Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Temné obdobie Ficovej vlády? Na scénu sa v súvislosti s kauzou Váhostav vracia meno Mečiar!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Máloktorý politik sa Slovákom vryl do pamäte tak, ako 72-ročný Vladimír Mečiar. Často si robil, čo sa mu zachcelo. Dnes je to napríklad presne 15 rokov, čo príslušníci špeciálnej policajnej jednotky rýchleho nasadenia vnikli do penziónu Elektra v Trenčianskych Tepliciach, ktorý vlastnil a kde býval expremiér. Predseda HZDS vtedy čelil obvineniu z nezákonného vyplatenia odmien členom svojej vlády. V posledných dňoch sa však v parlamente spomína v úplne inej súvislosti.

"Tak ako si Vladimír Mečiar robil s opozíciou čo chcel, tak si aj Robert Fico robí s opozíciou, čo chce," povedal predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko na tlačovej konferencii, ktorá sa týkala odvolávania podpredsedu Národnej rady SR Jána Figeľa a kauzy Váhostav. Peter Osuský zo strany Sloboda a Solidarita zas odvolávanie prirovnal k noci dlhých nožov, s ktorým sa s opozíciou v roku 1994 vysporiadal Vladimír Mečiar. Viacerí sa obávajú zopakovania situácie.

Aktéri novembrových udalostí roka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ján Lörincz/SITA)

Zakladateľ a bývalý dlhoročný predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar sa vzdal členstva v strane 12. decembra 2013, ako predseda skončil 7. septembra 2013. Z aktívnej politiky sa však stiahol ešte o niečo skôr, napriek tomu sa na pôde parlamentu jeho meno spomína často, väčšinou v negatívnom duchu. "Je po voľbách, zvyknite si," povedal Mečiar po víťazstve v predčasných parlamentných voľbách. Potom prišlo temné obdobie mečiarizmu.

Mečiarove amnestie

​Ďalšou veľkou kapitolou sú Mečiarove amnestie. Kresťanskodemokratické hnutie do parlamentu v marci opätovne predložilo návrh ústavného zákona na zrušenie amnestií udelených bývalým premiérom a zastupujúcim prezidentom Vladimírom Mečiarom. Snažili sa o to už po siedmy raz. Návrh na zrušenie amnestií podpísalo 60 predkladateľov, teda poslanci všetkých opozičných strán, no nevyšlo to.

Temné obdobie Ficovej vlády?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Vládny Smer-SD zrušenie Mečiarových amnestií totiž nepodporuje. "Zotrvávame pri našom doterajšom postoji. Mečiarove amnestie boli nemorálne, ale prezident mal právo udeliť ich," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková. Proti zrušeniu amnestií sa v minulosti staval aj predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že sú síce nemorálne, ale nezrušiteľné. Fico viacnásobne použil formulku, že ak udelenie amnestií Vladimírom Mečiarom bolo morálnym suterénom, ich zrušenie by bolo suterénom právnym.

Remiášova vražda

Tento mesiac bude aj iné "výročie", 29. apríla to bude presne 18 rokov, čo bol zavraždený Róbert Remiáš. Táto smrť doteraz nebola objasnená. Zahynul v roku 1996 po výbuchu automobilu. Pod jeho autom na kombinovaný benzínový a plynový pohon bola nastražená výbušnina. Na mieste vraždy v Bratislave na Karloveskej ceste je dnes kríž. Z prípravy vraždy bola podozrivá tajná služba. V súvislosti s vraždou bol obvinený vtedajší riaditeľ Slovenskej informačnej služby Ivan Lexa, ktorého však neskôr súd zbavil obvinenia.

Temné obdobie Ficovej vlády?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Remiáš pomáhal Oskarovi Fegyveresovi, ktorý bol korunným svedkom v kauze zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny. V roku 2012 sa vláda, ktorú viedla Iveta Radičová ospravedlnila rodine Michala Kováča a blízkym príbuzným Róberta Remiáša za to, že sa nevyšetrilo vážne podozrenie účasti štátnych orgánov na trestnej činnosti, pričom konaním predstaviteľov iných štátnych orgánov nebolo umožnené, aby tieto činy boli riadne vyšetrené a ich vinníci potrestaní.

V parlamente sa však nikdy nenašla ústavná väčšina, ktorá by zrušila amnestie Vladimíra Mečiara z roku 1998. Podľa vlády Ivety Radičovej amnestie znemožnili dôsledné vyšetrenie a spravodlivé uzavretie trestných činov súvisiacich so zavlečením prezidentovho syna Michala Kováča do zahraničia. "Boli udelené v súvislosti so skutkami, pri ktorých dodnes existuje podozrenie, že sa na trestnej činnosti podieľali štátne orgány," zdôraznila vláda vo vyhlásení.

Temné obdobie Ficovej vlády?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu