Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vo viacerých okresoch platí výstraha 2. stupňa: Slovensko čaká silný vietor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRATISLAVA – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešok výstrahu druhého stupňa pred vetrom pre viacero okresov na strednom a severnom Slovensku. Výstraha konkrétne platí pre okresy Poprad, Brezno, Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Martin, Ružomberok, Žilina, Dolný Kubín a Tvrdošín.

Rýchlosť vetra tam v nárazoch môže dosiahnuť 26 až 33 metrov za sekundu. Tento stav má platiť približne do 17:00. Pre okresy Námestovo, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Bytča, Považská Bystrica a Púchov platí výstraha prvého stupňa. Rýchlosť vetra tam v nárazoch môže dosiahnuť 20 až 25 metrov za sekundu. Tento stav má platiť do utorka do približne 17:00.

Vo Vysokých Tatrách trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

Ráno bolo na horách zamračené a hmlisto, na hrebeňoch hôr snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od -8 °C na hrebeňoch Tatier do -2 až +2°C vo Fatrách a na podhorí. V nižších polohách bolo bezvetrie a na hrebeňoch hôr fúkal prudký juhozápadný vietor do 61 km/h, ktorý v nárazoch dosahoval až 90 km/h. Za posledných 24 hodín na väčšine miest nový sneh nepripadol, len ojedinele napadlo do jedného centimetra. Povrch snehu je zvyčajne kôrovitý až tvrdý a len v najvyšších polohách sa na tienistých svahoch ešte vyskytuje suchý sneh, pod ktorým sa nachádza staršia vrstva tvrdého, miestami až zľadovateného snehu.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych a Západných Tatrách a Malej Fatre je dopoludnia malé (1. stupeň) a popoludní mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň). Vo Veľkej Fatre je malé lavínové nebezpečenstvo. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená a stabilná, výnimkou sú svahy, na ktorých je nasnežené väčšie množstvo snehu z posledného sneženia, a to viac ako 20 cm. 

Vo vyšších polohách Vysokých Tatier sa ojedinele vyskytujú miesta, kde sú na tvrdom podklade nafúkané menšie dosky a vankúše. Uvoľnenie lavín je na takýchto a exponovaných svahoch možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Nebezpečné sú tienisté severné žľaby, kde sa sneh ešte nestihol stabilizovať. Pri očakávanom snežení je tendencia lavínového nebezpečenstva mierne stúpajúca. V nižších polohách je v priebehu dňa pri oteplení možný výskyt menších spontánnych lavín, a to najmä na južných svahoch. Tendencia lavínového nebezpečenstva: v priebehu dňa mierne stúpa. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu