, ktorý otriasa Britániou: Slovenka sa vzdala svojho zdravého 6-mesačného synčeka!

Mama Benjamína nechcela zverejniť svoju identitu Zobraziť galériu (3)
Mama Benjamína nechcela zverejniť svoju identitu (Zdroj: foto: tv joj)

LIVERPOOL/BRATISLAVA - O leteckom vyhostení len 6-mesačného bábätka píše celá Británia. Slovenka, ktorá v Británii pracuje, sa odmietla vrátiť domov a musela sa tak vzdať svojho synčeka. Do Bratislavy s ním leteli britskí sociálni pracovníci. Po pristátí chlapca umiestnili do detského domova.

Nechcela sa vrátiť domov, preto sa musela vzdať svojho dieťaťa, ktoré sa narodilo v Británii. „Dúfam, že jeho život vo vlasti bude dobrý a bude šťastný,“ povedala na letisku v Liverpoole médiám sociálna pracovníčka. Benjamín sa síce narodil v Anglicku, ale jeho slovenskí rodičia sa presťahovali do Británie len nedávno, preto nemali nárok na britské občianstvo. Ak by aspoň jeden z nich žil v Spojenom kráľovstve aspoň päť rokov, situácia by mohla byť iná a Benjamína by z krajiny nemuseli deportovať. Po právnej stránke je totiž občanom Slovenskej republiky, informuje Daily Mail. Rodičia nechceli zverejniť svoju identitu.

Škandalózne odobratie dvojmesačného slovenského bábätka: Bezcitná zámienka nórskej sociálky!

Benjamín počas letu plakal

Súdy v Británii však dostali varovanie, že by mali oveľa citlivejšie dbať na práva ľudí z európskych krajín, pokiaľ ide o starostlivosť o dieťa. Súdy v Británii často konajú vo vzťahu k deťom cudzincov prehnane a neraz ich posielajú na adopciu. V ich rozhodnutiach často chýba transparentnosť. V dôsledku nariadenia sudcu Jamesa Munbyho musel byť Benjamín deportovaný na Slovensko v sprievode dvoch sociálnych pracovníčok, ktoré ho v Bratislave odovzdali príslušným orgánom. Kým sa preňho nájdu vhodní adoptívni rodičia, bude umiestnený v detskom domove.

Poslednýkrát ho videla na letisku v Liverpoole
Zobraziť galériu (3)
Poslednýkrát ho videla na letisku v Liverpoole  (Zdroj: foto: tv joj)

„Rastú mu práve zuby, tak počas letu plakal, ale teraz je v poriadku,“ opísala jedna zo sociálnych pracovníčok. „Briti nás informovali, že za dieťa nesieme právnu zodpovednosť my. Hoci je malé, rozhodli sa ho poslať späť do vlasti,“ uviedla Silvia Cisárová z Centra pre medzinárodnú právnu ochranu detí. Podľa britských štatistík patrilo v roku 2013 jedno zo štyroch narodených detí matke so zahraničným pôvodom, čo predstavuje najvyšší nárast za uplynulých 46 rokov.

Šialený prípad, ktorý otriasa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foto: tv joj)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu