Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Od dnešného dňa cestujeme vlakom za menej: Pracujúci majú nárok na zľavu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Všetci ľudia pri ceste do práce vlakmi môžu od 1. februára využívať zvýšenú zľavu vo výške 50 % z obyčajného cestovného. Na zľavu majú nárok cestujúci s týždennými a mesačnými traťovými časovými predplatnými cestovnými lístkami vo vozňoch 2. triedy vo vnútroštátnej preprave.

Na zľavu majú nárok cestujúci, vrátane zamestnancov a živnostníkov, s týždennými a mesačnými traťovými časovými predplatnými cestovnými lístkami vo vozňoch 2. triedy vo vnútroštátnej preprave. Platí to pre osobnú železničnú dopravu vo verejnom záujme, teda s podporou štátu. Ide o splnené desiate z pätnástich opatrení v prvom sociálno-ekonomickom balíku vlády na zlepšenie životnej úrovne ľudí. Zvýšenie zľavy bude podľa ministerstva dopravy stáť 1,35 mil. eur a tento výpadok v tržbách by mali vykryť príjmy z nárastu cestujúcich. Pri ceste do práce boli doteraz zľavy v prípade obojsmerného týždenného lístka 35 % a mesačného 45 %.

„Každý občan SR, ktorý si kupuje týždenný alebo mesačný lístok na železnici v 2. triede, bude mať od dnešného dňa celoplošnú zľavu 50 %. Toto opatrenie sa dotýka okolo 11 % všetkých osôb, ktoré sú prepravené slovenskými železnicami,“ povedal v nedeľu premiér Robert Fico na brífingu na nástupišti Hlavnej stanice v Bratislave. Zvýšenie zľavy podľa neho môže viesť k nárastu cestujúcich vo vlakoch. Napríklad, týždenný lístok medzi Bratislavou a Trenčínom do zvýšenia zľavy stál 40,5 eura a od nedele stojí 31 eur. Fico potvrdil, že vláda dôsledne naplní všetky opatrenia v prvom sociálno-ekonomickom balíku. „Možno o dva mesiace vám predstavíme druhý sociálny balík, ktorý bude možno ešte zaujímavejší ako prvý, ale čakáme na rozhodnutie o finančnom krytí,“ dodal Fico a následne na tabuli odškrtol ďalšie splnené opatrenie o zvýšení zľavy pri ceste vlakmi do práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu