Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tisíce mladých slovenských mužov uverili pochybnej výzve: Nechcú ísť zabíjať ľudí do vojny!

Slovenskí vojaci Zobraziť galériu (3)
Slovenskí vojaci (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Vyše 12 tisíc slovenských mužov nechce bojovať v prípade vojny! Tisícky žiadostí zaplavili obvodné úrady so žiadosťami, v ktorých Slováci odmietajú nástup do armády v prípade mimoriadnej služby.

Slováci zaplavili okresné úrady v sídlach krajských miest, kam hromadne posielali listy, v ktoých píšu, že nechcú ísť bojovať do vojny a zabíjať ľudí. Informuje o tom Pravda. Slováci sa však nechali nachytať, keďže masovo reagovali na správu, podľa ktorej mali odmietnuť bojovať do vojny. Pod výzvami vášnivo diskutovali, čo by robili, keby nastane stav vojny. Správa sa pritom odvolávala na legálnu možnosť, ktorá podľa slovenských zákonov, umožňovala odmietnuť bojovať.

"Nepremeškajte 30. január 2015, inak hrozí, že budete musieť ísť zabíjať ľudí do vojny," hlásili iniciátori na svojich stránkach. Odopretie je možné len v čase mieru a písomné doručenie musí byť na úrade doručené do konca januára.

Tisíce mladých slovenských mužov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Úradom tak ľudia naposielali podľa Pravdy vyše 12 tisíc listov! Občania môžu odoprieť výzvu v stave bezpečnosti výkon mimoriadnej služby z dôvodu rozporu svedomia alebo náboženského vyznania. Ministerstvo obrany tieto informácie potvrdilo, ale zároveň dodalo, že toto vyhlásenie sa nevzťahuje napríklad aj na obdobie vojny, teda oficiálneho vojnového stavu.

Denníku poslali odpovede z krízových štábov a výsledok prekvapil. "V Bratislave aj v Nitre to bolo okolo 1600 žiadostí, v Trenčíne asi 1800, v Trnave okolo 1000, v Žiline 1260, v Banskej Bystrici 1200, v Prešove vyše 2100 a v Košiciach zhruba 1540. Spolu vyše 12.000 vyhlásení o odmietnutí mimoriadnej služby," píšu noviny.

Nová vojenská technika našej armády
Zobraziť galériu (3)
Nová vojenská technika našej armády  (Zdroj: Facebook)

Ľudia reagovali odmietavo aj na sociálnych sieťach, kde sa vyjadrovali na možnosť ísť bojovať. „Nešiel by som na vojnu ani za nič, keby na to niekedy príde. Nech si idú tí, čo ju chcú. Ja by som radšej hnil v base,“ vyznal sa jeden z čitateľov. Ďalší to videl veľmi skepticky. „Vidím, že už tu každý rozmýšľa ako zrušiť vyhlásenie. Viem že by to asi nebolo pre nikoho príjemné, keby dostal povolávací rozkaz, ale keď príde na lámanie chleba, tak čo urobíte. Nič nezmôžete. A ja počítam aj s tým, že pekne aj nás mladých povolajú. A pôjdeme do takmer istej smrti ...“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu