Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Už o pár dní nastane najväčšia astronomická udalosť roka: Viac ako 60-percentné zatmenie slnka!

Zatmenia Slnka sa dočkáme už v marci Zobraziť galériu (3)
Zatmenia Slnka sa dočkáme už v marci (Zdroj: Astronomický ústav SAV Tatranská Lomnica)

BRATISLAVA - Na Slovensku budeme môcť pozorovať čiastočné zatmenie Slnka, naposledy sme takú možnosť mali pred viac ako štyrmi rokmi. U nás bude slnko zakryté na 60%. Veľká Británia sa dokonca dočká až 94-percentného, čiže takmer úplného zatmenia.

20. marca, nastane jarná rovnodennosť, čiže deň aj noc budú trvať rovnako dlho. Zhodou okolností práve v tento deň v dopoludňajších hodinách nastane podľa informácií Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici aj zatmenie Slnka, ktoré bude na Slovensku, v Európe, Severnej Afriky, Blízkeho Východu, Malej a Strednej Ázie, Ruska a Grónska viditeľné ako čiastočné. Pás úplného zatmenia, tzv. pás totality, bude postupne prechádzať severným Atlantikom južne od Islandu, ďalej cez Faerské ostrovy, Špicbergy, Severný ľadový oceán, Arktídu a skončí na Severnom póle.

Už o pár dní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Astronomický ústav SAV Tatranská Lomnica)

Najdlhšie potrvá úplné zatmenie v Nórskom mori východne od Islandu, kde Mesiac zakryje Slnko na 2 minúty 47 sekúnd. V tomto mieste bude mať pás totality šírku 463 kilometrov. Na Slovensku zatmenie potrvá približne 2 hodiny a 20 minút a v najväčšej fáze budú zakryté dve tretiny priemeru slnečného disku, čo je viac ako 60 percent jeho plochy. Zatmenie bude vysielané v priamom prenose aj na internete.

Čiastočné zatmenie Slnka 20. marca 2015 (piatok)

 

Začiatok

Maximum

Koniec

Bratislava

9:38

10:47

11:58

Banská Bystrica

9:41

10:50

12:01

Košice

9:44

10:53

12:04

 
Zatmenie Slnka nastáva v čase okolo novu Mesiaca, keď sa Mesiac pri svojom orbitálnom pohybe okolo Zeme dostane do blízkosti spojnice Zem-Slnko. Vtedy tieň Mesiaca opíše na povrchu Zeme úzky pás, z ktorého je pozorovateľné úplné zatmenie. Z rozsiahlych oblastí okolo tohto pásu je zatmenie pozorovateľné iba ako čiastočné. V dlhodobom priemere nastávajú ročne spravidla dve zatmenia Slnka a dve zatmenia Mesiaca.

Posledné a najbližšie zatmenia Slnka

Naposledy vidieť čiastočné zatmenie mali Slováci možnosť vidieť 4. januára 2011. To úplné bolo z územia Slovenska pozorovateľné naposledy 8. júla 1842. Pás viditeľnosti úplného zatmenia Slnka prechádzal blízko súčasných hraníc Slovenska naposledy 11. augusta 1999.

Najbližšie u nás pozorovateľné čiastočné zatmenie Slnka nastane 10. júna 2021. Bude veľmi nevýrazné. Výraznejšieho čiastočného zatmenia sa dočkáme až 25. októbra 2022, kedy v najväčšej fáze bude zakrytá takmer jedna tretina jeho plochy. Úplné zatmenie Slnka pozorovateľné zo severnej časti Slovenska nastane 7. októbra 2135 a potrvá 3 minúty 18 sekúnd.

Ako bezpečne pozorovať zatmenie Slnka

Intenzívne žiarenie slnečného disku je vážnou hrozbou pre ľudský zrak. Nedodržanie základných pravidiel pozorovania Slnka čo len na zlomok sekundy môže spôsobiť trvalé poškodenie alebo úplnú stratu zraku. To platí aj pre čiastočné zatmenie. Treba sa preto riadiť týmito pravidlami:

  1. Nikdy sa nepozerajte nechráneným zrakom priamo do Slnka. Bežne predávané slnečné okuliare nie sú dostatočnou ochranou ani vtedy, keď majú najvyšší ochranný faktor. Na pozorovanie využívajte jedine okuliare so špeciálnou fóliou, alebo zváračské sklá s najvyšším stupňom tmavosti.
  2. Bez priameho dohľadu odborníka sa nikdy nedívajte do ďalekohľadu namiereného na Slnko, ani keď má filter.

Už o pár dní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Astronomický ústav SAV Tatranská Lomnica)

Británia sa ponorí do tmy

V niektorých častiach Európy nastane v marci takmer úplné zatmenie Slnka. V Škótsku to dokonca bude až 94-percentné zatmenie, čiže sa dá povedať, že táto časť Veľkej Británie sa prakticky cez deň ponorí do tmy. Bude to najväčšie zatmenie Slnka za posledných pätnásť rokov. Zatmenie tu začne o 8,45 ráno, maximum, čiže moment, kedy sa Mesiac najviac priblíži k stredu Slnka, nastane o 9.31.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu