Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Prudká zmena počasia: Na Slovensko zaútočili búrky, povodne v Prešove a na Liptove!

Prešov zasiahla silná búrka aj s Krúpami Zobraziť galériu (12)
Prešov zasiahla silná búrka aj s Krúpami (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na väčšine územia Slovenska, okrem krajného západu, dnes poobede hrozia búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 1. stupňa, ktorá potrvá do 21.00 h.

Svoje fotografie a videá nám posielajte na tipy@topky.sk

Meteorológovia očakávajú výskyt búrok, s ktorými môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky. Úhrny zrážok pri nich môžu dosiahnuť 15 až 30 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 16 až 22 metrov za sekundu. Intenzita týchto sprievodných javov je podľa meteorológov v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. SHMÚ upozorňuje, že pri búrkach je možný výrazný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch či výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako stekanie vody zo svahov, zatápanie pivníc alebo podchodov.

Krúpy v Poprade
Zobraziť galériu (12)
Krúpy v Poprade  (Zdroj: TASR)

Búrka v Snine:


19:00 Meteorológovia varujú pred búrkami, ktoré môžu dnes v podvečerných hodinách zasiahnuť východné Slovensko. Spojené môžu byť s krátkodobými, ale intenzívnymi lejakmi. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) tu preto do 20.00 h vydal pre väčšinu okresov výstrahu 1. stupňa a pre okresy Vranov nad Topľou, Humenné a Snina výstrahu 2. stupňa. SHMÚ upozorňuje, že v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča, Sabinov, Bardejov, Prešov, Vranov nad Topľou, Humenné a Snina hrozí prívalová povodeň.

Prešov zasiahla silná búrka
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Búrka v Poprade:

Búrka v Prešove:

Úhrny zrážok pri búrkach na východnom Slovensku môžu dosiahnuť 20 až 30 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 15 až 25 metrov za sekundu.

18:55  Silná búrka s krúpami po sedemnástej hodine v Prešove zamestnala hasičov. Najkritickejšia situácia bola na Sídlisku III. na uliciach Mirka Nešpora a Prostějovskej, kde kanalizácia nestíhala odvádzať vodu a v priebehu niekoľkých minút boli zaplavené ulice, chodníky aj medziblokové priestory. To výrazne spomalilo dopravu. Hasiči pomáhajú čerpať vodu, väčšie škody neevidujú. Cesty sú už prejazdné.

Prešov zasiahla silná búrka
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

17:25 V okresoch Liptovský Mikuláš a Poprad vyčíňajú veľmi silné búrky. Podobné počasie je momentálne aj juhozápadne od Bratislavy.

16:35 Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred prívalovou povodňou v okrese Liptovský Mikuláš a Poprad. Vydal preto výstrahu 1. stupňa. Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladajú meteorológovia výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, ale aj mimo nich.

16:25

Aktuálne z Hýb, na miesto smerujú aj hasiči z útvaru v Liptovskom Hrádku. Za foto ďakujeme nášmu čitateľovi.

Posted by Mikulášske Krimi on 6. máj 2015
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu