Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Tatrách si dávajte pozor na silné sneženie, lavínové nebezpečenstvo dosiahlo tretí stupeň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LIPTOVKSÝ HRÁDOK – Intenzívne sneženie sprevádzané silným vetrom zvýšilo úroveň lavínového nebezpečenstva vo vysokohorskom teréne Tatier na 3. stupeň a na vrcholoch Fatier na 2. stupeň z medzinárodnej stupnice. Informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie (SLP) Horskej záchrannej služby (HZS).

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo je najmä na východne orientovaných svahoch od 1500 m n. m. Uvoľnenie lavín hrozí už pri malom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky predovšetkým na svahoch so sklonom nad 35 stupňov. „Veľmi nebezpečné sú stále aj tienisté severne orientované žľaby,“ upozornil Richnavský. Dnes ráno bolo na horách prevažne zamračené a snežilo. Teplota vzduchu sa pri ochladení pohybovala od -14 stupňov Celzia na hrebeňoch Tatier do -3 stupňov Celzia v nižších polohách.

Fúkal búrlivý severozápadný vietor, na Chopku v nárazoch rýchlosťou až do 100 km/h. V uplynulých hodinách pripadlo od 5 do 15 cm nového prachového snehu. Rozmiestnenie snehovej pokrývky je veľmi nerovnomerné. Na záveterných svahoch sa na tvrdom podklade vytvorili rozmerné málo stabilné snehové dosky a vankúše. „Pri očakávanom pokračujúcom snežení bude mať tendencia lavínového nebezpečenstva naďalej stúpajúci charakter,“ zdôraznil Richnavský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu