Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Drsný odkaz malých živnostníkov šéfovi Váhostavu: Široký, vylez z diery von a priznaj sa!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA, Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Široký, vylez z diery von a priznaj, či kradneš. To je tvrdý odkaz malých podnikateľov, ktorým dlhuje Váhostav peniaze. Šéf stavebníckeho gigantu oficiálne na verejnosti ešte neprehovoril. Tí, ktorým dlhuje firma peniaze, sú zúfalí. Prišli už protestovať aj pred parlament. Čo by Širokému odkázali?

„Ak to takto bude pokračovať, budeme národ oviec. Budeme len na holenie a na dojenie. My, veritelia, to máme podstatne ťažšie ako Váhostav, pán Moravčík svoje protesty rieši v rámci pracovnej doby. Ja to musím riešiť na úkor pracovnej doby. A ešte to musím dobiehať cez víkend. Nemám čas, aby som sa staral o svoju rodinu a svojho syna,“ vyhlásil ešte pred týždňom z lyžice bagra pred parlamentom zástupca veriteľov Milan Blaho.

Drsný odkaz malých živnostníkov
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Premiér od protestu malých podnikateľov a živnostníkov vyjednal čo najlepšiu dohodu, aby uspokojil všetky strany, no hnev z nesplácaných dlhov zostal. „Mne nabiehajú úroky na úver, ktorý mi ukradol Váhostav. Váhostav nie je Váhostav, je to „Dlhostav“. Tu sa len kradne, tu nie sú problém cigáni, tu sú problém tieto biele goliere. Ja nie som žiadny aktivista ani politik, ale už mám toho plné zuby,“ dodal vtedy nazlostený Blaho.

Vylez z diery von

Blaho zobral zodpovednosť za veriteľov do svojich rúk a začal ich pred médiami zastupovať. Už sa nevydržal na neúnosnú situáciu ohľadom nevyplávania faktúr pozerať. „To je prečo som zdvihol zadok zo stoličky. Mám toho jednoducho dosť. Ja tu nie som na to, aby ma tu niekto šikanoval,“ povedal pre Topky.

Milan Blaho
Zobraziť galériu (8)
Milan Blaho  (Zdroj: TASR)

A čo by zástupca živnostníkov odkázal šéfovi Váhostavu Širokému? „Nech vylezie z diery, nech sa ukáže a nech povie k tomu svoje. Nech povie jednu jednoduchú vec – či kradne alebo nekradne,“ nechal sa počuť Blaho.

Váhostav nech radšej zanikne

Drobným veriteľom príliš do reči nie je. Ich šéfom sa nechcelo rozprávať, báli sa o svoje firmy. „Dlhuje mi vyše 30 tisíc, to je vyše milión korún. A vôbec to nie je z diaľnic, pretože sa hovorí iba o nich,“ povedal pre Topky Vladimír, ktorý má stavebnú firmu zo Žiliny a nechcel prezradiť svoje meno a názov firmy a dodal, že zákony by nemali ochraňovať nezdravé firmy ako Váhostav.

Drsný odkaz malých živnostníkov
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Aj on cíti krivdu a je na strane nespokojných. „Cítime sa ukrivdení. Zamestnávame kmeňových zamestnancov a asi päťdesiat živnostníkov, ktorých sme museli vyplatiť,“ a varuje, že Váhostav by mohol do budúcnosti spôsobiť nemalé problémy. „Osobne som za to, aby takáto nezdravá firma ako Váhostav tu nebola, pretože môže spôsobiť ďalšie problémy. Radšej nech zanikne,“ myslí si Vladimír.

Čo hovoria na jeho vilu na Bahamách?

Opýtali sme sa ich tiež, čo si myslia o vile šéfa Váhostavu na Bahamách. „To nie je ani na nahnevanie. To je bez komentáru,“ zareagoval Vladimír.

Vila Širokého na Bahamách
Zobraziť galériu (8)
Vila Širokého na Bahamách  (Zdroj: topky)

Ak si na ňu zarobil, nech ju má, myslí si Milan Blaho. „Ak si zarobil na ňu, nech má. Ale je tu priveľa špiny a podozrení v tomto príbehu. Nám peniaze chýbajú už v podstate od roku 2013, tak nejaký čas to už prežijeme. Mne stále beží v banke úver, musím platiť úroky,“ povedal nám.

Kde je šéf Váhostavu?

A kde je Juraj Široký? „To, že novinári dlho nevideli pána Širokého neznamená, že sa skrýva. Pán Široký je na Slovensku, v Bratislave, normálne chodí do práce a denne rieši problémy, mimo iného Váhostavu,“ odpovedala nám na otázku jeho asistentka Michaela Kovačik Grendelová.

Drsný odkaz malých živnostníkov
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Zoberú ponuku štátu na kúpu 50 % dlhov

Malí veritelia pristúpili na memorandum dohodnuté predvčerom. Do vlastníctva akcií Váhostavu sa im príliš nechce. Dôvodom je to, že najmä menšie firmy sa nevyznajú v tom, aké práva a povinnosti by im vyplývali z vlastníctva akcií stavebného gigantu. „Presnú štatistiku nepoviem, ale môžem dať zdravý odhad. Menšie firmy o nejakú kontrolu nebudú mať záujem. Budú brať skôr 50 %, čo je stále lepšie ako 15 % alebo 10 %,“ priblížil Milan Blaho.

Podobný názor má aj zástupca spoločnosti Energy Pro Jozef Válek. Podľa jeho slov najmä spoločnosti, ktorým Váhostav dlhuje vyššie sumy, budú mať záujem o to, aby ich pohľadávky prevzal na seba štát. „Ak tam má niekto 100.000 eur a dostane 50 % z nich, reálne si môže niečo za ne kúpiť alebo uspokojí nejaký dlh či úver, ktorý si musel zobrať kvôli tým dlhovaným peniazom,“ konštatoval Válek.

Drsný odkaz malých živnostníkov
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu