Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovák, ktorý študoval feng shui v Malajzii, prezradil, čo by pomohlo našej krajine k úspechu!

Norbert Synčák Zobraziť galériu (5)
Norbert Synčák (Zdroj: tradicne-feng-shui.sk, Facebook/Norbert Synčák)

NITRA – Podobné priťahuje podobné, hovorí známy slovenský feng-shuista Norbert Synčák z Nitry, ktorý svoj život zasvätil prastarej východnej náuke. V rozhovore pre Topky vysvetlil, čo by sme mali zvážiť pri výbere vhodnej lokality na bývanie a objasnil aj príčinu nepokojov a napätia vo svete.

Tradičné feng shui Norberta Synčáka oslovilo ako nesmierne sofistikovaná a prepracovaná filozofia, ktorá má navyše aj praktické využitie v bežnom živote. Jej štúdiu sa začal venovať po dokončení výskumných projektov v oblasti vplyvu tvarov na živé organizmy na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre začiatkom 90. rokov. Odvtedy sa intenzívne zaoberá náukou feng shui, ktorú si prehĺbil na Mastery Academy of Chinese Metaphysics v Malajzii. Pôsobí ako profesionálny poradca v oblasti feng shui a vedie Akadémiu čínskej metafyziky.

Na prechádzke magickým Avalonom
Zobraziť galériu (5)
Na prechádzke magickým Avalonom  (Zdroj: tradicne-feng-shui.sk, Facebook/Norbert Synčák)

O čom je vlastne tradičné feng shui? Aj na svojich stránkach zdôrazňujete, že skutočné umenie feng shui spočíva v komplexnom poznaní a zosúladení aspektov priestoru s časom. Mohli by ste to bližšie vysvetliť?

Tradičné feng shui je starobylé umenie, ktorého cieľom je vyhľadať v priestore lokality s priaznivou a vitálnou energiou a vhodne umiestniť a orientovať stavby v exteriéri. Nájsť vhodnú pozíciu a orientáciu vstupných a výstupných dverí pre prijatie a správne aktivovanie energie z okolia v interiéri stavby. Dôležité je nastaviť vnútorný tok energie a správne rozložiť vnútorné členenie priestoru, aby energia podporovala človeka a harmonický tok udalostí v živote. Do úvahy treba brať aj energiu na základe časových cyklov a jej vplyv na základnú konštitučnú energiu človeka podľa jeho dátumu a času narodenia.

Aké kľúčové faktory treba brať pri diagnostike priestorového usporiadania do úvahy? Podľa čoho zistíte, že napríklad byt je „dobre naladený“?

Najdôležitejšia je prosperujúca lokalita. Vo vnútri stavby je vždy len odraz toho, čo sa nachádza v jej okolí. Preto prvým a najdôležitejším faktorom je najprv vybrať vhodnú lokalitu na bývanie alebo prácu. Sú to zväčša lokality, kde sa v harmonickom súlade stretáva energia hôr, vodných prvkov a dostatočne otvorených priestranstiev, a ktoré nie sú vystavené častým vetrom.

Po úvodnej analýze sa pozriem na to, či je stavba schopná správne zachytiť a aktivovať harmonicky energiu svojho okolia. V ďalšom kroku skúmam tvarové prvky a vplyv formy exteriéru a interiéru, robím mnoho výpočtov na základe orientácie stavby a jej kľúčových prvkov vzhľadom k exteriéru. V poslednej fáze dávam všetko do vzájomných vzťahov. Ak je harmonická rezonancia medzi energiou človeka, času a priestoru, hovoríme o tom, že dom alebo byt je „dobre naladený“.

Ako vidíte moderné budovy a súčasný životný štýl z hľadiska tejto prastarej náuky? Sú vyhovujúce pre dosiahnutie vnútornej spokojnosti a súladu?

Je to zmiešané. Môžeme nájsť tak skvelé a harmonické projekty modernej architektúry, ako aj veľmi deštruktívne pôsobiace stavby. Pritom k tomu stačí k pomerne málo. Zdravý rozum a vnímanie potrieb človeka a energie, ktorú stavba vytvára. Dnešní ľudia sú však častejšie menej vnímaví k energii priestoru. Naši predkovia to cítili aj bez akýchkoľvek teoretických znalostí.

Aký máte názor na geopatogénne zóny? Skutočne môžu znepríjemniť pohodlie domova a treba ich pred kúpou domu poznať?

Určite je dobré poznať aspoň kritické interakcie krížení v priestore a podľa možností na nich nemať umiestnenú posteľ. Ak je človek dostatočne silný a zdravý, nemusí im venovať až toľko pozornosť. Geopatogénne zóny predstavujú prirodzenú súčasť nášho prostredia, na ktoré si náš organizmus bežne zvyká životom. Problematické a nebezpečné bývajú, najmä zo zdravotného hľadiska, až keď je ich intenzita príliš silná a oslabený organizmus sa na nich vyskytuje príliš dlho. Napríklad pri spaní, keď človek leží na krížení viacerých silných zón.

Slovák, ktorý študoval feng
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: tradicne-feng-shui.sk, Facebook/Norbert Synčák)

Môžu byť niektoré krajiny alebo mestá podľa feng shui vhodnejšie pre život? Ako by ste hodnotili feng shui parametre Slovenska? Čo by sme mali zmeniť, aby sa nám žilo lepšie, napríklad z hľadiska hospodárskej situácie?

Aj na Slovensku máme lokality, ktoré sú veľmi harmonické, ako aj lokality, ktoré sú problematické. Po celom svete bývajú úspešní ľudia. Platí tu krásny zákon afinity. Podobné priťahuje podobné. Problematické lokality priťahujú problematických ľudí a „uľahčujú im“ zotrvávať v ich problémoch a naopak, prospešné lokality priťahujú prosperujúcich ľudí. Takmer v každej krajine sú všimnúť mestá, kde je lepšia ekonomická situácia, rozvíja sa kultúra, prijímajú sa kľúčové rozhodnutia ovplyvňujúce životy ľudí. Tieto mestá zväčša nájdeme v blízkosti vodných tokov a horských prvkov.

Ako sa dozvieme, ktorá lokalita či mesto je pre nás to pravé?

Vo feng shui máme k dispozícii viacero techník, pomocou ktorých vieme posúdiť, ako sa bude ten ktorý človek rozvíjať v určitom meste alebo lokalite a na základe toho vieme pomôcť s výberom lokality alebo mesta, ktoré budú podporovať človeka na jeho ceste životom.

Na čo alebo ako by sa mali „preorientovať“ slovenské mestá?

Na Slovensku máme krásne hory, ale málo vody nad zemou. Viacerým mestám by pomohlo upraviť energiu vytvorením vodných plôch a jednoduchými zásahmi do krajinného inžinierstva. Niekedy stačí napríklad spraviť jeden most cez rieku a zmení sa veľmi výrazne energia celého mesta.

Situácia vo svete je momentálne napätá, neustále hrozia konflikty, vražedné útoky a politické nezhody. Čo robíme globálne zle? Zanedbávame nejaký dôležitý princíp?

Zanedbávame „cestu srdca“. Strácame vlastnú identitu, vnútorný pokoj, spiritualitu, vnútornú slobodu, schopnosť zvedomiť svoj život. Stávame sa dobrovoľne otrokmi politických, ekonomických, mocenských zápasov a skreslenej reality. Cesta návratu je cestou prepojenia s vlastnou najhlbšou podstatou a univerzálnymi zákonmi ktoré fungujú v tejto realite.

Počas Prvého medzinárodného kongresu čínskej metafyziky v Bratislave
Zobraziť galériu (5)
Počas Prvého medzinárodného kongresu čínskej metafyziky v Bratislave  (Zdroj: tradicne-feng-shui.sk, Facebook/Norbert Synčák)

Dalo by sa podľa feng shui povedať, že usporiadanie priestoru odráža naše duševné nastavenie? Napríklad, ak máme neporiadok na stole, máme neporiadok aj v sebe?

Určite, priestor je projekčnou plochou nášho života. Podľa toho, čím a ako sa človek obklopuje, môžeme už veľa informácii o jeho vnútornom svete diagnosticky odčítať.

Vo feng shui zohráva významnú úlohu energia qi. Aké má vlastnosti a odkiaľ sa berie?

Podľa východnej filozofie je qi základnou vitálnou substanciou, z ktorej je tvorené všetko v tejto realite. Je to „to“, z čoho sa diferencuje všetka hmota aj energia. Nie je tu nič, čo by nebolo z nej alebo ňou v nespočetných formách jej manifestácie. Tam, kde sa zhromažďuje, vzniká život. Tam, kde sa rozptyľuje, život zaniká. Feng shui je jednou z techník, ako s ňou pracovať.

Dá sa pomocou feng shui odhaliť blízka alebo ďaleká budúcnosť?

Áno, vo feng shui máme aj zaujímavé divinačné techniky, ako napríklad tzv. Xuan Kong Da Gua alebo Xuan Kong Fei Xing alebo Qi Men Dun Jia a podobné, ktoré umožňujú na základe rozloženia priestoru, časových vplyvov a energie človeka predvídať, čo sa bude v živote s veľkou pravdepodobnosťou diať.

Ak napríklad chceme, aby do nášho života vstúpila láska, môžeme to nejako ovplyvniť? Aký najjednoduchší postup by ste odporúčali? Predpokladám, že farba steny v ružovej farbe nebude stačiť.

Najprv musíme určite začať s otvorení svojho srdca. To dáva priestor na to, aby sme boli schopní lásku prijímať. Ak naplníme naše srdcia láskou, tak máme z čoho aj dávať iným. Ak nám priestor pomáha žiť v súlade s bytím, tak aj cesta lásky môže mať ľahšie otvorený priestor. Ale aj horské prvky v blízkosti stavby môžu byť v tomto procese z pohľadu feng shui priaznivo nápomocné.

Ako na človeka pôsobia farby, to je všeobecne známe. Ale čo napríklad tvary? Ktoré tvary sú pre človeka nebezpečné, ak sa to dá tak povedať?

Vplyv tvarov je pomerne rozsiahla tematika. V stručnosti môžeme povedať, že akékoľvek tvary, ktoré sa zužujú smerom k človeku (napríklad hrot, ostrý uhol a pod.) pôsobia nevhodne. Naopak tvary, ktoré sa rozširujú vzhľadom k pozorovateľovi, pôsobia zväčša harmonicky. Skúste sa napríklad posadiť za hrot jedálenského stola a sami môžete rýchlo pocítiť, ako funguje vplyv tvaru na telo človeka.

Môžeme si teda pomocou feng shui privolať úspech a naopak?

Samozrejme. Ak je harmónia energie medzi nebesami, človekom a zemou, tak sú jej prejavy v harmonickom toku životných udalostí a podporujú ciele človeka v spojení s „vyššími zámermi“ celku. Ako to poeticky vo východnej tradícii nazývajú, človek ľahšie tvorí a funguje podľa vôle a zámeru nebies.

Norbert Synčák pri zbere čínskeho čaju Dračia studňa v Hangzhou
Zobraziť galériu (5)
Norbert Synčák pri zbere čínskeho čaju Dračia studňa v Hangzhou  (Zdroj: tradicne-feng-shui.sk, Facebook/Norbert Synčák)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu