Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovensko upraví svoju azylovú politiku, deti na úteku neskončia v táboroch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Azylová politika Slovenska prejde zmenami. Zjednotí sa s pravidlami Európskej únie, konkrétne dvoma smernicami Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie z roku 2013. Ich zapracovanie do zákona o azyle dnes schválila vláda SR.

Okrem iných zmien sa návrh zákona zaoberá maloletými utečencami, ktorí sa na Slovensko dostanú bez sprievodu. Tí by už v budúcnosti nemali byť premiestňovaní do záchytných táborov.
 "Budú môcť zostať počas konania o udelenie azylu v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately," vysvetlila Marta Fabiánová z komunikačného odboru ministerstva vnútra. 

Uviedla, že nová úprava bude viac vychádzať v ústrety záujmom maloletých. Rezort vnútra pri príprave novely spolupracoval s ministerstvom práce a ministerstvom spravodlivosti. Mladí žiadateľa bez sprievodu budú môcť zostať v detskom domove aj po nadobudnutí plnoletosti, ak o to požiadajú a zariadenie s nimi uzavrie dohodu, pokračovala Fabiánová. Zariadenie im bude pritom povinné vytvoriť také podmienky, aby pohovor s maloletým bez sprievodu mohol byť vykonaný spravidla priamo v detskom domove. Detský domov bude tiež povinný vytvárať podmienky na stretávanie sa týchto žiadateľov so zástupcami medzinárodných organizácií.

Ministerstvo vnútra eviduje v ostatných rokoch nízky počet maloletých žiadateľov bez sprievodu. V roku 2012 sa začalo konanie o udelenie azylu s takýmito žiadateľmi v piatich prípadoch, v roku 2013 v štyroch prípadoch a v roku 2014 v 11 prípadoch. Návrhom zákona sa novelizuje aj zákon o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele, Občiansky súdny poriadok, zákon o pobyte cudzincov a zákon o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi.

Novela prináša aj ďalšie zmeny. Fabiánová vysvetlila, že ich cieľom je budovanie spoločného európskeho azylového systému. V novej úprave sú tiež zapracované poznatky z aplikačnej praxe zákona o azyle a zákona o pobyte cudzincov. Novela napríklad skracuje lehotu, po uplynutí ktorej sa umožní žiadateľom o udelenie azylu prístup na trh práce. Namiesto jedného roka to bude už len deväť mesiacov. Zavádza tiež osobitný postup voči žiadateľom o azyl, ktorý potrebujú osobitné procesné záruky. Môže ísť napríklad o vykonanie pohovoru v azylovom zariadení, v ktorom je žiadateľ umiestnený, odloženie vykonania pohovoru a pod.

Zavádza sa zisťovanie osobitných potrieb zraniteľných osôb, ako sú maloletí, zdravotne postihnutí, tehotné ženy. Ich potreby budú zohľadnené pri vytváraní vhodných podmienok na ubytovanie a starostlivosť. Nanovo sa upravuje aj rozhodovanie o opakovaných žiadostiach o udelenie azylu. Upravujú sa dôvody, kedy ministerstvo vnútra zamietne žiadosť o azyl ako neprípustnú alebo zjavne neopodstatnenú. Ustanovujú sa výnimky z oprávnenia žiadateľa o udelenie azylu zdržiavať sa na území Slovenska.

V navrhovanej novele zákona o pobyte cudzincov sa vypúšťa ustanovenie, ktorým sa obmedzuje celková doba pobytu štátneho príslušníka tretej krajiny, ktorý je držiteľom povolenia na malý pohraničný styk. Rozširuje sa okruh osôb, ktorým policajný útvar vydá cudzinecký pas. Pôjde napríklad aj o štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí získali dlhodobý pobyt na základe poskytnutej doplnkovej ochrany. Rozširuje sa okruh osôb, ktorým môže policajný útvar udeliť trvalý pobyt na neobmedzený čas. Tými budú aj príslušníci tretej krajiny mladší ako 18 rokov, zverení do osobnej starostlivosti štátneho príslušníka tretej krajiny s trvalým pobytom na neobmedzený čas.

Ustanovuje sa možnosť predĺženia lehoty na predloženie lekárskeho posudku potvrdzujúceho, že štátny príslušník tretej krajiny netrpí chorobou, ktorá ohrozuje verejné zdravie. Rozširuje sa okruh osôb, ktoré môžu za bezvládneho štátneho príslušníka tretej krajiny podať žiadosť o udelenie alebo predĺženie tolerovaného pobytu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu