Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tvrdá propaganda referenda na školách: Učiteľka sa vyhrážala deťom, prídete o rodičov!

 Téma referenda sa dostala aj do škôl Zobraziť galériu (2)
Téma referenda sa dostala aj do škôl (Zdroj: Foto: Facebook)

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Kontroverzné referendum sa každým dňom blíži, kampaň pritvrdzuje. Straší už aj deti na základných školách. V jednej z nich na Spiši sa učiteľka vyhrážala celej triede. Deti ostali po výklade k referendovým otázkam vystrašené, niektoré prišli domov s plačom.

Na riaditeľa školy sa obrátili zaskočení rodičia. Ich ratolesti prišli domov vystrašené. Zľakli sa totiž, že ich zoberú gayovia a lesbičky, ak ich otcovia a mamy v blížiacom sa referende nezaškrtnú odpoveď trikrát áno. Škola tvrdí, že došlo k nedorozumeniu, odborníci sú pobúrení.

Vedenie základnej školy na Komenského ulici v Spišskej Novej Vsi celú záležitosť prešetruje. "S učiteľkou som sa rozprával a toto obvinenie jednoznačne odmietla. Vraj nič také nepovedala a muselo dôjsť k nedorozumeniu," povedal riaditeľ školy Peter Kresťanko pre denník Pravda. Potrdil však, že učiteľka sa so žiakmi o referende rozprávala, no podľa neho nešlo o nič konkrétne, iba o všeobecne dostupné informácie. "Nič o odoberaní detí tam nepadlo," dodal riaditeľ.

Medzi rodičmi sa rozpútala debata a od školy žiadajú vysvetlenie. Riaditeľ sa chce porozprávať so žiakmi a následne opäť s učiteľkou, aby nerobil unáhlené závery.

"Účasť na referende a spôsob hlasovania je ústavným právom každého občana Slovenska. Riaditeľ školy a ani učiteľ by nemali zo svojej pozície vykonávateľa prenesených kompetencií štátnej správy zasahovať do tohto práva," uviedla horokyňa ministersta školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová pre denník. Zároveň rezort dopĺňa, že na deti nesmie byť vyvíjaný žiadny nátlak.

Názory odborníkov sú odlišné. Jedni tvrdia, že deti situáciu vnímajú. Vedia, že sa referendum blíži, preto ich netreba zavádzať. Na pôde školy sa nesmie strašiť či podnecovať nenávisť voči homosexuálom. Iní hovoria, že situácie, ktoré necitlivo vťahujú deti do diskusií dospelých, sú zlým zásahom do ich harmonického vývoja. 

Referendum na pôde škôl

O blížiacom sa referende, zdá sa, živo diskutujú aj na ostatných školách. Dôkazom sú debaty rodičov, pedagógov, ale aj samotných žiakov na sociálnych sieťach.

Tvrdá propaganda referenda na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu