Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

LGBTI aktivisti o výsledku referenda: Dúfajú v diskusiu o uznaní homosexuálnych párov

Výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko Zobraziť galériu (2)
Výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – LGBTI aktivisti z viacerých organizácií prijali výsledok referenda o ochrane rodiny s úľavou. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko. V sobotu 7. februára prišlo na referendové otázky odpovedať 21,41 percenta oprávnených voličov. Zároveň dúfajú, že sa bude o téme právneho uznania párov rovnakého pohlavia diskutovať.

"Výsledok referenda je povzbudením. Ukazuje sa, že hrozba, ktorú organizátori referenda prezentovali, sa ukázala ako mylná a väčšina Slovákov sa s ňou nestotožňuje,“ povedal.

Ako doplnila Jana Jablonická Zezulová z Iniciatívy Inakosť, kampaň Aliancie za rodinu im určitým spôsobom pomohla. „No možno by som to nenazvala ako pomoc, ale za posledných 25 rokov sa nikdy v takom meradle neotvorila taká diskusia o homosexuáloch ako teraz,“ povedala. Ako pokračovala, ak niečo pozitívne kampaň aliancie priniesla, bolo to práve toto. Téma právneho uznania párov rovnakého pohlavia však nie je podľa Martina Macka horúcim zemiakom, ktorý si budú politici prehadzovať a odkladať do budúcna. „Práve teraz je čas na riešenie,“ poznamenal. Ako povedala Jablonická Zezulová, „nebudeme sa však tváriť, že spoločnosť nie je po referende polarizovaná.“ Aktivisti chcú aj tým, ktorí na otázky odpovedali ´áno´ odkázať, že LGBTI rodiny nepredstavujú žiadne ohrozenie a medzi nimi a majoritou nie je žiadny rozdiel. „Sme pripravení na verejnú diskusiu,“ doplnila. 

Jana Jablonická Zezulová z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Po neplatnom referende o ochrane rodiny majú LGBTI aktivisti viacero plánov. Jednak by chceli iniciovať stretnutie výboru pre práva LGBTI osôb pri Rade vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Takisto však pripravujú i výskum, ktorým chcú naštartovať verejnú diskusiu. Chcú ním ukázať, o čo LGBTI ľuďom ide. Ako vysvetlil Andrej Kuruc zo združenia NoMantinels, výskum sa bude venovať životu párov rovnakého pohlavia, pričom práve osobné príbehy párov sa javia ako kľúčové v tom, aby ľudia pochopili, aké majú tieto páry problémy. „Verejnú diskusiu budeme stavať na reálnych problémoch a veríme, že príde k právnemu uznaniu párov rovnakého pohlavia,...loptička je na strane politikov,“ povedal. Výskum bude podľa jeho slov kvalitatívny aj kvantitatívny, no nepredpokladá, že bude reprezentatívny, pretože na Slovensku stále nie je taká situácia, že chcú ľudia hovoriť o svojich vzťahoch. 

Diskusia o LGBTI téme bude podľa Martina Macka z Iniciatívy Inakosť o tom, čo je priechodné a čo môže byť kompromisom. „Diskusia bude od toho nič, čo je teraz, až po súhrn práv manželov,“ poznamenal s tým, že jedinou možnosťou po novele ústavy z minulého roku je uznať registrované partnerstvá. „Ide nám o to, že demokraciu, v ktorej žijeme, chceme posilniť a chceme dať LGBTI ľuďom možnosť voľby, aby mohli tento inštitút využiť,“ vysvetlila Romana Schlesinger z Queer Leaders Fora. Psychická pohoda ľudí a pocit bezpečia v spoločnosti priamo súvisia s atmosférou v spoločnosti, pričom všetkým nám záleží na tom, aby sme sa cítili bezpečne. „Chcem apelovať nielen na ľudí z LGBTI komunity, aby pokračovali v diskusiách, ktoré začali, verejne či individuálne, vo veľkých mestách či malých dedinách, aby sme vysvetlili, že si ctíme rovnaké hodnoty ako väčšinová spoločnosť, a teda hodnoty lásky, dôvery, rodiny či záväzku,“ uzavrela s tým, že pevne verí, že si budeme v budúcnosti viac rozumieť a zistíme, že je oveľa viac vecí, ktoré nás spájajú, ako tých, ktoré nás rozdeľujú. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu