Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Na Slovensku sa premnožili obrie komáre: Zisťovali sme, či majú ľudia dôvod na paniku!

Tipula vyzerá ako obrovský komár Zobraziť galériu (2)
Tipula vyzerá ako obrovský komár (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA/PRAHA – Sú obrovské a už len pri pohľade na ne nás striasa hrôza. Reč je o premnoženom hmyze, ktorý väčšina ľudí považuje za komáre. Skutočnosť je však o niečo menej desivá. Hoci nie sú krvilačné, predsa len patria medzi škodcov.

„Ľudia sa ich boja, pretože sú obrovské a vyzerajú ako komáre. V skutočnosti sú však tipule, ako sa volajú, iba príbuzné komárov a necicajú krv,“ uviedol pre Topky veci na pravú mieru entomológ a tajomník Katedry zoológie Univerzity Komenského Peter Degma. Žijú najmä v blízkosti vôd a lesov na miestach, kde je zvýšená vlhkosť a vyhľadávajú skôr zatienené miesta. „Napriek tomu občas zaletia aj do bytov, pretože ich priťahuje nočné osvetlenie,“ spresnil Degma.

Belgicko sa obáva výskytu komára tigrovaného: Prenáša tieto nebezpečné ochorenia

Podľa informácií ČT24 sa tipule premnožili aj v niektorých oblastiach Česka, pretože počas miernej zimy prežilo väčšie množstvo zakuklených jedincov.„Tento rok je ich v prírode pomerne dosť, nie je však dôvod na žiadnu paniku,“ zdôraznil Degma. Pre ľudí nepredstavujú nebezpečenstvo, pretože sa živia najmä rastlinnými šťavami. Sú však považované za škodcov, nakoľko ich larvy vo vlhkej pôde, v ktorej sa im dobre darí, obžierajú korienky rastlín a záhradkári ich nemajú veľmi v láske. 

Na Slovensku sa premnožili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu