Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalší potravinový škandál: Kuracinu so salmonelou zjedli aj školáci a deti z materských škôl!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

NITRA – Na Slovensko sa opäť dostalo nakazené mäso z Poľska. Veterinári varujú obyvateľov pred salmonelou. Tá by sa mala pri tepelnej úprave zničiť. Ak sa však pri príprave ďalšieho jedla použijú tie isté nástroje, ako pri mäse, riziko nákazy je vysoké. Nakazené mäso údajne skonzumovali i deti v školských jedálňach. Pozrite si zoznam prevádzok, kde sa táto nebezpečná potravina dostala.

Hlbokozmrazené kuracie stehná bez kosti a kože pôvodom z Poľska, ktoré sa objavili vo veľkosklade v Nitre, sa dostali aj do zariadení spoločného stravovania, škôl a predškolských zariadení. Informuje o tom hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný. Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe Úradu verejného zdravotníctva SR, informácie o tom, že kuracie stehná sa dostali aj k spotrebiteľom, vyplývajú z kontroly, ktorú v pondelok 20. apríla vykonala Regionálna veterinárna a potravinová správa Nitra v spoločnosti v Nitre, do ktorej sa u nás kuracie stehná dostali.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR ide o "kuracie stehenné rezne bez kosti a kože, hlbokozmrazené, dátum výroby: 31.3. 2015, DMT: 29.3. 2016, šarža 30032015, balenie: VAC 2 kg, krajina pôvodu Poľsko, výrobca: Zaklady Miesne Unimies Sp. z o.o., PL 12030323WE, dodávateľ z Českej republiky firma Twardzik CZ s.r.o., Panska 25/A, Kunovice. Príjemcom zásielky v Slovenskej republike je Sniežik s.r.o., Lahňa 269, 951 24 Čáb". ÚVZ SR preto požiadal regionálne úrady verejného zdravotníctva na Slovensku, aby skontrolovali zariadenia spoločného stravovania a zamerali sa na kuracie stehenné rezne bez kosti a kože a overili to, či problematický výrobok prevádzky stiahli.

Spoločnosť Sniežik doviezla na Slovensko celkovo 1200 kilogramov kuracích rezňov. Z nich bolo 360 kilogramov rozvezených do 26 reštaurácií a školských jedální. Potom, ako český potravinový dozor zistil v mäse dovezenom z Poľska salmonelu, vydal varovanie pre všetky krajiny Európskej únie. Slovenská RVPS sa začala situáciu zaoberať koncom minulého týždňa, kedy sa napadnuté mäso začalo sťahovať z prevádzok, ktoré ho nakúpili.

Riziko prepuknutia je podľa veterinárov minimálne

Hrozba vzniku epidémie zo salmonelou napadnutého kuracieho mäsa, ktoré do okresu Nitra doviezla firma Sniežik, je minimálna až nulová. Uviedol riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Nitra Ján Chladný.

Podľa jeho slov bolo v piatich prípadoch z napadnutého mäsa pripravené jedlo, výskyt salmonelózy však doteraz nebol zaznamenaný. „Salmonela bola pri tepelnej úprave zrejme zničená, pretože nemáme žiadne signály o možnom prepuknutí ochorenia. Verím, že v týchto dňoch už je epidemiologické riziko minimálne až nulové,“ skonštatoval Chladný.

"ÚVZ dnes požiadal regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR o vykonanie kontrol v zariadeniach spoločného stravovania podľa poskytnutého distribučného zoznamu, so zameraním sa na výskyt predmetného nevyhovujúceho výrobku a overenie jeho stiahnutia z trhu. Zintenzívnený výkon kontrol bude aj v ďalších zariadeniach spoločného stravovania," doplnil Ivan Rovný, hlavný hygienik SR.
 

Prípadom sa už zaoberá veterina

„Mäso sa vyviezlo do 26 subjektov. Všetky sme kontaktovali a zabránili tomu, aby sa z neho ďalej vyrábali pokrmy. Zároveň sa kontrolovalo dodržiavanie ďalších bezpečnostných opatrení,“ hovorí Chladný.

Likvidácia mäsa napadnutého salmonelou je podľa riaditeľa RVPS Nitra možná dvoma spôsobmi. Môže sa zničiť v kafilérii, alebo sa vráti tam, odkiaľ na Slovensko prišlo. „Teda do Čiech. Pokiaľ viem, tak veterinárna a potravinová správa v Čechách už na to vydala povolenie,“ povedal Chladný.

Zoznam prevádzok

 

Ďalší potravinový škandál: Kuracinu
Zobraziť galériu (3)

Na škandál upozornla česká veterinárna správa

Do predaja v troch českých a v jednom slovenskom obchode sa dostalo celkovo vyše desať ton kuracieho mäsa s prítomnosťou baktérie salmonela. Česká veterinárna inšpekcia nariadila včera okamžité stiahnutie zdraviu škodlivých šarží mrazených kuracích stehenných rezňov od poľského výrobcu. Informoval o tom dnes spravodajský portál iDNES.cz.

 Podľa hovorcu českej Štátnej veterinárnej správy Petra Pejchala sa toto mäso dostalo do predajní v českých mestách Louny a Sadské a v obci Baška v moravskosliezkom okrese Frýdek-Místek, ako aj v jednej slovenskej predajni, ktorú nekonkretizoval.

 Baktérie Salmonella enteritidis vyvolávajú črevné infekčné ochorenie, ktoré je nebezpečné najmä pre starších ľudí, malé deti a chorých - tí totiž horšie zvládajú veľké straty tekutín pri hnačkách či zvracaní. Baktéria sa do tela dostáva ústami, napríklad z potravy, riadu alebo špinavých rúk. Choroba sa prejavuje črevnými ťažkosťami. Choroboplodné zárodky sa dajú zničiť stálou teplotou vyššou ako 80 stupňov Celzia počas 15 minút pri porciovanom mäse a počas 40 minút pri kurati vcelku.

Inšpekcia zistila salmonelu vo štvrtok (16.4.) laboratórnymi vyšetreniami balených, hlboko mrazených stehenných rezňov bez kosti a kože. Inšpekcia vydala aj varovanie v rámci európskeho systému RASFF. Za zaradenie mäsa do obehu hrozí v ČR pokuta až milión korún.

Distribútor dodal do siete 10.200 kilogramov mäsa, a to v dvojkilogramových balíčkoch s minimálnou trvanlivosťou do 29. marca 2016. Identifikačné označenie výrobcu je PL 12030323. Zakúpené mäso môžu zákazníci vrátiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu