Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci sa pripravujú na prípadné hrozby: Prvá fáza Slovak Shield ukončená

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: T. Sládeček)

BRATISLAVA - Medzinárodné cvičenie Slovak Shield 2015, ktoré bude na jeseň, má už teraz za sebou prvú fázu. Informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Hlavnou úlohou generálneho štábu bolo precvičiť schopnosti plánovania na strategickej úrovni a reakcie na vojenské, ale aj nevojenské ohrozenia Slovenska a krajín Aliancie, v zmysle článku 5 Washingtonskej zmluvy o kolektívnej obrane.

"Tak, ako sme sa dohodli s našimi partnermi z Visegradskej štvorky, vojaci budú viac cvičiť. Toto cvičenie preverí ozbrojené sily, aby boli pripravené na prípadné hrozby,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

Medzinárodné cvičenie Slovak Shield 2015 predstavuje sériu výcvikových aktivít, ktoré preveria všetky úrovne velenia ozbrojených síl. Cvičenie simuluje možné ohrozenia, na ktoré musia byť naše ozbrojené sily v krátkodobom a strednodobom horizonte pripravené. "Týmto cvičením budú mať ozbrojené sily na všetkých úrovniach možnosť precvičiť si svoje schopnosti v nevojenských operáciách spojených s odstraňovaním následkov ekologických a humanitárnych situácií, ale aj bojové situácie pri obrane Slovenska s podporou členských krajín NATO," vysvetlil prvý zástupca náčelníka generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Gajdoš. 

Cvičenie vyvrcholí na jeseň a zúčastní sa na ňom približne 1 500 vojakov. Okrem príslušníkov Ozbrojených síl SR to budú aj vojaci Ozbrojených síl Poľskej republiky, Maďarska, Českej republiky a USA. Medzinárodné cvičenie bude v Centre výcviku Lešť a Kamenici nad Cirochou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu