Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľké priznanie finančníka Dospivu z Penty: Médiá sme kúpili ako ochranu pred útokmi!

PRAHA - Finančník z Penty Marek Dospiva priznal to, čo sa doteraz iba šepkalo. V rozhovore pre české hospodárske noviny vyhlásil, že médiá si kúpili kvôli tomu, aby sa vedeli brániť útokom. Je to ako atómová bomba, tvrdí. Schyľuje sa k vojne oligarchov?

Penta vstúpila do mediálneho prostredia vlani. Aj napriek tomu, že ekonomicky nepatria k ťahúňom, dôvodom prečo do nich investovala sa prevalil až teraz. Druhý najvýznamnejší muž finančnej skupiny Dospiva uviedol, že na výhody vlastnenia médií sa všetci zhodli.

Médiá označil za špeciálnu investíciu. Svojou veľkosťou totiž do hlavných platforiem, keďže nedosahujú zisk aspoň 50 miliónov eur, čo je pre nich hranica.

„Nikto z nás partnerov nechce bývať v Mníchove alebo Ženeve. Všetci chceme bývať tu, v Čechách a na Slovensku, preto chceme zlepšovať prostredie, v ktorom žijeme. Čím lepšie a transparentnejšie to tu bude, o to viac sa bude dariť aj našim firmám. Medzi retailovými firmami a médiami môžeme využiť synergie, či už v reklame, alebo v určitej osvete,“ uviedol v úvode Dospiva.

Na Slovensku získala Penta spoločnosť  7 PLUS, Centrum Holdings, TREND Holdings a polovičný podiel vo vydavateľstve Petit Press. Prečo do toho Penta išla po roku Dospiva priznal, aj keď jeho partner Haščák v čase obchodu hovoril o ziskovosti médií, že médiá sú pre nich ako atómová bomba.  

„Nebudem chodiť okolo horúcej kaše. To, že médiá vlastníme, nám dáva istotu, že pre kohokoľvek bude horšie nás iracionálne napádať. To iracionálne by som podčiarkol,“ priznal.

Najväčším segmentom v portfóliu Penty je zdravotníctvo (40 %), nasledujú developerské aktivity (22 %), výrobný sektor (14 %) a finančné služby (12 %). v roku 2014 dosiahla hodnota aktív skupiny 6,7 miliardy eur.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu