Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenská vedkyňa o nebezpečných vakcínach a imunite: Medzi ľuďmi sa šíria poplašné správy!

Mikrobiologička Mária Džunková Zobraziť galériu (4)
Mikrobiologička Mária Džunková (Zdroj: Mária Džunková)

VALENCIA/BRATISLAVA – Kým očkovanie proti nebezpečným vírusom ľudia v minulom storočí vnímali ako vykúpenie z chorôb, dnes majú z neho smrteľný strach. Mnohí rodičia volajú po zrušení povinného očkovania a prirodzenom zvyšovaní imunity. O tom, do akej miery sú takého názory opodstatnené, sme sa zhovárali s odborníčkou Máriou Džunkovou.

Mária Džunková sa venuje výskumu črevných baktérií, ktoré ovplyvňujú celý ľudský organizmus a sú pomerne málo preskúmané. Od roku 2010 pracuje v Centre na výskum verejného zdravia v španielskej Valencii na oddelení genomiky. Venuje sa sekvenovaniu DNA z baktérii a vírusov, ktoré žijú v našom tráviacom trakte.

Na svojom blogu sa vyjadrujete k problematike očkovania a jeho nežiaducich účinkoch. Poplašné správy o tom, že by očkovanie spôsobovalo u detí autizmus, považujete za konšpiračnú teóriu.  

Mojím blogom som chcela vyvážiť informácie o autizme a očkovaní, ktoré sú dostupné bežnej verejnosti na internete. Ak si dáte do vyhľadávača slová autizmus a očkovanie, hneď vám vyskočia desiatky stránok, kde sa píšu „zaručene pravdivé“ informácie o tom, že očkovanie spôsobuje autizmus. Ľudia v poslednej dobe zleniveli a nechce sa im hľadať odborné informácie, nepýtajú sa ani vlastného lekára, ale ľahko uveria tomu, čo nájdu na internete ako prvé za niekoľko sekúnd. Ak sa táto nepravdivá informácia zopakuje na internete stokrát, vytvorí sa ilúzia, že je to pravda.

Čo ľudí motivuje k šíreniu nepravdivých informácií?

Neviem, čo tvorcov takýchto stránok vedie k šíreniu týchto bludov, možno je to ich koníček. Ak chcú písať o konšpiračných teóriách v zahraničnej politike, historických udalostiach či mimozemšťanoch, tak to nikomu neublíži. Ale vytvárať u ľudí strach z očkovania je veľmi nebezpečná hra, v ktorej je v ohrození verejné zdravie. Mám pocit, že sa tvorcovia takýchto stránok tešia, keď odniekiaľ vyhrabú pochybnú informáciu, z ktorej môže vyplynúť, že nás stále niekto ohrozuje, že sa nás štát snaží vyhubiť, že sa blíži koniec sveta, a tak ďalej. Akoby sa vyžívali v tom, že môžu medzi ľudí rozosievať strach a vytvárať anarchiu. Vytvárajú ilúziu, že je moderné ísť proti prúdu a nebyť len poslušným občanom - “ovčanom“. To je, samozrejme, v istých oblastiach úplne v poriadku , ale nie, keď ide o verejné zdravie.

O ktoré „nebezpečné“ vakcíny konkrétne ide?

Asi najrozšírenejšia poplašná správa bola práve tá o spojení autizmu s vakcínou proti osýpkam, parotitíde a ružienke. Lekár, ktorý publikoval túto pochybnú spojitosť, bol sám členom antivakcinačných hnutí. Svoju teóriu založil len na 8 deťoch, ktoré do štúdie vybral on sám, aby sa mu hodili do vopred premyslených výsledkov. Správa o tom sa začala rýchlo šíriť, bohužiaľ sa ale desiatkam článkov, ktoré tento blud vyvracajú, nevenuje žiadna mediálna pozornosť. Boli to štúdie, ktoré do výskumu zapojili milióny detí a žiadna spojitosť medzi touto vakcínou a autizmom sa nepotvrdila.

Slovenská vedkyňa o nebezpečných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ak k výskytu autizmu neprispieva očkovanie, čo potom?

To sa presne nevie, možno práve preto táto záhadná porucha pritiahla takú mediálnu pozornosť. Hovorí sa o environmentálnych faktoroch ešte počas vnútromaternicového vývoja. Na nedávnej konferencii o črevných baktériách však bolo dokázané, že isté baktérie napomáhajú zlepšiť niektoré prejavy sociálnej komunikácie autistických detí. Je to preto, že v našom ľudskom tele je všetko prepojené a určité črevné baktérie produkujú presne tie chemické látky, ktoré potrebuje náš mozog na správne fungovanie. Črevné baktérie ovplyvňujú nielen ľudské trávenie, imunitu, ale aj správanie. Keby sa vedecké úsilie a státisíce eur nevyhadzovali za výskum, ktorý by konečne presvedčil všetkých odporcov očkovania, že ono naozaj nespôsobuje autizmus, tak by sa na pravú príčinu prišlo možno už dávno.

Odborníci však upozorňujú na to, že diagnóz autizmu neustále pribúda...

V posledných rokoch je skutočne veľký nárast prípadov autizmu, preto to mnohí ľudia dávajú do spojitosti so zlým životným štýlom a ekológiou. V skutočnosti môže byť tento nárast spôsobený zmenami v diagnostike a klasifikácii autizmu a jemu podobných porúch. Táto nová klasifikácia ešte viac skomplikovala odpoveď na otázku, čo autizmus naozaj spôsobuje.

Predstavme si situáciu, že by povinné očkovanie nikdy zavedené nebolo a boli by sme odkázaní len na vlastnú imunitu. Boli by sme odolnejší, alebo naopak, prežili by len tí „najzdravší“? Veď ešte donedávna sme mali strach, že ebola dorazí aj k nám na Slovensko a boli sme bezradní.

Keby nebolo povinné očkovanie zavedené, zostali by sme na životnej a zdravotnej úrovni 18-teho storočia. Nemávali by sme jedno či dve deti, ale hneď desať, aby sme sa ubezpečili, že sa aspoň nejaké z nich dožijú dospelosti. Naše deti by boli veľmi často v nemocnici a žili by sme v strachu, či infekciu prežijú a aké budú následky.

Čo ak by deti závažné choroby vďaka dobrej imunite zdolali?

Ak by niektoré z našich desiatich detí nejakú z mnohých závažných detských chorôb prežilo, vytvorilo by si protilátky. Znamená to len, že by dieťa v najbližších rokoch svojho života na danú chorobu neochorelo. Tieto protilátky nie sú dedičné, takže naše vnúčatá a pravnúčatá by sa museli znovu stretnúť s tým-ktorým patogénom a museli by mat šťastie, aby prežili.

Čo sa v našom tele deje po očkovaní?

Počas očkovania sa do nášho tela dostáva maličké množstvo neaktívneho patogénu. Naše telo sa s ním oboznámi bez toho, aby sme v horúčkach museli ísť do nemocnice, teda bez toho, aby sa naši rodičia museli obávať, či infekciu prežijeme. Množstvo patogénu vo vakcíne je také malé, že žiadna infekcia neprepukne, ale imunitný systém sa naučí, že ak sa v budúcnosti stretne s veľkým množstvom patogénov, hneď ich bude vedieť zneškodniť. Očkovanie je vynález, vďaka ktorému sa už o naše deti nemusíme báť a nemusíme nechávať na náhodu, či dieťa prežije alebo nie. Je to jednoduchá záležitosť, preto nechápem hystériu okolo očkovania.

Bol podľa vás strach z eboly na Slovensku opodstatnený?

Každá infekčná choroba má svoj špecifický priebeh a rýchlosť šírenia. Strach z eboly na Slovensku bol absolútne neopodstatnený. Je pravda, že ak sa nakazíte ebolou, máte asi len 10-percentnú šancu na prežitie, ale šíri sa veľmi ťažko, museli by ste byť v kontakte s krvou alebo telesnými tekutinami nakazenej osoby. Ebolu zopár ľudí prežilo, to ale neznamená, že sú to tí najsilnejší jedinci. Každý vírus je jedinečný, tak by sa mohlo teoreticky stať, že človek, ktorý prežil ebolu a má proti nej protilátky, by zomrel na osýpky. Takisto, imunita voči ebole sa nededí z generácie na generáciu.

Odporcovia očkovaní nehovoria len o autizme. Očkovanie považujú za farmaceutický biznis, ktorý hazarduje s ľudským zdravím. Napríklad populárne očkovanie proti chrípke alebo rakovine krčka maternice, ktorých možné vedľajšie účinky údajne neboli dobre preskúmané, vyvoláva obavy.

Očkovanie nehazarduje s ľudským zdravím, ale ľudia, ktorí ho odmietajú, hazardujú so svojím zdravím. Zisk farmaceutických firiem z očkovania je minimálny, oni majú silnejšie oblasti, napríklad civilizačné choroby ako diabetes alebo vysoký krvný tlak. Jedna vakcína proti chrípke alebo rakovine krčka maternice stojí pár eur. Určite viac peňazí vyhodíte za pleťové krémy alebo potravinové doplnky. Okrem toho očkovanie proti chrípke a rakovine krčka maternice je dobrovoľné. Štát ho nenariadil, lebo nejde o smrtiace choroby ohrozujúce celú spoločnosť, ktorými sa môžete nakaziť v autobuse alebo škole. Ak máte o nepovinné očkovanie záujem, skonzultujte to s vaším lekárom, ale určite nehľadajte informácie na internete.

Slovenská vedkyňa o nebezpečných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Sú vedľajšie účinky vakcín pred ich zavedením na trh dobre preskúmané?

Nemám žiadne informácie o tom, že by spomínané vakcíny boli škodlivé, a to, že sú na trhu, znamená, že prešli prísnou kontrolou. Jediné, čo sa môže stať, je, že vaša vakcína proti chrípke nebude fungovať, lebo je každý rok vytváraná na predpokladanú mutáciu vírusu, ale v ovzduší je ich viac druhov, takže sa môžete nakoniec nakaziť takým typom, voči ktorému očkovaní nie ste.

Dnes je pomaly každý druhý človek na niečo alergický, ľudia sa chémie začínajú báť nielen v bežných prípravkoch, ale aj liekov, ktoré za tento stav obviňujú. Odborníci však tvrdia, že alergie tu boli už tisíc rokov dozadu. Avšak, v takej veľkej miere?

Osobne si myslím, že do istej miery za zvýšenie štatistického počtu alergií môže aj zlepšenie ich diagnostiky. V minulosti nebola taká automatická analýza krvi ani analýza reakcií na alergény. Je potvrdené, že alergiám sa dá predchádzať dojčením, ktoré v posledných rokoch nie je také samozrejmé. Tiež nie je dobré žiť v úplne sterilnom prostredí, ale deti by sa mali oboznamovať s alergénmi v malých množstvách postupne. Teda existujú isté názory, že alergie spôsobuje náš sterilný životný štýl. Neznamená to však, že by sme mali chodiť s dieťaťom aj medzi chorých ľudí a postupne ho oboznamovať s infekčnými chorobami.

Hovorí sa, že imunita sídli aj v našom tráviacom trakte. Ako veľmi podľa vášho názoru závisí naše zdravie od toho, čo jeme?

Samozrejme! Probiotické baktérie, teda tie, ktoré by sa mali nachádzať v mliečnych výrobkoch, sú veľmi prospešné. V tráviacom trakte napríklad obsadzujú miesto, ktoré by mohli zabrať nejaké črevné patogény. Okrem toho stimulujú imunitný systém, aby tieto črevné patogény zabrzdil. Každý človek má iné zloženie svojich pôvodných črevných baktérií, ktoré sa sformulovalo počas prvých mesiacov života a dá sa trochu upraviť stravou. V našich črevách máme niekoľko stoviek rôznych druhov baktérií a väčšina z nich je zapojená do nášho metabolizmu, ale nerobí nám vôbec zle, práve naopak. Do istej miery je to zloženie baktérií ovplyvnené aj tým, či jeme viac zeleniny a vlákniny alebo živočíšnych bielkovín. Niektoré vonkajšie vplyvy, napríklad niektoré lieky, iné chemické látky či stres, môžu náš vnútorný ochranný ekosystém porušiť, a tak prospešné baktérie začnú zomierať a črevné patogény dostanú zelenú, aby sa rozmnožili. Tento ekosystém môžeme dostať do normálu správnym zložením stravy alebo napríklad probiotikami.

Dá sa imunita posilniť aj konzumáciou jogurtov?

Hovorí sa, že jogurty zlepšujú imunitu voči chrípke, treba ale vysvetliť, ako to funguje, čo zatiaľ nie je úplne jasné. Jogurt v skutočnosti obsahuje len určité probiotické baktérie, teda nie sú doňho pridané žiadne protichrípkové protilátky. Ak probiotiká naozaj zlepšujú imunitu voči chrípke, tak to bude asi len zlepšením celkového metabolizmu v ľudskom tele, takže sa človek môže lepšie sústrediť na boj s vírusmi. V mechanizme ochrany voči chrípke probiotikami je ešte veľa nezodpovedaných otázok. Ochranná sila probiotík je limitovaná a určite to nefunguje tak, že ak budete jesť jogurty, budete mať imunitu voči osýpkam či ebole.

Je pravda, že denne prichádzame do kontaktu s nebezpečnými baktériami, s ktorými si naša imunita vo väčšine prípadoch dokáže poradiť?

Áno, ale sú to baktérie a vírusy v malom množstve a nie sú také smrtiace, čiže človek s normálnou imunitou by sa s nimi mal vedieť vysporiadať. Vďaka celoplošnému očkovaniu sa v ovzduší takmer nevyskytujú vysoko infekčné a smrtiace baktérie. Keďže sú skoro všetci ľudia zaočkovaní, nebezpečné vírusy a baktérie sa nemajú kde rozmnožovať, a preto je len malá šanca, že by sa vaše telo dostalo do styku s nebezpečnými patogénmi, ktoré by nás možno zabili.

Probiotické baktérie z mliečnych výrobkov brzdia patogény
Zobraziť galériu (4)
Probiotické baktérie z mliečnych výrobkov brzdia patogény  (Zdroj: thinkstock)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu