Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Odhalenie o druhom pilieri: Vystavujete sa riziku, môžete prísť až o polovicu dôchodku!

Jozef Burian
Jozef Burian (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí vystúpia z 2. dôchodkového piliera, budú mať dôchodky nižšie približne o 30 % až 50 %. Uviedol to v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Jozef Burian (Smer-SD).

"Ľudia, ktorí budú dnes odchádzať z 2. piliera, budú mať dôchodky v rozmedzí od 30 % do 50 % nižšie, ako keby boli len v 1. pilieri. A to je fakt. Ešte k tomu, keď sa pridá solidarita vo výške cez 20 %, ktorá je v 1. pilieri, tak ľudia, ktorí zarábajú priemerne a podpriemerne, sa vystavujú rizikám. Nechcem strašiť, ale sú to čísla, ktoré máme dnes na stole," povedal Burian.

Zároveň uviedol, že zvážiť výhodnosť 2. piliera by mali ľudia, ktorí si v ňom sporia menej ako 25 rokov. Dôležitý je podľa neho aj príjem sporiteľa. "My máme v 1. pilieri aj takzvanú solidaritu, ktorá je na úrovni 20 % až 22 %, čiže ľudia, ktorí vstúpia do systému 2. piliera, automaticky prichádzajú o 22 %. Tí, ktorí zarábajú priemer a podpriemer, automaticky strácajú 22 %, o ktoré sa im zvyšuje dôchodok z 1. piliera," priblížil Burian.

Opozičný poslanec NR SR Jozef Mihál (SaS) je však presvedčený, že každý mladý človek by mal do kapitalizačného piliera vstúpiť. "Slovensko by malo byť oblepené bilboardami, ktoré by vyzývali mladých ľudí, aby vstúpili do 2. piliera, lebo inak ich dôchodky budú nízke," povedal v diskusnej relácii Mihál. Odporúča doň vstúpiť občanom do 40 rokov. Ľudia, ktorí majú od 40 do 50 rokov, by mali do 2. piliera vstúpiť, ak je ich príjem aspoň 500 či 600 eur mesačne. "Sú to ľudia, ktorých čaká ešte 20 rokov do dôchodku, a tam je dôležité to, že čísla o vekovej štruktúre na Slovensku neoklamete. Pomaly ale isto začne prepukať demografická kríza," upozornil Mihál.

Zároveň uviedol, že nikto by nemal posudzovať výhodnosť či nevýhodnosť 2. piliera na základe súčasného zákona o sociálnom poistení. "Od roku 2017 sa bude dôchodkový vek zvyšovať. Od roku 2018 sa valorizácia dôchodkov z 1. piliera významne zhorší, pretože bude naviazaná už len na dôchodcovskú infláciu," priblížil Mihál.

Štátny tajomník konštatoval, že v budúcnosti bude musieť vláda riešiť spomalenie 1. piliera. "Možno budúca vláda bude musieť hľadať riešenie. Je otázka, ako sa budúca koalícia dohodne na tom, ako budú do budúcna vyzerať dôchodky. Hovoríme o dvoch parametroch. O raste budúcich dôchodkov a ako budú vyzerať dôchodky aj z pohľadu rastu veku odchodu do dôchodku," dodal Burian.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu