Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obyvatelia Luníka prehovorili o hrôze: Každodenný teror, najhoršie dva roky môjho života!

Z obyvateľov Mašličkova sú nešťastní všetci naokolo Zobraziť galériu (5)
Z obyvateľov Mašličkova sú nešťastní všetci naokolo (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE - Obyvatelia osady Mašličkovo, ktorá nelegálne vznikla pri sídlisku Luník IX., posledné roky strpčujú život aj obyvateľom susediaceho Luníka VIII. O konkrétnych dennodenných hrôzach, ktoré zažívajú, nám otvorene porozprávala šéfka petičného výboru za odstránenie osady Mašličkovo Ľubica Šulimanová.

„Na sídlisku Luník VIII. žijem už 40 rokov. Kedysi to bolo krásne a pokojné sídlisko. Ako deti sme sa ešte sánkovali na Myslavskom kopci a kúpali v Myslavskom potoku, hovorí. Potom tam postavili Luník IX., ten sa stal časom rómskym sídliskom. Keď sa začali na Luníku IX. búrať zdevastované domy kvôli narušenej statike, občania z týchto domov sa presídlili len o kúsok ďalej, postavili si chatrče, a tak vznikla osada Mašličkovo.

Z obyvateľov Mašličkova sú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

„Osada sa čoraz viac rozrastá. Mesačne tam pribudne sto nových obyvateľov a tí nám znepríjemňujú život. Najhoršie je to posledné dva roky a čoraz viac sa to stupňuje. Za bieleho dňa prepadávajú najmä starších občanov. Vytrhnú im tašky s nákupmi alebo nám nadávajú. Od polície mám hlásené útoky a je ich čoraz viac. Starí ľudia sa už boja chodiť von.“

Odsťahovať sa nemôžu

Jedným z možných riešení pre zúfalých obyvateľov by bolo odsťahovanie sa. Ako však hovorí Ľubica Šulimanová, nehnuteľnosti v tejto lokalite sú nepredajné. „I my sme sa snažili predať byt alebo garáž. Ale keď sa kupci dozvedeli adresu, okamžite cúvli. Preto žiadame mesto, aby nám pomohlo a situáciu začalo riešiť.

Z obyvateľov Mašličkova sú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Pani Šulimanová má vo svojej snahe celkom úspech: Petíciu podpísalo už 1010 ľudí, a to sme s ňou začali koncom januára. Ozývajú sa nám i ďalší, že nás chcú podporiť. Veríme, že mesto nám pomôže. Zastupiteľstvo síce vzalo petíciu na vedomie, ale ja budem neustále mesto urgovať a pýtať sa v akom stave je riešenie. Je pravdou, že za posledné 2 mesiace sa už zvýšil počet mestských a štátnych policajtov, ktorí dbajú o našu bezpečnosť, takže aspoň trochu sú osadníci zastrašení.“

Primátor Raši: „Vyzveme majiteľov.“

„Mám na stole už zoznam všetkých vlastníkov pozemkov. Problém Mašličkova je to, že sa nenachádza na mestských pozemkoch, a teda akýkoľvek zásah je povinný robiť majiteľ. Tých majiteľov je veľmi veľa a keďže Mašličkovo chceme vyriešiť, potrebujeme od majiteľov mandát. Preto požiadame majiteľov, aby splnomocnili mesto k tomu, aby sme mohli pristúpiť k riešeniam. To je jediná legálna cesta, ktorú máme,“ vysvetľuje primátor.

Z obyvateľov Mašličkova sú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Richard Raši už má s podobnými prípadmi skúsenosti: „Už sme podobný prípad riešili, a to osadu Demeter. Tá bola na našich pozemkoch a i keď sme dostali prudké reakcie rôznych ľudsko-právnych organizácií, dokázali sme to vyriešiť.“ Osadu Demeter mesto zlikvidovalo a podobný osud by mal postihnúť i Mašličkovo, ak mesto dostane od vlastníkov mandát na vstup na ich pozemky. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu