Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci chcú odluku cirkvi od štátu: Zvolenský sa sťažuje, na ulici na mňa kričia "darmožráč"!

Odluku cirkvi od štátu si Zvolenský z pochopiteľných dôvodov nepraje. Zobraziť galériu (5)
Odluku cirkvi od štátu si Zvolenský z pochopiteľných dôvodov nepraje. (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA – Ešte sme sa poriadne nespamätali z neplatného februárového referenda Aliancie za rodinu, už tu máme snahy o vypísanie ďalšieho referenda. Tentokrát sa však táto téma nevyťahuje na svetlo sveta účelovo, ale hovorí sa o nej od Nežnej revolúcie. Odluka cirkvi od štátu si získala veľkú podporu verejnosti, arcibiskup Zvolenský sa dokonca sťažuje, že po ňom ľudia na ulici pokrikujú nelichotivé slovo „darmožráč“.

V utorok si Michal Havran do relácie na verejnoprávnej RTVS pozval viacerých hostí, ktorí sa k téme odluky cirkvi od štátu postavili rôzne. Z osemnástich na Slovensku registrovaných cirkví je najpočetnejšou tá Rímskokatolícka, preto sa slova ujal aj bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský, ktorý sa "preslávil" kauzou okolo Róberta Bezáka. Mal ťažkú úlohu obhájiť napríklad 38 miliónov eur, ktoré zo štátneho rozpočtu v minulom roku obdržali všetky registrované cirkvi.

Stanislav Zvolenský
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

„Slovensko je jednou z posledných krajín v Európe, ktorá nemá znormalizované vzťahy s cirkvami,“ uviedol na začiatku relácie Michal Havran. Dá sa to vyriešiť dvomi spôsobmi, jedno obhajuje cirkev a jej podporovatelia na čele s arcibiskupom Zvolenským, druhé riešnie zase žiada väčšina Slovenska. Zvolenský sa pritom posťažoval, že si uvedomuje, že Slováci nie sú naklonení ďalšej finančnej podpore, ako mu na ulici dávajú najavo: „Darmožráči, žijete za štátne!“

Finančná odluka cirkvi od štátu

Minister kultúry Marek Maďarič bol do relácie pozvaný, aby vyjadril svoj názor z pohľadu štátnej inštitúcie. Ozrejmil, že väčšina Slovákov presne nechápe, o akú odluku cirkvi od štátu sa vlastne rôzne organizácie pokúšajú. „Odluka cirkvi od štátu v tom podstatnom urobená bola po roku 89, v tom obsahu, čo cirkvi robia, pretože štát nijakým spôsobom do chodu cirkvi nezasahuje, takisto ústava Slovenskej republiky garantuje, že Slovenská republika sa neviaže na žiadnu ideológiu,“ vysvetlil.


Prečítajte si aj Odluka cirkvi od štátu naberá na obrátkach: Radičovej návrat k politike? Podporila SKOK!


Na dokonanie odluky je teda nutné vyriešiť už len finančnú stránku veci. Financovanie by si potom cirkev musela vyriešiť svojpomocne, napríklad príspevkami od veriacich, rovnako, ako je to vo viacerých európskych krajinách. Maďarič však v tomto smere zdôrazňuje, že musí ísť o „vzájomnú dohodu oboch strán“, za čo by sa ale prípadné úspešné referendum určite považovať nedalo. Postoj tak vyjadril jednoznačne.

Marek Maďarič
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Vatikánske zmluvy

Problémom sú aj Vatikánske zmluvy, ktoré Slovensko uzavrelo v roku 2010. K podpisu týchto dôležitých listín smerovalo dianie už od roku 2000. Zmluva o katolíckej výchove a vzdelávaní a zmluva o duchovnej službe v ozbrojených silách a ozbrojených zboroch už boli uzavreté, no podpísať sa mali ešte dve ďalšie – zmluva o výhrade vo svedomí a zmluva upravujúca financovanie cirkvi. Zvolenský tvrdí, že práve podpisom týchto zmlúv sa „spravodlivo vyrieši postavenie cirkvi v našom štáte“.

Arcibiskup v tomto smere spomenul minulosť, v ktorej cirkev prišla o majetky a bol jej nanútený zákon, ktorý oslabil jej vplyv. „Často sa nám vyčíta, alebo sme postavení do takej pozície, že to, čo Slovenská republika dáva cirkvám, že je nejaké dobrodenie, že je to priazeň, ktorú prejavuje. Pre nás je spravodlivejšie, aby zaznelo aj, že keď sa po politickej zmene v 90.-tych rokoch pristúpilo k reštitúcii, tak bola reštituovaná iba čiastka majetku,“ opísal Zvolenský.

Veľkonočná omša vo Vatikáne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Príspevok je spravodlivý

Príspevok od štátu teda chápe ako kompenzáciu, dodatok k zmluve o financovaní cirkvi štátom by bol preto ideálnou náhradou. Podľa Zvolenského by šlo o zadosťučinenie. Politológ Kálmán Petöcz vzápätí vysvetlil, prečo sa k odluke opäť vracia slovenská občianska spoločnosť. Zatiaľ čo po revolúcii požiadavka na odluku vznikla preto, aby cirkev nemusel byť závislá na štáte, teraz sa situácia obrátila – občas máva vraj pocit, akoby sa cirkev snažila zasahovať do vecí štátu.

„Neviem vám povedať, či je to správne alebo spravodlivé, v kontexte celého historického vývoja v posledných 60-tich rokoch, aby štát čiastočne financoval cirkev,“ povedal Petöcz, i keď hneď v úvode svojej reči zdôraznil, že on sám je priaznivcom odluky cirkvi od štátu. Keďže odborníci sa nevedia dohodnúť, svoju šancu využívajú bežní ľudia. Na stránke nazvanej Odluka cirkvi od štátu na sociálnej sieti Facebook, ktorá ma viac ako 8-tisíc fanúšikov, sa spustila rozsiahla kampaň. Výrazne pomohla aj iniciatíva strany SKOK! Juraja Miškova, ktorý si túto tému vybral za jeden z hlavných ťahákov ich predvolebnej kampane.

Slováci chcú odluku cirkvi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Slováci žiadajú odluku

Odvahu týmto občanom zrejme dodal prieskum, v ktorom až 73 percent opýtaných Slovákov súhlasí v odlukou, ďalší 12 percent odpovedať nevedelo. Takže 14 percent je výslovne proti, čo skutočne nie je veľa. Napriek stále vysokému číslu veriacich na Slovensku, v porovnaní s inými európskymi krajinami, ľudia si očividne myslia, že nespravodlivosť voči cirkvi už bola vyvážená dosť.

Maďarič v diskusii vytiahol bežný argument odporcov odluky. Ak by sa cirkev prestala financovať zo štátneho rozpočtu, jednak by menšie cirkvi zanikli a zároveň, prečo by potom mal štát financovať iné záujmové oblasti? V tejto téme teda stoja proti sebe Slováci, ktorí si myslia, že cirkev má dosť vlastných „ovečiek“, ktoré by sa mali finančne postarať o svoju cirkev a tí, ktorí stavajú na argumente spravodlivosti voči cirkvi, ktorá za minulého režimu prišla o veľa.

PRIESKUM: Až 73% ľudí chce odluku!Otázka: Súhlasíte s odlukou cirkví od štátu?ÁNO: 73%NIE: 14%NEVIEM: 12%Zdroj: GfK pre RTVS

Posted by Odluka cirkvi od štátu on 21. apríl 2015

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu