Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Záchranná služba varuje: Pneumatiky prezúvame skoro, ohrozujeme životy!

Dopravný situácia na diaľnici R1 pri Nitre Zobraziť galériu (3)
Dopravný situácia na diaľnici R1 pri Nitre (Zdroj: Facebook/Odťahovka)

BRATISLAVA – Pre mnohých šoférov predstavuje výmena pneumatík komplikáciu a preto jej nie vždy venujú dostatočnú pozornosť. Prečítajte si, čo je najčastejšou príčinou dopravných nehôd pri „celoročných“ letných pneumatikách a kedy najskôr môžeme zimné pneumatiky meniť za letné a naopak.

„Ja osobne by som s výmenou zimných pneumatík za letné čakal až do konca apríla,“ odporúča riaditeľ Centrálnej záchrannej služby Michal Bulík. Aprílové počasie je ešte nevyspytateľné a na cestách môže spôsobiť veľa dopravných nehôd. Jednou z najčastejších príčin sú podľa Bulíka práve nevhodné pneumatiky, čo sa prejavilo aj pri aktuálnom ochladení a snežení. „O takomto čase má už viac ako 50 percent vodičov na svojich vozidlách letné pneumatiky,“ dopĺňa.

Čítajte tiež: Kalamita na cestách, problémy aj na D1!

„Letné pneumatiky na zimných cestách predlžujú brzdnú dráhu“, čo sa pri nedodržaní odstupu medzi vozidlami môže prejaviť nárazom, pokračuje riaditeľ záchranárov. Letné pneumatiky si na vodovom snehu a zľadovatelej vozovke vyžiadali už nejeden ľudský život. Skoršie prezúvanie pneumatík sa podľa slov majiteľa pneuservisu Finecars týka najmä Bratislavského kraja, v ostatných krajoch sa tieto percentá líšia, najmä vo vyššie položených oblastiach.

Záchranná služba varuje: Pneumatiky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

„Podľa vyhlášky je potrebné nasadiť zimné pneumatiky vtedy, keď je na ceste súvislá vrstva snehu na vozovke,“ spresňuje Bulík. Čo sa týka „celoročných“ zimných pneumatík, na horúcich letných cestách zvyšujú spotrebu paliva a na horúcom asfalte majú iné jazdné vlastnosti ako letné. Aj v prípade tzv. univerzálnych celoročných pneumatík Bulík hovorí skôr o nevýhodách ako o výhodách. Najlepšou alternatívou predchádzania nehôd sú podľa neho dva predpísané typy pneumatík, ktoré šoféri menia v rozumnom čase.

Sneženie v Dolnom Lopašove pri Vrbovom
Zobraziť galériu (3)
Sneženie v Dolnom Lopašove pri Vrbovom  (Zdroj: Facebook)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu