Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico ukázal po razii vo Váhostave LEX Široký: Ako reagovali všetky strany sporu!

Robert Fico predstavil definitívny návrh riešenia Váhostavu. Zobraziť galériu (25)
Robert Fico predstavil definitívny návrh riešenia Váhostavu. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA/ŽILINA – Veľká razia vo Váhostave! Policajti obsadili sídla firmy v Bratislave aj v Žiline! Váhostav to potvrdil a zároveň firma odovzdala všetky materiály, ktoré si polícia vyžiadala. Predseda vlády Robert Fico ohlásil na tlačovke jeho definitívny návrh. Do návrhu už sa obula opozícia. V parlamente medzitým pokračuje rozprava, jeho predseda vyzval opozíciu, aby tento návrh schválila.

Memorandum predstaviteľov kauzy Váhostav

V záujme riešiť situáciu spojenú s reštrukturalizáciou spoločnosti VHS, a. s., sa predkladajú návrhy:

1. Bezodkladne schváliť novelizáciu príslušných zákonov tak: aby, ak je miera uspokojenia veriteľa v reštrukturalizácii nižšia ako 50 % po skončení reštrukturalizačného plánu - RP (v prípade VHS 5 rokov), bude zostatok do výšky 50 % dlžnej sumy považovaný za právoplatnú pohľadávku a časť dlhu nad 50 % bude predstavovať majetkové právo, ktoré si bude môcť veriteľ uplatňovať zo ziskov a iných príjmov spoločnosti. Na tento prípad sa nevzťahuje žiadna premlčacia doba. - aby na najbližšej schôdzi veriteľov VHS dňa 30. apríla 2015 mohlo dôjsť k zmene RP s cieľom znížiť mieru uspokojenia zabezpečených veriteľov zo 100 na 85 % a získané finančné prostriedky použiť na uspokojenie nezabezpečených veriteľov. Zainteresované banky potvrdzujú pripravenosť na takýto krok. - aby sa správca v reštrukturalizácii mohol vzdať svojej funkcie a aby sa vplyv dlžníka na výber správcu eliminoval.

2. Spoločnosť VHS nad rámec podmienok RP sa na uspokojenie nezabezpečených veriteľov vzdá 49 % akcií spoločnosti VHS, ktoré nie sú ničím zaťažené, v prospech nezabezpečených veriteľov z obchodného styku. Kritériom pre rozdelenie akcií bude výška pohľadávky nezabezpečeného veriteľa potvrdená súdom.

3. Ak nezabezpečený veriteľ nevyužije vyššie uvedené podmienky reštrukturalizácie a uspokojenia nad rámec RP, vláda Slovenskej republiky ponúka nezabezpečeným veriteľom odkúpenie ich celej pohľadávky, vrátane primeranej časti akcií VHS za 50 % nominálnej hodnoty pohľadávky, a to v termíne do konca roka 2015. Táto ponuka vlády sa vzťahuje len na nezabezpečených veriteľov z obchodného styku.

4. Vláda Slovenskej republiky predkladá do Národnej rady Slovenskej republiky novelizáciu príslušných zákonov, ktorá výrazne eliminuje zneužívanie inštitútu reštrukturalizácie nezodpovednými spoločnosťami na úkor veriteľa.

Signatári memoranda:

Robert Fico, Peter Kažimír, Tomáš Borec, Ján Počiatek, Dušan Tomašec, Stanislav Čižmárik, Zsolt Lukáč, Štefan Máj, Michal Liday, Daniel Kollár, Marián Moravčík, Jozef Válek, Peter Smolka, Milan Blaho.

Fico ukázal po razii
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR)

Reakcie zastúpených strán

Malí veritelia - firmy a živnostníci

Zástupca veriteľov Milan Blaho uviedol, že aktuálny návrh je najlepším riešením, aké je v súčasnosti na stole. "Posledná schôdza veriteľov je za dverami. Lepšie riešenie, ako je toto, by nebolo reálne. Toto je jediné finálne riešenie, ktoré sme mohli za veriteľov brať," konštatoval Blaho.

Banky

V prípade reštrukturalizácie Váhostavu ustúpili aj zabezpečení veritelia, ktorými sú banky. "Nám trom zúčastneným bankám v prvom rade ide o to, aby spoločnosť Váhostav prežila toto ťažké obdobie, pretože tu máme tisícky pracovných miest a množstvo živnostníkov, ktorí sú zároveň našimi klientmi. V záujme upokojenia situácie, zlepšenia ekonomickej situácie aj našich klientov sme pristúpili na viac kompromisné riešenie," doplnil generálny riaditeľ ČSOB Banky Daniel Kollár.

Váhostav

Generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav-SK Marián Moravčík vyčíslil, že banky sa v prospech nezabezpečených veriteľov vzdajú približne sumy 3,5 milióna eur. Zároveň uviedol, že banky by nemali mať problém s úverovaním Váhostavu-SK. "Audit KPMG ukázal, že spoločnosť je naštartovaná dobrým smerom, a banky majú dôveru v to, čo sme vložili do reštrukturalizačného plánu," doplnil Moravčík.

Minister financií Peter Kažimír

Minister financií Peter Kažimír zase ubezpečil, že odkúpenie pohľadávok malých veriteľov štátom nebude mať negatívny vplyv na verejné financie. Vysvetlil, že vláda rozhodne, koľko zdrojov zo štátnych finančných aktív, ktoré nazhromaždili banky platením osobitného odvodu, sa použije na uspokojenie nezabezpečených veriteľov. "Stále si stojím za tým, že daná operácia nebude mať negatívny vplyv na čisté bohatstvo štátu, pretože jeho súčasťou sú aj živnostníci. Nebude to mať dopad na verejný dlh, lebo je to konštruované z hľadiska štátnych finančných aktív, do ktorých prispievajú banky, a pravdou je, že na konci túto operáciu bude hodnotiť Eurostat," doplnil Kažimír.

Anketa

Ficov výsmech veriteľom – bezcenné akcie Váhostavu!

Memorandum ostro skritizovala SDKÚ. Robert Fico a strana Smer mali celý týždeň na to, aby priniesli návrh riešenia kauzy Váhostav. Stovky živnostníkov a malých podnikateľov, ktorým Váhostav nevyplatil desiatky miliónov eur čakali, s čím príde vláda. Dnešné vyhlásenie Roberta Fica je však obyčajným výsmechom do tváre všetkých, ktorým firma Juraja Širokého nezaplatila faktúry za ich práce na výstavbe diaľnic. Prečo?

„Táto firma má nulovú hodnotu,“ povedal pred pár dňami generálny riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík. Vláda teraz veľkoryso sľúbila, že 49% akcií firmy s nulovou hodnotou dostanú nezabezpečení veritelia.

„Dnešná ponuka Roberta Fica je výsmechom do tváre všetkým živnostníkom a drobným podnikateľom, ktorých rodiny už mesiace márne čakajú na peniaze za práce na výstavbe diaľnic. Ak riaditeľ Váhostavu tvrdí, že jeho firma má nulovú hodnotu, tak veritelia dostanú bezcenné akcie. Robert Fico by sa mohol s takýmito akciami pokúsiť nakúpiť na rodinný obed. Aký by bol výsledok? Ostal by hladný, rovnako ako rodiny drobných veriteľov Váhostavu,“ povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Fico ukázal po razii
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR)

Spoločné Memorandum predstaviteľov okolo Váhostavu

Fico ukázal po razii
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: topky)

Fico ukázal po razii
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: topky)

Fico ukázal po razii
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: topky)

Blaho: Malí veritelia Váhostavu-SK zoberú ponuku štátu na kúpu 50 % dlhov

Väčšina malých veriteľov Váhostavu-SK sa pravdepodobne rozhodne pre 50-% odpredaj svojich pohľadávok štátu. Konštatoval to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave zástupca veriteľov Milan Blaho. Dôvodom je to, že najmä menšie firmy sa nevyznajú v tom, aké práva a povinnosti by im vyplývali z vlastníctva akcií stavebného gigantu. "Presnú štatistiku nepoviem, ale môžem dať zdravý odhad. Menšie firmy o nejakú kontrolu nebudú mať záujem. Budú brať skôr 50 %, čo je stále lepšie ako 15 % alebo 10 %," priblížil Blaho.

Podobný názor má aj zástupca spoločnosti Energy Pro Jozef Válek. Podľa jeho slov najmä spoločnosti, ktorým Váhostav-SK dlhuje vyššie sumy, budú mať záujem o to, aby ich pohľadávky prevzal na seba štát. "Ak tam má niekto 100.000 eur a dostane 50 % z nich, reálne si môže niečo za ne kúpiť alebo uspokojí nejaký dlh či úver, ktorý si musel zobrať kvôli tým dlhovaným peniazom," konštatoval Válek.

Lipšic: Reštrukturalizačný plán Váhostavu-SK je v rozpore so zákonom

Zákon upravujúci reštrukturalizácie firiem nie je hlavným dôvodom súčasnej situácie malých veriteľov stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. Myslí si to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Daniel Lipšic. 

"Pretože reštrukturalizačný plán Váhostavu-SK je v rozpore s platným zákonom," zdôraznil dnes Lipšic v závere piateho rokovacieho dňa 49. schôdze parlamentu. Ak by sme boli v normálnej krajine, súd by podľa neho nikdy takýto reštrukturalizačný plán nepotvrdil. "Štatutárne orgány a vlastníci takejto firmy by už boli dávno stíhaní," povedal poslanec.

Hlavným problémom je podľa Lipšica aplikácia tohto zákona. Štát môže totiž podľa neho meniť zákony najlepšie, ako vie, nikdy nebudú dokonalé. "Vždy bude problém v aplikácii týchto zákonov," dodal.

Zároveň pripomenul, že súčasný zákon o reštrukturalizáciách firiem platí už približne desať rokov. Z tohto obdobia bola súčasná vládna strana Smer-SD pri moci sedem a pol roka. "Tvrdíte, že tento zákon je kľúčový problém, ale sedem a pol roka ste ho nechali v tejto podobe," kritizoval Lipšic. 

Prezident je pri zákone k Váhostavu-SK pripravený rýchlo konať

Prezident SR Andrej Kiska je pripravený rýchlo konať, ak dostane na podpis novelu Obchodného zákonníka. Ak by totiž využil svoju zákonnú 15-dňovú lehotu, právna norma by nemohla byť účinná už 30. apríla, kedy sa uskutoční schôdza veriteľov spoločnosti Váhostav-SK.

"Som pripravený rýchlo konať. Buď zákon podpíšem, alebo nepodpíšem, ale bude to veľmi rýchlo," uviedol Kiska. Predmetný zákon je aktuálne v druhom čítaní, parlament by mal o ňom definitívne rozhodnúť vo štvrtok (23.4.). Následne zákon smeruje na podpis hlave štátu, ktorá má 15-dňovú lehotu na rozhodnutie, či ho podpíše, alebo vráti do parlamentu.

Podľa Žitňanskej mohol Široký pustiť svoje akcie aj pred mesiacom

Keď mohla dohoda v rámci reštrukturalizácie stavebnej spoločnosti Váhostav-SK vzniknúť teraz, mohla aj pred týždňom či pred mesiacom, a to bez účasti štátu. Myslí si to podpredsedníčka opozičného Mosta-Híd Lucia Žitňanská. "Keď mohol dnes Juraj Široký pustiť svoje akcie, mohol aj pred mesiacom," zdôraznila Žitňanská v rámci rozpravy k novele Obchodného zákonníka.

Tlačovku okolo riešenia Váhostavu sme sledovali ONLINE

14:21 Tlačovka na Úrade vlády práve skončila.

14:14 Minister financií Kažimír ubezpečuje, že tento návrh nebude mať žiadny dopad na bohatstvo štátu ani na verejný dlh. Platiť majú banky cez špeciálny odvod.

Fico ukázal po razii
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR)

14:11 Fico chce, aby jeho návrh prešiel v parlamente a podpísal ho prezident. Má platiť už v čase schôdze veriteľov, ktorá je 30. apríla.

14:08 Vážne oznámenie: Váhostav pôjde nad rámec podmienok reštrukturalizácie a 49 % akcií poskytne v prospech veriteľov.  

14:07 "Do budúcna predložíme návrh zákona o reštrukturalizácie, aby nebola zneužívaná. Dohodli sme sa na tom so živnostníkmi."

14:05 Banky znížia časť svojej pohľadávky a uspokojenia zo 100% na 85%. 15 % z tejto sumy pôjde na uspokojenie veriteľov. "Banky dnes potvrdili, že sú pripravené znížiť mieru svojho uspokojenia zo 100 % na 85 %," priblížil.

Fico ukázal po razii
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR)

14:04 Ak niekto nedostane pri reštrukturalizácii 100%, tak ten zvyšok nezaniká. Ale majetkové práva zostanú. Dá sa tak dostať k úplnej výške pohľadávky.

14:03 Fico tým nepriamo priznal, že bude v parlamente Lex Váhostav.  

14:02 Prvá časť memoranda sa týka reštrukturalizácie Váhostavu a druhá časť je všeobecná.  

14:02 Všetky strany podpísali memorandum. 

14:01 „Vláda zapojila všetky sily,“ vyhlásil Fico.

Fico ukázal po razii
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR)

14:01 Fico na úvod ocenil rokovania a poďakoval všetkým stranám, ktoré rokovali. Veriteľom, bankám a konštruktívny prístup firmy Váhostav.

14:00 Tlačová konferencia začala. Robert Fico sa predstavil pred novinárov s 90 minutovým meškaním.

Polícia hľadá vinníka

Polícia dnes vykonala raziu v budove Váhostavu na Hlinskej ulici v Žiline s cieľom zaistiť účtovníctvo a agendu súvisiacu s procesom reštrukturalizácie a rovnako všetko, čo by mohlo mať súvis s trestnosťou. Polícia aktuálne ešte nikoho neobvinila. Na mieste boli aj experti z kriminalisticko-expertízneho ústavu, ktorí zaisťovali počítače a sťahovali z nich údaje na vlastné nosiče tak, aby nenarušili chod práce v spoločnosti Váhostav, povedal pre Topky Tibor Gašpar, prezident Policajného zboru.

Fico ukázal po razii
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR)

"Národná kriminálna agentúra vykonala prehliadky nebytových priestorov spoločnosti v Žiline a Bratislave," povedal hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Cieľom podľa neho bolo zaistiť účtovné doklady a listinné dôkazy súvisiace s hospodárením spoločnosti. "Úkony polície boli vykonané tak, aby boli zaistené relevantné dôkazy a nenarušila sa prebiehajúca reštrukturalizácia spoločnosti," dodal Slivka. Vzhľadom na súčasné štádium vyšetrovania, bližšie informácie nie je možné poskytnúť .

Fico ukázal po razii
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR)

Veľká razia vo Váhostave

V priestoroch spoločnosti bolo podľa informácií tridsať policajtov. "Polícia dnes prišla do sídla spoločnosti v Bratislave a do priestorov firmy v Žiline. Váhostav odovzdal všetky dokumenty, ktoré si polícia vyžiadala a ako už firma informovala pred začatím trestného stíhania, bude riadne spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní a poskytne im všetky vyžiadané dokumenty," povedal pre Topky hovorca spoločnosti Váhostav Tomáš Halán.

Fico ukázal po razii
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR)

Zaistili účtovné a ekonomické materiály

"Išlo o účtovné, ekonomické a zmluvné dokumenty z minulých rokov. Ako už spoločnosť informovala pred začatím trestného stíhania, firma spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní a poskytne im všetky informácie, ktoré požadujú," doplnil Halán s tým, že chod spoločnosti táto udalosť neovplyvnila a jej zamestnanci ďalej riadne pracujú.

VIDEO razia vo Váhostave

Razia vo Váhostave

Policajti vtrhli aj do bratislavského sídla Váhostavu. Zaisťujú dokumenty a materiály, firma vyhlásila, že je ochotná spolupracovať. Poslanci medzitým stále rokujú o návrhu novely Obchodného zákonníka, ktorý má pomôcť malým veriteľom Váhostavu. Poslanci momentálne rokujú vo výboroch o konkrétnom návrhu zákona. Rokovať začnú znova o 14:00.

Polícia si odnáša dokumenty z centrály Váhostavu

 

***Práve teraz***Kriminálka odnáša dokumenty z centrály Váhostavu.Matúš Jaco - RTVS

Posted by Spravodajstvo RTVS on 22. apríl 2015

Ide o akciu Národnej kriminálnej agentúry. Polícia začala stíhanie vo veci poškodzovania veriteľa. Národná kriminálna agentúra (NaKA) ešte koncom marca začala trestné stíhanie pre poškodzovanie veriteľa v súvislosti s reštrukturalizáciou Váhostavu. Generálny riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík, ktorý je vo funkcii od októbra 2014, už skôr podal trestné oznámenia v súvislosti s konaním bývalého vedenia firmy pred reštrukturalizáciou.

Hovorca Váhostavu Tomáš Halán v obkľúčení novinárov
Zobraziť galériu (25)
Hovorca Váhostavu Tomáš Halán v obkľúčení novinárov  (Zdroj: SITA)

Strana Sloboda a Solidarita sa obáva, že k zásahu polície prišlo neskoro a verí, že nejde len o marketingový ťah. "Keď vezmeme do úvahy medializované priateľstvo premiéra Roberta Fica a Juraja Širokého, je ťažké si predstaviť, že v sídlach sa na túto raziu nepripravili. Tento náznak aktivity vnímame ako výsledok sústredeného tlaku opozície a verejnosti, aby na Slovensku prestali vládnuť oligarchovia a vystriedal ich právny štát a spravodlivosť."

Policajná razia vo Váhostave
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

Robert Fico ohlásil tlačovku

Dnes o 11:30 sa v priestoroch Úradu vlády v Bratislave uskutoční spoločné rokovanie predsedu vlády SR Roberta Fica, príslušných ministrov, zástupcov veriteľov, zástupcov bánk a predstaviteľov Váhostavu. O hodinu neskôr sa uskutoční tlačovka. Téma: Definitívne riešenie problémov veriteľov Váhostavu, ako aj zmien legislatívy týkajúcej sa reštrukturalizácií.

 

[VIDEO] SÍDLO VÁHOSTAVU PRÁVE OBSADILA POLÍCIA!Do budovy Váhostavu v Žiline práve vtrhla viac ako 20tka policajtov. Vchod stráži polícia. O dianí Vás budeme priebežne informovať.

Posted by Sloboda a Solidarita on 22. apríl 2015

Žiadosť o riešenie Váhostavu poputuje na výbor vo štvrtok

Opozičná žiadosť o zvolanie mimoriadneho Výboru parlamentu pre obranu a bezpečnosť ku kauze Váhostav-SK bude jeho predsedovi Jaroslavovi Baškovi doručená vo štvrtok. Baška bude mať následne sedem dní, aby členov výboru k tomuto bodu zvolal. Najbližšie riadne rokovanie brannobezpečnostného výboru je naplánované na 30. apríla.

Fico ukázal po razii
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR)

Opozícia by chcela na zasadnutí k Váhostavu vidieť aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka a prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara. Chcú od nich odpovede, čo sa doteraz urobilo v kauze Váhostav.

Fico ukázal po razii
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR)

"Budeme sa pýtať, čo urobila polícia. Boli odobraté pasy konateľom Váhostavu? Monitorujú ich pohyb, keď už neboli predvedení? Vie polícia, kde je Juraj Široký? Boli zaistené počítače? Je veľa otázok, ktoré budeme klásť," dodal Hlina s tým, že jedna vec je, že premiér Robert Fico rozpráva do televíznych kamier o tom, ako sa bude situácia riešiť, druhá vec je, čo sa už skutočne urobilo.

Fico ukázal po razii
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR)

Kauza Váhostav

Kauza Váhostav otriasa Slovenskom práve v týchto dňoch. Stavebnícky gigant, ktorý ovláda Juraj Široký, má finančné problémy a veľké dlhy voči malým živnostníkom. Navyše, za firmou stoja nejasní vlastníci. Transparency International Slovensko odhalilo, že za Váhostavom stoja schránkové firmy. V súčasnosti si Juraj Široký buduje sídlo na Bahamách. Nám sa podarilo jeho vilu odhaliť.

Fico ukázal po razii
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR)

Nový Zéland a Cyprus. Na adrese týchto krajín sídlia schránkové firmy, kde končia vlastnícke štruktúry Širokého Váhostavu. Za stavebnou firmou sa tiež pohybujú exotické mená Kostaričanov ako Dan Alberto Hidalgo, Jurgan Gustav Nanne, Ignacio Dobles, Carlos Alberto Ayon či Randal Madriz Jimenez. Toto všetko sú ľudia a schránky, ktoré stoja za Váhostavom podľa Transparency International Slovensko. O Širokom sa dlho špekuluje ako o sponzore strany Smer. O výške odškodnenia malých podnikateľov sa stále nerozhodlo.

Fico ukázal po razii
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR)

Prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I. 20. apríla vstúpil do reštrukturalizačného konania Váhostavu. Stalo sa tak na pokyn Generálnej prokuratúry SR zo dňa 7. apríla, ktorý Krajská prokuratúra v Bratislave postúpila 15. apríla Okresnej prokuratúre Bratislava I. Zároveň si prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek vyhradil v uvedenej veci správovú povinnosť, spočívajúcu v priebežnom informovaní o stave konania. Prokurátor vstupom do konania nenadobúda práva veriteľa, napríklad hlasovanie na schôdzi veriteľov či vyjadrovanie sa k plánu reštrukturalizácie.

Váhostav chce z dlhu voči nezabezpečeným dodávateľom vo výške 104,7 mil. eur zaplatiť iba 15,7 mil. eur, teda 15 % za päť rokov. Spoločnosť má všetkým veriteľom vrátane bánk splatiť spolu takmer 44 mil. eur, teda 32,30 % zo záväzkov 136 mil. eur, pričom bankám by mala pohľadávky zaplatiť v plnej výške.

Vláda po nátlaku opozície a médií navrhla zmeny v procese reštrukturalizácií podnikov. Veritelia by po novom mali nárok na zaplatenie zvyšného objemu svojich pohľadávok do výšky 100 % aj po skončení reštrukturalizácie firiem, a to z ich budúcich ziskov alebo iných príjmov, čo však môže trvať roky. Druhou a rýchlejšou možnosťou má byť, že štátna Slovenská záručná a rozvojová banka by mala odkupovať pohľadávky veriteľov za 50 % (pôvodne 40 %) ich hodnoty predbežne do konca tohto roka a následne si ich bude vymáhať od Váhostavu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu