Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nové informácie o Bezákovi: Zrejme skončí ako biskup priamo vo Vatikáne!

Róbert Bezák
Róbert Bezák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Arcibiskup Róbert Bezák sa podľa českého kardinála Miloslava Vlka nechce vrátiť pôsobiť na Slovensko. Kardinál to povedal v rozhovore pre slovenský týždenník Týždeň. Ako povedal Vlk, pápež sa na audiencii 10. apríla Bezáka pýtal, ako by riešil celý prípad.

„Bezák mu povedal, že na Slovensko sa nemieni vracať. Hovoril, že v zahraničí je viacero miest, kde pôsobia redemptoristi, teda rehoľa, ktorej je členom. Ako by povedal, že do týchto štátov by som pokojne mohol byť určený. Keď ho Svätý Otec vypočul, povedal, že si to preštuduje a urobí rozhodnutie,“ opísal stretnutie kardinál. Podľa Vlka nie je možné očakávať, že by Bezák bol vrátený na pôvodné miesto, pretože cirkevná autorita nechce ponížiť tých, ktorí mali možno vinu pri jeho odvolaní. Kardinál je presvedčený, že Bezák onedlho dostane biskupskú funkciu vo svete, alebo vo Vatikáne.

Na audiencii pápež vyzval Bezáka, aby mu rozprával ako to bolo. „Bolo to od pápeža veľké gesto, že to chcel počuť od Bezáka,“ uviedol Vlk. Podľa neho pápež trpezlivo počúval, čo bolo znamenie, že má k nemu dôveru a berie ho ako spolubrata. Za významnú vec považuje kardinál aj to, že pápež sa sám chcel odfotiť s Bezákom. „Bolo to znamenie, že za tohto biskupa sa staviam,“ povedal kardinál Vlk, podľa ktorého stretnutie bolo veľkou morálnou satisfakciou pre emeritného trnavského arcibiskupa. 

Vlk tiež v rozhovore povedal, že podnetom, aby sa angažoval v kauze Bezáka, bola korešpondencia medzi arcibiskupom Bezákom a apoštolským nunciom na Slovensku. „Videl som postup, ktorý nezodpovedá Kanonickému právu a bratskej láske,“ uviedol s tým, že bol vychovaný tak, aby vždy bojoval proti nespravodlivosti. „To bola aj moja vnútorná inšpirácia, keď som sa oboznámil s postupom proti Bezákovi,“ dodal. 

Vlk sa nekontaktoval s nunciom, ale išiel priamo do Ríma. Išiel na Štátny sekretariát Vatikánu. Potom za Svätým Otcom. „V roku 2014 som mu dal dokumenty a povedal som mu, že nie je v nich niečo v poriadku. Pápež mi sľúbil, že sa tým bude osobne zaoberať. Zároveň som mu napísal v septembri 2014 list, aby prijal na audiencii Bezáka. Začiatkom marca mi prišiel list, že moja žiadosť bola kladne vybavená. V ďalšom liste mi oznámili, že audiencia pre Bezáka bude 10. apríla,“ popísal svoje aktivity Vlk. 

Bezákovi podľa Vlka neboli vysvetlené dôvody odvolania a ani nebol pred odvolaním vypočutý v bratskom rozhovore pápežom Benediktom XVI. Pripomenul, že prečo bol odvolaný nebolo nikdy zverejnené. Podľa Vlka Bezák v jednom z listov Františkovi vyslovuje dojem, že o jeho odvolaní možno ani Benedikt XVI. nevedel. 

Svätý Otec Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy 2. júla 2012. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila od 22. januára do 1. februára 2012. V decembri 2013 Bezák opustil Slovensko a presťahoval sa do talianskeho Bussolenga. Od decembra 2014 sa opäť zdržiaval na Slovensku. Pápež František 10. apríla prijal Bezáka na audiencii. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu