Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kaufland dostal mastnú pokutu: Rok potom, ako ich na VIDEU nachytali pri prebaľovaní starých syrov!

(Zdroj: Tip čitateľa)

KOŠICE - Zamestnancom Kauflandu, na ktorých upozornili Topky a ktorí prebaľovali staré syry do nových obalov, klepli po prstoch. Okamžite po našom zalarmovaní do obchodného reťazca nabehli inšpektori a vykonali kontrolu. A zistenia boli veľmi znepokojivé. Teraz padol rozsudok!

O prípade informovali Topky ešte pred vyše rokom. Vtedy sme uverejnili video, na ktorom zákazník zachytil ako zamestnanci Kuflandu v Košiciach prebaľujú staré syry do nových obalov. Okamžite tam nabehli kontrolóri a prešetrovali celý prípad.

Inšpekcia ihneď po našom upozornení nabehla do košického Kauflandu, aby spravili kontrolu. Šiesteho júna teda v čase od pol jedenástej do jednej hodiny popoludnia zisťovali či pracovníčky na videu syr vybaľovali z obalov, balili do nových obalov a označovali novými etiketami.

Inšpektori sa s Kauflandom nemaznali

A čo zistili kontrolóri? „Uvedené skutočnosti, podľa názoru inšpektorov, preukazovali nedovolené vybaľovanie syrov z obalov - plastových fólií s pôvodným označením dátumu spotreby a prebaľovanie syrov do nových obalov, ale už s novým predĺženým dátumom spotreby. Video spotrebiteľa zverejnil portál topky.sk,“ tvrdí správa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Za tento čin dostal Kaufland pokutu až 100 tisíc eur!

Správa ďalej potrebne uvádza presné porušenie predpisov. „Prázdne obaly z výrobkov, fyzická neprítomnosť týchto vybalených výrobkov v kafilérickom zariadení a preukázaná zhoda v názve a hmotnosti na tisícinu gramu u dvoch výrobkov poukazovali na to, že aj ostatné syry, ktorých etikety boli nájdené v koši, boli prebalené do nových obalov s predĺženým dátumom spotreby v označení.“

Reťazec sa bránil

Právni zástupcovia, ktorí Kaufland obhajovali, sa bránili, ale nepomohli si. Obchodný reťazec dokonca označil konkrétnych inšpektorov za zaujatých. Tiež sa bránil, že z nakrúteného videa je ťažké určiť napríklad o aké výrobky či zamestnancov ide a mnohé ďalšie otázky. Pokuta 100 tisíc euro bola podľa nich nedostatočne odôvodnená a neprimerane vysoká.

Kauza sa po odvolaní právnikov Kauflandu dostala až k druhostupňovému správnemu orgánu – Štátnej veterinárnej a potravinovej správe Slovenskej republiky. Tá pripomienky právnikov zmietla zo stola a potvrdila správnosť rozhodnutia udeliť pokutu aj so spomínanými nálezmi prvého stupňa kontroly.

Staré syry mohli ohroziť zdravie

V záverečnom rozhodnutí sa spomína, že pri prebaľovaní syrov mohlo dôjsť k ohrozeniu zdravia spotrebiteľa. „Pri tejto manipulácii s vyradenými syrmi po uplynutí dátumu spotreby a pri manipulácii so syrmi, určenými na trh, dochádza ku kríženiu čistých a nečistých činností, ktoré môže mať nepriaznivý vplyv na kvalitu a bezpečnosť potravín a následne aj na zdravie spotrebiteľa,“ tvrdia kontrolóri.

Rozhodnutie tak nadobudlo právoplatnosť a reťazec teraz musí platiť. „V konaní bolo zistené a dostatočne preukázané, že účastník konania umiestňoval na trh potraviny klamlivo označené a potraviny po skrátenom dátume spotreby. Boli to syry, ktorým už skončila resp. mala skončiť doba spotreby, tieto boli znovu zabalené a označené novým dátumom spotreby. Ďalej boli dostatočne preukázané nedostatky v hygiene predaja (syry po záruke sa rozbaľujú a likvidujú na tom istom mieste, kde sa manipuluje zo syrmi, ktoré sú porciované a balené a následne určené na predaj),“ konštatuje správa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Pozrite si VIDEO, ako sa prebaľovali staré syry do nových obalov

Kaufland syry

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu