Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Špecialistka vyvrátila mýty o kráse: Na plastiku nechodia ľudia, ktorí sú psychicky na dne!

Alexandra Novotná Zobraziť galériu (5)
Alexandra Novotná (Zdroj: Esthetic Centrum)

BRATISLAVA - Keď sa cítime psychicky dobre, okolie si to všimne. Krajšie sa oblečieme, viac sa usmievame, máme potrebu o seba dbať a spätná väzba prichádza v podobe komplimentov a obdivných pohľadov. Úspešná slovenská dermatologička Alexandra Novotná v rozhovore pre Topky prezradila, ako sa o svoj vzhľad starajú Slováci a čo ich najviac ničí.

Blíži sa leto, ľudia chudnú do plaviek a chcú vyzerať atraktívnejšie. O ktoré skrášľovacie procedúry majú teraz Slováci najväčší záujem?

Často chodievam na svetové kongresy, kde si s kolegami vymieňame názory z brandže a nedá sa povedať, že by sa Slováci vo výbere skrášľovacích procedúr nejako líšili od zahraničných klientov z Európy či kontinentov. Možno skôr hovoriť o celosvetových trendoch. Medzi tie zákroky, ktoré vykonávame pred letom najčastejšie, patrí napríklad transplantácia vlasov, pretože liečba je úspešnejšia, keď sa realizuje v chladnejších mesiacoch. Veľmi obľúbené sú i preventívne zákroky, či už aplikácia botulotoxínu proti mračeniu a mimickým vráskam, alebo proti extrémnemu poteniu do podpazušia. Na tvári ešte pred sezónou vykonávame zásahy na prevenciu pigmentácie, respektíve jej odstránenie. Pred letom stúpa aj počet vyhladzovacích zákrokov, napríklad odstraňovanie celulitídy alebo záujem o liposukciu. Zvykne byť aj veľký záujem o hydratáciu pleti, o terapiu kyselinou hyalurónovou, vyrovnávanie vrások, ale aj zväčšovanie prsníkov.

Kedy ste mali porovnať úroveň starostlivosti Slovákov o telo a obyvateľov iných krajín, vidíte nejaké rozdiely? Do akej miery sa Slováci starajú o svoj vzhľad?

Slovákov by som, možno to znie na prvé počutie neuveriteľne, prirovnala k Juhoameričanom, ktorí sa o svoje telo starajú naozaj výrazne a podstupujú veľký počet estetických zákrokov. Samozrejme, juhoamerické dámy sú oveľa ďalej pred nami v záujme o svoje telo. Ale keby sme sa mali porovnávať napríklad s Čechmi, Poliakmi či Maďarmi, u nás je starostlivosť o seba porovnateľne vyššia.

Špecialistka vyvrátila mýty o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Esthetic Centrum)

To je veľmi zaujímavé. Čím by to podľa vás mohlo byť?

Celkovo sa Slovenky, ako si pamätám aj z minulosti, ešte v časoch socializmu starali o svoj vzhľad. Vedeli sa obliecť aj za málo peňazí. Podľa mňa sme národ, ktorý dbá na kultúru výzoru. Zhodneme sa na tom aj s kolegami z iných krajín. Pochopiteľne, najviac estetických zákrokov v rámci Slovenska podstupujú ľudia z Bratislavy.

A čo muži? Zvyšuje sa aj ich záujem o estetické zákroky?

Muži majú najmä záujem o liposukciu a na rozdiel od žien o odstraňovanie zväčšených prsníkov, pretože niektorí z nich trpia kvôli hormonálnym zmenám tzv. gynekomastiou. Ale čoraz viac začínajú dbať aj o svoju pleť a chcú vyzerať lepšie. Takisto si dávajú odstraňovať pigmentáciu či aplikovať botulotoxín do vrások na čele, niektorí tiež odstraňovať nežiaduce ochlpenie. Bežne za mnou chodia bežci kvôli vyplneniu nosovo-perových rýh, lebo nechcú vyzerať nezdravo pochudnutí v tvári, keďže majú výborné telo.

Dávajú si u vás ľudia často odstraňovať tetovanie?

V poslednej dobe nám veľmi stúpa počet klientov, ktorí chcú odstrániť tetovanie. Nejde len o nepodarené linky na tvári u žien, ale aj tetovanie na tele z rôznych osobných dôvodov.

Zrejme už tetovanie po rokoch ani nevyzerá dobre.

To je individuálne. Niekedy vydrží 20 rokov bez zmeny, inokedy sa dokonca môže modré tetovanie zmeniť na oranžové.

V ktorom veku prichádza najviac pacientov?

Najbežnejšia klientela má okolo tridsať rokov, pretože ľudia vtedy začínajú premýšľať o prevencii. Momentálnym trendom v estetickej medicíne je absolútny prechod do neinvazívnych metód. Mám napríklad klientky, ktoré ku mne chodia dvadsať rokov a dodnes vyzerajú stále rovnako, lebo sa o seba dôsledne starajú. Neinvazívnymi metódami rozumieme maličké dávky botulotoxínu a kyseliny hyalurónovej do pokožky alebo hydroterapiu. Trend je taký, že sa už operuje oveľa menej.

Špecialistka vyvrátila mýty o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Esthetic Centrum)

Čo robia podľa vás Slováci v rámci starostlivosti o svoje telo nesprávne?

Ja sa skôr stretávam so vzorkou ľudí, ktorá sa o seba výraznejšie stará. Sú to ľudia, ktorí pochopili, že zdravie a krása je jedno. Ale to, čo Slovákov podľa mňa v dnešnej dobe ničí, je stres.

Hovorí sa, krása vyviera zvnútra. Čo je na tom pravdy?

Je to tak, preto aj klientov pobádame, ale cvičili, zdravo sa stravovali, nefajčili a nepili. A samozrejme, snažili sa vyhýbať stresu. Krása pozostáva z troch pilierov – z vonkajšej krásy, zdravia organizmu a duchovnej krásy. Človek by mal pestovať všetky tri stránky, pretože ak je v zlom psychickom stave alebo má organizmus zanesený škodlivinami, ani estetické zákroky nemajú taký dobrý výsledný efekt.

Aký máte vy osobne názor na súčasný ideál krásy? Popri anorektických modelkách čoraz častejšie vídame v časopisoch plnokrvné krásky a na móla sa nedávno dostala aj modelka s Downovým syndrómom. Ako podľa vás vyzerá fyzicky krásna žena?

To, že sa venujem plastickej chirurgii, vôbec nemusí znamenať, že považujem neprirodzený umelý vzhľad za krásny. Práve naopak. Dlhé roky hovorím, že vždy bolo mojím snom, aby som sa nemusela vôbec maľovať. Bohužiaľ, dlho to v mojom prípade nebolo možné, pretože som nemala pleť práve v ideálnom stave. Teraz som však dospela do štádia, keď sa už nemusím maľovať do práce. A som takto spokojná. Mojím rukopisom a snahou je teda prirodzenosť, ktorá je výsledkom starostlivosti o pleť.

Na Topkách sme kedysi písali o žene, ktorá sa desiatky rokov ani raz nezasmiala a mala aj v päťdesiatke hladkú pleť bez vrások. Čo si o tom myslíte?

Aj ja som počula o ľuďoch, ktorí s mimickými svalmi tváre pohybujú len minimálne. Napríklad veľmi málo pohybujú očnými partiami a skutočne majú menej vrások. Potom sú ľudia, ktorí sa veľa smejú a už v puberte sa im okolo očí vytvoria vrásky. Ale to sú veľmi sympatické vrásky a treba rozlišovať aj medzi vráskami. Či pochádzajú zo smiechu alebo z častého mračenia a hnevu.

Špecialistka vyvrátila mýty o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív Alexandry Novotnej)

Určite aj za vami chodia klienti s takými požiadavkami, z ktorých by sa vám vytvorila vráska. Napríklad krásna žena, ktorá by chcela upraviť tvár a vy tušíte, že je za tým asi nejaký psychický problém. Stretávate sa s niečím takým?

V každej profesii sa vyskytujú zvláštne a výnimočné prípady. Ide o ľudí, ktorí môžu urobiť čokoľvek, ale nikdy sa nebudú páčiť sami sebe a lekár by to mal vedieť rozlíšiť a takéhoto človeka odmietnuť, pretože operácia bude zbytočná. Ja mám z praxe takú skúsenosť, že keď sa človek cíti naozaj psychicky veľmi zle, tak k nám nepríde. Pretože už len snaha prísť na nejaký estetický zákrok vyžaduje isté množstvo energie. Aj keď naši klienti občas majú psychické problémy, väčšinou už majú to najhoršie za sebou a majú chuť niečo zlepšiť. Klamala by som, keby som nepriznala, že estetické úpravy ľuďom pomôžu aj psychicky. Keby to tak nebolo, túto prácu by som nerobila. Môj vzťah ku kráse bol kedysi absolútne vlažný. Bola som vrcholová športovkyňa a do pomerne vysokého veku som netušila, ako veľmi je pre ľudí krása dôležitá. Človek sa veľakrát cíti dobre, pretože jednoducho dobre vyzerá. Krása je jedna z vecí, ktorá robí ľudí šťastnými.

Špecialistka vyvrátila mýty o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív Alexandry Novotnej)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu