Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Snehová kalamita drvila Slovensko: Smrteľné nehody, povodne a východ bez elektriny!

Takto včera cestujúci pomáhali meškajúcim autobusom Zobraziť galériu (42)
Takto včera cestujúci pomáhali meškajúcim autobusom (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA – Cestári a záchranári sú opäť na nohách. Od včera komplikuje dopravné podmienky na našich cestách husté sneženie, námraza a záveje. Viaceré dopravné spoje hlásia meškanie a niektoré úseky ciest museli pre nepriaznivé počasie uzavrieť. Topiaci sa ľad nebezpečne zvyšuje hladiny vodných tokov.

Výzva čitateľom. Chcete sa aj vy zapojiť do online spravodajstva topky.sk? Napíšte nám alebo pošlite fotografiu, aká je u vás situácia na tipy@topky.sk!

21:40 Priatelia, naše ONLINE spravodajstvo dnes končí. Ďakujeme vám za fotografie, názory a tipy. Aktuálne informácie nájdete opäť zajtra na Topkách.

20:58 Dnešnú bielu krajinu by nám závidel aj Mrázik!

20:32 Hladiny riek na východnom Slovensku po dnešnom vzostupe prevažne klesajú. Tok Roňavy v Michaľanoch (okr. Trebišov) a Olšavy v Bohdanovciach (okr. Košice okolie) po 18.00 h klesol z úrovne zodpovedajúcu tretiemu stupňu povodňovej aktivity na druhý stupeň.

Výšku na úrovni druhého stupňa mala k 20.00 h na východe ešte hladina Torysy v Košických Olšanoch. Výšku hladín zodpovedajúcu prvému stupňu povodňovej aktivity namerali v tom čase na rieke Hornád v staniciach Kysak a Ždaňa, a na toku Bodva v Turni nad Bodvou a Hosťovciach. 

Aktuálna výstraha SHMÚ prvého stupňa pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa platí do nedele (1.2.) 8.00 h pre okresy Prešov, Košice okolie, Michalovce a Sobrance, a pre okresy Humenné a Trebišov v oblasti Roňavy do dnešnej 21.00 h. 

20:13 Väčšina sledovaných horských priechodov je zjazdných a prejazdných. Povrch vozovky ciest je prevažne pokrytý čerstvým, kašovitým až utlačeným snehom do hrúbky 5 cm na horských priechodoch Donovaly, Cukmantel, Veľké Pole, Grajnár 5 -  10 cm, na horskom priechode Súľová nad 15 cm. Horské priechody Dargov, Ďurďošík, Šturec, Vyšehrad, Kremnické Bane a Biela Hora majú povrch vozovky mokrý a horský priechod Chorepa vlhký, informuje Stella centrum.

20:02 Včera na Slovensku padali snehové vločky veľké ako v Japonsku. Pozrite sa na ne!

19:48 Na cestách v okolí Kokavy nad Rimavicou, Prešova, Vranova nad Topľou a Kráľovského Chlmca buďte opatrní, hrozí poľadovica.

19:38 Horský priechod Súľová je uzatvorený pre všetku dopravu. 

19:19 Medzi Skýcovom a Veľkými Uhercami blokuje časť vozovky spadnutý strom. Úsek je pre nákladnú dopravu ťažko prejazdný. 

19:10 Sneh prináša aj romantické chvíle - dedinka Morovno od čitateľa Jozefa.

Snehová kalamita drvila Slovensko:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

19:01 Na viacerých vodných tokoch východného Slovenska počas dňa vyhlásili povodňovú aktivitu. Podľa aktuálneho vývoja počasia sa však situácia zastabilizovala a momentálne už k ďalšiemu vzostupu hladín nedochádza.

Najvyšší tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili na hraničnom úseku vodného toku Roňava v Michaľanoch v okrese Trebišov, cez deň sa stav vodnej hladiny stabilizoval, k bezprostrednému povodňovému ohrozeniu nedošlo. Tretí stupeň vyhlásili aj na Ondave v Stropkove, na poludnie sa hladina znížila na úroveň druhého stupňa. 

18:44 Na Dobšinskom kopci v smere do Stratenej sú odstavené dva kamióny, prechádzajte opatrne.

18:25 Predpoveď počasia na nedeľu, sneženie by malo ustať

Snehová kalamita drvila Slovensko:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SHMÚ)

Naše územie v priebehu dňa bude čiastočne ovplyvňovať rozsiahla tlaková níž 
so stredom nad Rumunskom. V noci bude prevažne polooblačno, ojedinele slabé sneženie. Najnižšia nočná teplota klesne na -10 až -16, na juhu -4 až -10 stupňov Celzia. Viať bude len slabý vietor.

Cez deň očakávame prevažne polojasné počasie. V priebehu dňa začne od juhu pribúdať oblačnosť. K večeru by sa mohlo vyskytnúť slabé sneženie, v nížinách aj dážď. Najvyššia denná teplota dosiahne -1 až +5 stupňov Celzia a bude viať premenlivý vietor.

18:05 Nostalgia. Takto včera roztláčali autobus cestujúci v Bratislave. (Foto: Indivíduá v bratislavskej MHD)

Snehová kalamita drvila Slovensko:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Facebook)

17:53 Na centrálnych príjmoch Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) ošetrili počas dnešného dňa 50 ľudí. Zranili sa najmä pri páde na ľade a snehu. „Zaznamenali sme aj úrazy hlavy spôsobené padajúcim snehom zo striech a stromov,“ informovala TASR hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská. Zranení mali podľa nej vyvrtnutia a pomliaždeniny, ale aj zlomeniny nôh a rúk.

17:43 Na ceste medzi Jelšavou a Revúcou, na cestách v okolí Košíc a na Dargove je hlásená poľadovica.

17:40 Pred Pribetou v smere z Gbeliec kráča po krajnici chodec v tmavom oblečení, prechádzajte okolo neho opatrne. 

17:30 Zasnežené Košice jeho obyvateľov po výdatnom daždi prekvapili.

17:27 Spadnutý strom blokuje časť vozovky na horskom priechode Zbojská, zvýšte tam opatrnosť.

17:15 V klesaní z Pezinskej Baby v smere do Pezinka je odstavené osobné auto, prechádzajte tadiaľ opatrne.

17:05 Kvôli popadaným stromom sú uzatvorené úseky ciest v Bratislave na Devínskej ceste a medzi Banskou Štiavnicou a Sklenými Teplicami.

16:58 Skrížený kamión komplikuje premávku na Kremnických Baniach v smere do Turčianskych Teplíc. Úsek je pre nákladnú dopravu ťažko prejazdný. 

16:47 Takto to včera vyzeralo na cestách v Trenčíne. Sneh, trúbenie a nekonečné kolóny áut.

16:41 V Košickom kraji zasahovali príslušníci HaZZ v 31 prípadoch, prevažne pri odstraňovaní popadaných stromov, dvakrát išlo o dopravnú nehodu. K prvej z nich došlo na Slaneckej ceste v Košiciach, kde sa zrazili dve osobné vozidlá, druhá sa stala na horskom priechode Soroška, kde cestu skrížil kamión. V súvislosti so snehovou kalamitou zasahujú hasiči najviac v okresoch Rožňava a Spišská Nová Ves. Situáciu komplikuje zvýšená hladina riek na niektorých vodných tokoch, napríklad Hornád, Torysa, Olšava, Bodva, Laborec a Roňava.

16:34 V Prešovskom kraji boli vyslaní k 21 zásahom, z toho 19 súviselo s hustým snežením. Išlo najmä o odstraňovanie popadaných stromov a zapadnutých vozidiel. V jednom prípade zasahovali pri požiari stromu, ktorý sa pod ťarchou snehu zlomil, spadol na káble elektrického vedenia a spôsobil skrat. Prešovskí hasiči boli vyslaní aj k zrážke osobného vozidla s vlakom, pri ktorej zranenie utrpeli dve osoby. V súvislosti so snehovou kalamitou zasahujú hasiči v kraji najviac v okresoch Levoča a Vranov nad Topľou.

16:30 V súvislosti so snehovou kalamitou na východe Slovenska zasahovali od dnešného rána hasiči už vyše 50-krát. 

16:22 „V Košiciach na ulici Michalovská a Trebišovská je pravdepodobne v dôsledku počasia porucha dodávky teplej vody. Časť sídliska Terasa je od poludnia bez teplej,“ napísal Peter.

16:18 Pod Strečnom v smere do Žiliny zasahuje do cesty zlomený konár, v úseku navyše pracujú cestári, preto tam zvýšte opatrnosť.

16:09 Podstatná časť odberných miest v okrese Žarnovica, ktoré boli od piatkového popoludnia bez elektriny, má už v týchto chvíľach obnovený prívod. Nezapojené sú ešte niektoré miesta v Hodruši-Hámroch a v Revištskom Podzámčí.

„V týchto obciach momentálne naši pracovníci opravujú potrhané vodiče, ktoré porušili spadnuté stromy,“ povedala hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky Jana Bolibruchová. Problémy im však robí množstvo snehu v teréne, ako aj popadané stromy a konáre. „V celom stredoslovenskom regióne sa nám doteraz podarilo zabezpečiť elektrinu pre asi 20.000 odberných miest, stále je však bez prúdu približne 60.000 domácností,“ uviedla.

16:03 Na východe Slovenska aktuálne stále sneží

Snehová kalamita drvila Slovensko:
Zobraziť galériu (42)

15:58 V Bratislave padali vločky veľké ako v Japonsku!

Veľké snehové vločky, ktoré v piatok (30.1.) padali v Bratislave tesne pred poludním, spôsobil veľmi vlhký vzduch. Takéto javy sú podľa Pavla Faška zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) bežné napríklad v zime v Japonsku, kde sa prejavuje zimný monzún.

„To, čo bolo vidieť pár hodín v Bratislave či v niektorých iných oblastiach, zažili napríklad aj účastníci zimných olympijských hier v Sappore v roku 1972,“ napísal vo svojej analýze na stránke ústavu.

Na bratislavskej Kolibe napadlo podľa Faška v tomto krátkom čase 34 centimetrov nového snehu, čo prekonalo rekord hrúbky novej snehovej pokrývky v predpoludňajších a skorých popoludňajších hodinách v tejto oblasti. „Doteraz to v tejto časti dňa bolo v roku 1999, kedy na Kolibe napadlo 24 centimetrov nového snehu,“ uvádza. Výdatné sneženie sa podľa neho prejavilo aj rekordne vysokým denným úhrnom zrážok. Už v čase medzi 07.00 h a 19.00 h dosiahla vodná hodnota čerstvo napadaného snehu na Kolibe 36 milimetrov. Na tejto meteorologickej stanici v januári nikdy v histórii jej prevádzky, teda od roku 1950, nezaznamenali za 24 hodín viac 30 milimetrov zrážok.

10:55 Horský priechod Branisko je už prejazdný v oboch smeroch.

15:50 V súvislosti so snehovou kalamitou vyzýva Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) vodičov na zvýšenú opatrnosť na všetkých cestách, ktoré prechádzajú lesnými úsekmi. Hrozí na nich padanie stromov pod ťarchou mokrého snehu. „Upozorňujeme zároveň na nebezpečenstvo prelievania vody cez vozovku v miestach s množstvom topiaceho sa snehu a na nižšie položených úsekoch ciest,“ uviedla technicko-prevádzková námestníčka SC KSK Zuzana Fejesová.

15:47 Tisícky domácností budú bez elektriny

Snehová kalamita spôsobila, že tisíce domácností na východe Slovenska postihli výpadky elektrického prúdu. „Máme 35 vedení vysokého napätia, na ktorých sme zistili poruchy. K dnešnej 14.00 h je bez distribúcie elektriny 18.000 odberných miest," uviedla pre TASR hovorkyňa Východoslovenskej distribučnej (VSD), a.s., Andrea Danihelová. 

K postihnutým oblastiam patria regióny Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Rožňava, Dobšiná, Lubeník, sčasti aj Krompachy. Poruchy zaznamenali aj v Poprade, kde však už postupne dochádza k obnove distribúcie elektriny. Najproblematickejší je aktuálne región Spišská Nová Ves, a to miesta, ktoré sú napájané z vedení v Rudňanoch a Poráči. „V Rudňanoch máme osem polámaných stĺpov, zároveň sú stromy popadané na vedeniach, čiže obnova distribúcie elektriny dnes asi nebude možná,“ konštatovala Danihelová.

15:39 Cesta na Bilíkovu chatu na foto od Jána.

Cesta na Bilikovu chatu
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Ján Berceli)

15:37 Rozvodnený Laborec v Strážskom, foto poslal Dávid.

Rozvodnený Laborec v Strážskom
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Dávid Hudák)

Rozvodnený Laborec v Strážskom
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Dávid Hudák)

15:35 K tragickej nehode došlo dnes aj na v Prešove na železničnom priecestí, keď vodička osobného auta narazila do vlaku, ktorý sa rozbiehal. Dve osoby sú ťažko zranené.

Snehová kalamita drvila Slovensko:
Zobraziť galériu (42)

Snehová kalamita drvila Slovensko:
Zobraziť galériu (42)

15:30 „Miestami napadlo 45 cm nového snehu. Okolo 14.00 prestalo snežiť,“ napísal Jakub z Bardejova.

15:27 Takto včera vyzerali na slovenské cesty. Video nakrútila Kristína.

15:25 Rannú dopravnú nehodu na diaľnici zdokumentoval Ján. Pozor na klzké cesty!

15:22 Vlaky meškajú aj 10 hodín!

Železničná doprava sa pod Tatrami rozbehla. Spadnuté stromy sa podarilo odpratať a vlaky môžu pokračovať do svojho cieľa. Meškajú však aj viac ako 10 hodín.

15:18 Snehová kalamita, ktorá v uplynulých hodinách zasiahla Slovensko, skomplikovala aj prevádzku niekoľkých vlakov spoločnosti RegioJet. Nepriaznivé poveternostné podmienky, ktoré spôsobili zápchy trati v úseku Východná - Kráľova Lehota, spôsobili, že vlak IC 400 má aktuálne meškanie 350 minút, vlak IC 401 potom 185 minút. Kvôli oneskoreniu týchto vlakov sme boli nútení bez náhrady zrušiť spoje IC 402 a IC 403. Prevádzka na linke Bratislava - Košice bol obnovený okolo 12. hodiny, vlaky IC 404 a IC 405 by teda mali byť vypravené podľa cestovného poriadku. Viac než trojhodinovej zdržanie kvôli snehovej kalamite nabral taktiež spoj EC 1010 na linke Košice – Praha, informovala Radka Šťávová zo spoločnosti RegioJet.

15:13 Mapa hydrologických výstrah na zajtra. Pre severovýchod Slovenska platí výstraha 1. stupňa!

Snehová kalamita drvila Slovensko:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SHMÚ)

Snehová kalamita drvila Slovensko:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SHMÚ)

15:05 Na diaľnici D1 za Voderadmi, v smere zo Senca, leží v pravom jazdnom pruhu zrazená srnka, prechádzajte tadiaľ so zvýšenou opatrnosťou, upozorňuje Stella centrum.

14:57 „Posielam fotky z Novej Lesnej vo Vysokých Tatrách...  Krásna je dnes  príroda, slniečko svieti a je fantastický vzduch. Len škoda , že nevidno Tatry. Z môjho okna je super výhľad na naše nádherné veľhory,“ napísala nám verná čitateľka Simona. 

Krásne fotky od čitateľky
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Simona z Novej Lesnej)

14:49 Zasnežená Stará Ľubovňa od Alexandry.

Zasnežená Stará Ľubovňa
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Alexandra Ambrozyová)

14:46 Košice sa doslova topia v snehu. Foto nám poslal Martin.

Snehová kalamita drvila Slovensko:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Martin Fitera)

Snehová kalamita drvila Slovensko:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Martin Fitera)

14:39 V súvislosti so snehovou kalamitou zasahujú dnes hasiči na východe Slovenka najmä v okolí Rožňavy. Problémom sú hlavne padajúce stromy a konáre pod ťarchou napadaného snehu, ktoré blokujú cesty. 

„Kritická situácia bola na Dobšinskom kopci, ktorý bol z dôvodu viacerých popadaných stromov niekoľko hodín uzavretý aj pre osobnú dopravu. Hasiči na mieste udalosti odstraňovali spadnuté stromy, konáre a iné prekážky z cestných komunikácií,“ informovala TASR Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).Odrezané od sveta boli aj obce Dedinky, Mlynky a Stratená, kde popadalo niekoľko desiatok stromov a elektrických stĺpov.

14:38 Na ceste medzi Slivníkom a Kuzmicami je na vozovke v 25-metrovom úseku 5 – 10 cm vody. Prejazd je možný len s opatrnosťou a v jednom jazdnom pruhu. 

14:28 „Včera zlyhalo úplne všetko, od cestárov, policajtov, armády, až po lampáreň! Ráno o 8.00 som v kolóne do Trenčína stála hodinu. Cestárov nikde, potom aj prišli, odhrnuli, ale neposypali. A večer? KATASTROFA!!! Zostali sme aj so spolužiačkou uviaznuté v škole v Trenčíne a čakali sme na správy od ľudí z autobusov, kedy sa to začne hýbať! Nebyť duchaprítomnosti môjho manžela, ktorý sa z Považskej Bystrice do Trenčína dostal za mnou bočnými uličkami, dostala by som sa domov veľmi neskoro. Domov sme sa dostali cez Nitru!“ opisuje čitateľka Lucia. „A spolužiačka?? Do Bánoviec nad Bebravou prišla o 02.00. Neprišla žiadna pomoc so stravou, s čajom pre deti, s pohonnými hmotami... neprišiel nikto!!! Prečo tam nechodili policajti a neposielali ich na Nitru? Tam boli cesty mokré, ale čisté! Nezvládli to! Zasa raz! A budúci rok to bude znovu, Ako vždy!“ napísala nahnevaná Lucia.

14:16 Rozvodnený Sekčov zaplavil ulice

Rozvodnený Sekčov
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

Rozvodnený Sekčov
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

Rozvodnený Sekčov
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

14:11 Lyžiara v Nízkych Tatrách zasiahla lavína

Lyžiara s vážnymi poraneniami panvy dnes dopoludnia zachraňovali spod lavíny, ktorá sa zosypala v Lukovom kotle v Nízkych Tatrách.

„Svedkovia pádu lavíny okamžite zalarmovali záchranné zložky. Lyžiar mal pri sebe lavínový prístroj, vďaka ktorému ho privolaní horskí záchranári v krátkom čase lokalizovali a následne vyhrabali spod snehu,“ uviedla hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzana Turočeková. Lyžiar v bol v bezvedomí a záchranári ho začali oživovať. Následná resuscitácia bola úspešná.

14:02 Hasiči z Turčianskych Teplíc aktuálne zasahujú na horskom priechode Šturec, kde došlo k dopravnej nehode kamióna. Zablokované sú oba jazdné pruhy.

13:59 Zatiaľ čo na východnom Slovensku odstraňujú následky počasia, situácia na cestách Trnavského a Nitrianskeho kraja sa normalizovala. Všetky cesty I., II., a III. triedy sú zjazdné.

Pod Zoborom  sú už cesty zjazdné, aktuálne foto nám poslal čitateľ z Nitry
Zobraziť galériu (42)
Pod Zoborom sú už cesty zjazdné, aktuálne foto nám poslal čitateľ z Nitry  (Zdroj: Tip čitateľa)

13:58 Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal nadnes výstrahu prvého stupňa pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa. Od dnešného dňa do 07.00 h nedeľného rána (1.2.) platí pre okresy Lučenec, Revúca a Rožňava. Do dnešného večera (21.00 h) je výstraha vydaná pre okresy Prešov, Bardejov, Svidník, Stropkov, Humenné, Košice okolie – Hornád a Košice okolie – Bodva.

13:56 Železničnú dopravu na väčšine úsekov, vrátane najproblematickejšieho Štrba - Východná - Kráľova Lehota dnes o 11:40 obnovili.  V úsekoch, kde ešte pretrváva hrozba padania stromov, je rýchlosť vlakov znížená na 30 kilometrov za hodinu. Prejazdné sú podľa nej už aj úseky Čadca - Krásno nad Kysucou, Bartošova Lehôtka - Banská Štiavnica, Banská Bystrica - Brezno, Kriváň - Lovinobaňa, Mlynky - Dobšinská ľadová jaskyňa a Tisovec - Hnúšťa.

13:17 Český vodič nehodu prežil!

Český vodič autobusu, ktorý dnes v skorých ranných hodinách havaroval pri zjazde z diaľnice D1 pri Spišskom Štvrtku, nehodu prežil. Pre médiá to potvrdil minister zdravotníctva SR Viliam Čislák s tým, že nehoda si vyžiadala dve obete, nie tri, ako to bolo prezentované v doobedňajších hodinách.

Snehová kalamita drvila Slovensko:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Foto: tvnoviny.sk)

„V autobuse sa nachádzalo celkom 42 pasažierov, Záchranná zdravotná služba na mieste ošetrila 31 ľudí a tých aj rozviezla do troch okolitých nemocníc. Z toho 15 pasažierov šlo do Levoče, toho času je tam hospitalizovaných sedem pacientov, ďalších desať previezla do Spišskej Novej Vsi, ostalo tam sedem pacientov, šesť zranených bolo prevezených do Popradu, tí mali aj najťažšie zranenia,“ priblížil situáciu Čislák. Po operácii je práve vodič autobusu, ktorý utrpel najvážnejšie zranenia, mal operovanú panvu, zlomeniny dolných končatín a mnohé rezné poranenia. Momentálne leží na jednotke intenzívnej starostlivosti a intenzívnej medicíny a je v umelom spánku.

13:08 Na železničnom priecestí v Prešove na Pavlovičovom námestí došlo dnes krátko po poludní k zrážke osobného vlaku s osobným autom. Pri kolízii podľa svedka utrpeli najmenej dvaja ľudia zranenia. K zrážke došlo okolo 12.30 h. Na mieste sú záchranné zložky s tromi sanitkami. 

13:07 Na horách prevláda pravé zimné počasie. Za posledné dva dni pripadlo 20 až 50 cm nového snehu, podmienky pre zimné športy sú ideálne. V prevádzke je viac ako 90 lyžiarskych stredísk.

Pozor, niektoré areály sú momentálne pre výpadok elektriky zatvorené – napríklad Kokava – línia, Poráč Brodok alebo Donovaly. Pre prístup do niektorých  vysokohorských lokalít je potrebná zimná výbava – snehové reťaze.

13:05 Železničnú dopravu obnovili na celej sieti, informovala TASR hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková. Vlaky jazdia na niektorých úsekoch po jednej traťovej koľaji s obmedzenou rýchlosťou. Hovorkyňa naďalej vyzýva občanov, aby pre výrazné meškanie vlakov necestovali, ak nemusia.

„V najproblematickejšom úseku Štrba - Východná – Kráľova Lehota obnovili vlakovú dopravu o 11.40 h. V úsekoch, kde ešte pretrváva hrozba padania stromov, je rýchlosť vlakov preventívne znížená na 30 km za hodinu,“ uviedla.

Prejazdné sú podľa nej aj úseky Čadca – Krásno nad Kysucou, Bartošova Lehôtka – Banská Štiavnica, Banská Bystrica – Brezno, Kriváň- Lovinobaňa, Mlynky – Dobšinská ľadová jaskyňa a Tisovec – Hnúšťa. Pavliková upozorňuje, že ŽSR očakávajú podľa predpovede počasia ďalšiu vlnu sneženia. Dispečeri ŽSR komunikujú s osobnými dopravcami, aby pre aktuálne udalosti preorganizovali svoju dopravu.

12:54 Hasiči pre husté sneženie a zlú poveternostnú situáciu zasahovali v piatok (30.1.) a v noci nadnes vo všetkých krajoch Slovenska takmer 480-krát.

12:47 Aktuálny stav v Handlovej zdokumentoval Matej.

Handlová
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Handlová
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

12:47 Pred Dlhým nad Cirochou, v smere zo Sniny je na ceste veľa vody, pri prejazde tam zvýšte opatrnosť.

12:37 Dopravná nehoda za Svinnou, v smere do Bánoviec nad Bebravou, je podľa slov polície už odstránená.

12:36 Horský prechod Dobšiná je uzatvorený pre všetku dopravu. 

12:17 Dnešné krásne bratislavské ráno po včerajšej hroznej kalamite od nášho čitateľa.

Dnešné bratislavské ráno po
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

12:13 Všetky spoje MHD v hlavnom meste dnes premávajú bez meškania. "Linka č. 44 tiež premáva po svojej pôvodnej trase. Jediné obmedzenie je na linke č. 147, ktorá nepremáva z dôvodu nezjazdnosti komunikácie," informovala Zuzana Vachová z bratislavského dopravného podniku.

Pre možné nebezpečenstvo padania stromov je naďalej uzavretá Devínska cesta. Autobus linky č. 28 preto premáva odklonom cez Karloveskú - Saratovskú - Agátovú - Eisnerovu - Istrijskú obojsmerne. Do Devína je zavedená kyvadlová autobusová doprava, ktorá premáva od zastávky "Dolné koruny" cez Kremeľskú na Eisnerovu. Prestup medzi autobusmi linky č. 28 a kyvadlovou dopravou je na zastávke "Štefana Králika" na Eisnerovej ulici.

12:07 Cesta medzi obcou Fintice a Prešovom je pre vybreženie rieky Sekčov z koryta neprejazdná.

12:04 Vlaky výrazne meškajú, radšej ani necestujte!

Cestujúci na hlavnom ťahu Košice – Bratislava musia počítať s výrazným meškaním vlakov. Husté sneženie a popadané stromy paralyzovali od polnoci železničnú dopravu na úseku  Východná – Kráľova Lehota, informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavliková. Vyzýva ľudí, aby necestovali, ak nemusia.

Podľa slov Pavlikovej obmedzená je aj železničná doprava v úsekoch Čadca – Krásno nad Kysucou, kde sa jazdí po jednej koľaji. Stromy popadali na trať v úseku Bartošova Lehôtka – Banská Štiavnica, v časti Banská Bystrica – Brezno a v úseku Tisovec - Hnúšťa. S meškaním musia cestujúci počítať aj na úseku Kriváň - Lovinobaňa, kde rýchlik narazil do spadnutého stromu. V časti Mlynky – Dobšinská ľadová jaskyňa je nasadená fréza.

12:03 „Už ráno o 6 hodine, keď som cestovala z Prievidze do Trenčína po Bánovce, cesta bola mokrá a dalo sa v pohode prejsť. Nad Bánovcami bol už iný svet! Vôbec nebolo odhrnuté ani posypané a na Delte už stál kamión v smere do Bánoviec. Keby začali ráno skôr, nemuselo dôjsť k takému stavu, ako to bolo včera. Z Trenčína som išla o 12.00 do Prievidze a domov som prišla o 18.30. Katastrofa! Aj policajti boli nečinní, pretože osobné autá mohli púšťať, stáli medzi nákladnými 5 hodín a nikto to nereguloval. Trenčianski cestári, spamätajte sa, je tu zima... Viem, že sa vlak zrazil na Svinnej s autom, ale keď odišla posledná sanitka, ešte sme tam stáli 15 - 20 minút, než sa policajti spamätali, že nás môžu pustiť,“ opísala svoju skúsenosť čitateľka Zoja z Prievidze.

11:57 Skrížené kamióny napriek zákazu vjazdu komplikujú premávku na Donovaloch, v smere z Banskej Bystrice, tvoria sa kolóny. 

11:50 Foto rozvodnenej Ondavy nám poslal čitateľ zo Stropkova.

V stropkove vyhlásili 3.
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

11:41 Na Svetovú zimnú univerziádu (SZU) sa dnes návštevníci bez problémov dostanú, a to aj napriek bohatej snehovej nádielke, ktorá zastihla oblasť Vysokých Tatier za posledných niekoľko hodín. Z organizačného výboru podujatia TASR informovali, že na Štrbské Pleso sa ľudia bez problémov dostanú Tatranskou elektrickou železnicou, alebo Ozubnicovou železnicou aj osobným autom.

11:39 Už sa dovalilo na východ, napísal nám čitateľ Miroslav z Humenného.

Situácia v Humennom
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Tip čitateľa - Miroslav)

Situácia v Humennom
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Tip čitateľa - Miroslav)

Situácia v Humennom
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Tip čitateľa - Miroslav)

11:31 Husté sneženie od skorého rána spôsobilo problémy v košickej mestskej hromadnej doprave. „Ťažkosti mali najmä autobusy v kopcovitom teréne. Meškanie autobusových liniek sa pohybuje okolo 15 minút,“ informovala hovorkyňa košického dopravného podniku Michaela Karaffová.

11:30 Popadané stromy v Košickom kraji

Polícia žiada vodičov, aby obchádzali neprejazdné úseky a na úsekoch s previsnutými stromami aby zvýšili opatrnosť. Naopak, kopec Soroška v okrese Rožňava bol predpoludním prejazdný už i pre kamióny.

Neprejazdná z dôvodu popadaných a previsnutých stromov bola ráno cesta I/67 - Dobšinský kopec – Stratená, cesta II/533 Novoveská Huta - križovatka s cestou II/546, či cesta II/533 Gemerská Poloma - Súľová až po križovatku s cestou II/546.

Z dôvodu spadnutého stromu na elektrickom vedení bol neprejazdný úsek na ceste II/533 Gretľa - Hnilčík od rázcestia. Obmedzenia si vyžiadali aj cesta II/533 Grajnár, II/526 Gočaltovo – Hrádok, II/587 Henckovce – Roštár. 

Popadané stromy visiace na elektrickom vedení a elektrické vodiče padnuté na cestu zahatali komunikáciu III/5356 Mlynky - Biele Vody. Spadnutý strom na elektrickom vedení bol aj na úseku II/535 - III/5356 Mlynky - smerom na Mašu. Neprejadzná bola cesta III/067012 Rejdová, III/526019 – Markuška – Hanková – Brdárka.

11:28 Sedemročný chlapec, ktorého v piatok v Bratislave privalil strom, dnes svojim zraneniam v nemocnici podľahol. Pod ťarchou napadaného snehu naňho v bratislavskej Karlovej Vsi v blízkosti miestneho úradu spadol strom.

11:25 V Tatrách i vo Fatrách sa po intenzívnom snežení výrazne zvýšilo lavínové nebezpečenstvo na 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Mnohé strmé svahy majú iba slabo spevnenú snehovú pokrývku. Na záveterných svahoch sa nachádzajú nebezpečné málo stabilné snehové dosky a vankúše z vetrom previateho snehu. Uvoľnenie lavíny môže zapríčiniť aj malé dodatočné zaťaženie. Väčšie lavíny sa môžu zosunúť aj samovoľne.

11:21 Podľa SHMÚ aktuálne sneží na severe a východe Slovenska.

Snehová kalamita drvila Slovensko:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SHMÚ)

11:20 Dopravná nehoda na výjazde z diaľnice pri obci Jánovce si vyžiadala uzatvorenie zjazdu a výjazdu na diaľnicu. Diaľnica je stále obojsmerne neprejazdná.

11:18 Výstraha pred povodňovou aktivitou

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnes výstrahu prvého stupňa pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa. Od dnešného dňa do 7.00 h. nedeľného rána (1.2.) platí pre okresy Lučenec, Revúca a Rožňava. Do dnešného večera (21.00 h) je výstraha vydaná pre okresy Prešov, Bardejov, Svidník, Stropkov, Humenné, Košice okolie – Hornád a Košice okolie – Bodva.

11:16 Bratislavská Devínska cesta je naďalej uzavretá. Autobusová linka číslo 28 preto premáva odklonom cez Karloveskú - Saratovskú - Agátovú - Eisnerovu - Istrijskú obojsmerne. Na odklonovej trase zastavuje na zastávkach Molecova, Pri kríži, Štefana Králika, Milana Marečka a Hradištná. Do Devína premáva kyvadlová autobusová doprava, a to od zastávky Dolné koruny cez Kremeľskú na Eisnerovu. Prestup medzi autobusmi linky číslo 28 a kyvadlovou dopravou je na zastávke Štefana Králika na Eisnerovej ulici.

11:12 Horské priechody Šturec, Donovaly a Fačkov sú uzatvorené pre nákladné vozidlá nad 10 metrov.

11:10 Viac ako 170 výjazdov absolvovali hasiči v Banskobystrickom kraji za uplynulých 24 hodín. Až do dnešného rána 7.00 hod. bolo pri nich nasadených viac ako 480 hasičov, ako aj 14 členov dobrovoľných hasičských zborov obce Sása a mesta Žarnovica. TASR informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Erik Piater.

11:07 Medzi Oľkou a Ruskou Kajnou sa skrížilo nákladné auto, pri prejazde buďte opatrní.

10:54 Niekoľko odstavených kamiónov komplikuje premávku: v stúpaní na Sorošku, v smere z Košíc a Rožňavy, v Košiciach, pri Zelenom dvore, v smere do mesta. Vo všetkých úsekoch rátajte so zdržaním.

10:47 Kompa Záhorská Ves – Angern premáva a most Moravský Svätý Ján – Hohenau je otvorený, hlási Stella centrum.

10:45 Na výjazde z Dunajskej Stredy, v smere na Jahodnú je odstavené nákladné auto, prechádzajte tadiaľ so zvýšenou opatrnosťou. Opatrnosť zvýšte aj pod Strečnom, v smere do Vrútok je odstavené osobné auto.

10:42 Neupravené cesty hlásia vodiči medzi Motešicami a Bobotom, úsek je ťažko prejazdný, na starej ceste medzi Novým Mestom nad Váhom a Trenčínom, medzi Hlohovcom a Kľačanmi, na východnej diaľnici D1, medzi Prešovom a Košicami, medzi Finticami a Prešovom, medzi Svidníkom a Prešovom, medzi Sečovcami a Michalovcami, medzi Humenným a Medzilaborcami a v okolí Prešova, Košíc, Vranova nad Topľou a Sečoviec. 

10:28 Snehuliaci na Slovensku ešte nevyhynuli!

Snehová kalamita drvila Slovensko:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

10:20 V súvislosti s hustým snežením a zlou poveternostnou situáciou zasahovali hasiči v ôsmich krajoch Slovenska počas piatku a v noci takmer 480-krát. Najhoršia situácia bola v Banskobystrickom kraji, kde evidovali až 173 zásahov. Išlo najmä o odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest a miestnych komunikácií, odstraňovanie dopravných nehôd a zabezpečenie plynulosti cestnej premávky.

10:18 V havarovanom českom linkovom autobuse na diaľnici D1 pri Spišskom Štvrtku, ktorý viezol 30 až 40 ľudí, dnes ráno zahynula Česka, Ukrajinka a český vodič autobusu.

10:12 Výrazné meškanie vlakov

Železničná spoločnosť Slovensko vypravila mimoriadny rýchlik z Liptovského Mikuláša do Bratislavy. Ten má čas odchodu rovnaký ako rýchlik R 602 – Čingov.

Pre popadané stromy na úseku Východná – Kráľova Lehota musia cestujúci na hlavnom ťahu Košice – Bratislava počítať s výrazným meškaním vlakov. Na niektorých miestach úseku je poškodené aj trakčné vedenie. Čakajúce vlaky sa podľa Paulíkovej nachádzajú v staniciach a cestujúci sú o situácii informovaní. Nasadenie náhradnej autobusovej v tomto úseku je problematické z dôvodu rovnako nepriaznivej situácie na cestách. ŽSR vyzývajú cestujúcich, aby ak nemusia, necestovali. Z obmedzeniami musia podľa železníc cestujúci počítať aj na úsekoch Čadca – Krásno nad Kysucou, Bartošova Lehôtka – Banská Štiavnica, Banská Bystrica – Brezno, Kriváň - Lovinobaňa, Mlynky – Dobšinská ľadová jaskyňa a Tisovec – Hnúšťa.

Podľa hovorkyne Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jany Morháčovej na úseku medzi Liptovským Mikulášom a Popradom už vlakové spojenie nahradili autobusmi. ZSSK zároveň vypravila mimoriadny rýchlik z Liptovského Mikuláša do Bratislavy. Ten má čas odchodu rovnaký ako rýchlik R 602 - Čingov. Z Liptovského Mikuláša vypravili päť vozňov a v Žiline pripoja ďalšie. Vlaky nepremávajú ani južnou trasou pre problémy pri Lovinobani, kde rovnako popadali na železničnú trať stromy. spôsobené popadanými stromami. Vlaky nejazdia ani na vedľajších tratiach Brezno - Podbrezová, a Kraľovany - Trstená.

10:10 Cestári včera absolútne v Bánovciach nad Bebravou podcenili situáciu a nesolili,keď mali. Preto vznikla kalamitná situácia. Polícia informovala,ze od 20.30 púšťa od Trenčína do Bánoviec dopravu raz z jednej strany a potom z druhej,čo sa vôbec nezakladalo na pravde,nakoľko manželka nastúpila na autobus v Trenčíne o 18.00 a dorazila do Bánoviec o 02.00. V 21.storočí trvá 30-kilometrová cesta iba 8 hodín!!! Pod všetko sa podpísali aj naši kamionosti na letných pneumatikách. Za toto by mal konečne niekto niesť zodpovednosť! napísal nám rozhorčený Robo z Bánoviec.

10:05 Neprejazdná hlavná cesta vo Finticiach (okres Prešov) v kombinácii s hustým snežením. Foto a video nám poslala Monika.

Neprejazdná Hlavná cesta vo
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Neprejazdná Hlavná cesta vo
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Neprejazdná Hlavná cesta vo
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

 

10:00 Na Dargove, v smere do Sečoviec vyťahujú z priekopy kamión, prechádzajte tadiaľ so zvýšenou opatrnosťou, hlási Stella centrum.

09:53 Takéto zasnežené ráno mali dnes v Rajci, foto nám poslala Andrea.

Snehová kalamita drvila Slovensko:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Andrea)

09:50 Zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej za posledných 24 hodín pripadlo od 20 do 40 cm, v Nízkych Tatrách a v pásme lesa miestami do 50 cm nového snehu. Vo vysokých polohách je ale nový sneh vplyvom vetra rozložený veľmi nerovnomerne. Miestami je úplne odfúkaný a naopak niekde ho je naviateho aj viac ako 1 m. Nový sneh je na starom podklade veľmi nestabilný. Celková výška snehu sa zvýšila, dosahuje 50 až 100 cm, v Tatrách a Nízkych Tatrách 60 - 170 cm.

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí sa vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, to zn. 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na mnohých strmých svahoch len slabo spevnená. Nový sneh bol vplyvom silného, prevažne južného vetra previevaný na záveterné svahy, kde sú vytvorené málo stabilné snehové dosky a vankúše. Uvoľnenie doskových lavín je tu možné už pri malom dodatočnom zaťažení a takisto sa očakáva aj výskyt stredne veľkých spontánnych lavín. 

09:48 Neupravené cesty sú hlásené medzi Košicami a Košickou Belou, na Dargove, kde je úsek pre nákladnú dopravu neprejazdný a v okolí Ružomberka, Tornale, Levoče, Michaloviec a Humenného. 

09:43 Na diaľnici D1 medzi Považskou Bystricou a Sverepcom rátajte s poľadovicou.

09:40 Cesta III/52612 Lom nad Rimavicou - Utekáč je neprejazdná pre popadané stromy na vozovke. 

 

09:39 Vplyvom silného vetra sa na ceste I/68 Pusté Pole - Ľubotín a III/533004 Krásna Lúka - Bajerovce vytvárajú snehové jazyky. 

 

09:32 V priebehu noci z piatka (30.1.) na dnes napadlo v Poprade 40 centimetrov snehu. Správa mestských komunikácií(SpMK) v Poprade je už od piatkového poludnia v plnom nasadení s posilnenými smenami. So snehovou pokrývkou bojuje všetka dostupná technika SpMK s počtom desiatich mechanizmov.

09:30 Cesta III/06712 Rejdová je neprejazdná pre popadané väčšie množstvo popadaných stromov. 

09:27 Slovenské deti sa tento víkend na snehu riadne vybláznia.

Snehová kalamita drvila Slovensko:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Snehová kalamita drvila Slovensko:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

09:25 Na ceste I/14 v okrese Turčianske Teplice a na HP Šturec hrozí padanie skál na vozovku.

 

09:17 Cesta II/531 Muráň - hranica okresu RA - BR je pre vozidla nad 3,5 t. uzatvorený. Pre osobné vozidlá je úsek prejazdný len so snehovými reťazami.

09:16 Cesta II/526 v úsekoch Látky - Kokava nad Rimavicou a Hrádok je neprejazdná. Na vozovke sú popadane stromy. 

09:14 Už od skorých ranných hodín sa nad Košicami a blízkym okolím tvorila nepríjemná a hustá hmla , ktorá sa však postupne rozpúšťa. Čo sa rozhodne nerozpúšťa, je husté sneženie, chvíľami kombinované s dažďom, nakoľko sa vonkajšia teplota pohybuje okolo nuly,“ napísali nám čitatelia z Košíc.

09:11 Cesta I/18 Široké - Branisko je z dôvodu padajúcich stromov a požiaru neprejazdná. Cesta I/14 HP Šturec fúka nárazový vietor, vytvára snehové jazyky, padajú preťažené konáre zo stromov a sneh zo svahu vedľa cesty.

9:09 Na zjazde z diaľnice D1 pri Spišskom Štvrtku dnes v skorých ranných hodinách havaroval český autobus, ktorý viezol 30 až 40 ľudí. Podľa šéfky kancelárie ministra zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej si nehoda vyžiadala zatiaľ troch mŕtvych a štyroch ťažko zranených.

„Poslední pacienti sú práve odovzdávaní na urgentnom prijme v Poprade,“ povedala Čižmáriková. Na miesto smerujú ministri vnútra Robert Kaliňák a zdravotníctva Viliam Čislák. Autobus podľa dostupných informácií portálu zišiel z cesty a narazil do stĺpa.

09:05 Pri obci Ducové (okres Piešťany) museli dnes ráno z priekopy vyťahovať prevrátený kamión.

Kamión Trnava
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Facebook)

Kamión Trnava
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Facebook)

Kamión Trnava
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Facebook)

09:00 Horský priechod Šturec je zjazdný pre osobné motorové vozidlá a pre nákladnú dopravu do 10 metrov dĺžky. Po nočnom uzatvorení je bez obmedzenia zjazdný aj horský priechod Kremnické Bane. Čertovica je prejazdná pre osobné motorové vozidlá a pre vozidlá do 10 metrov. Od rána je ale uzatvorený horský prechod Dielik Tisovec v smere na Muráň a to pre všetku dopravu až do odvolania.

8:57 Horský priechod Donovaly je od dnešného rána opäť prejazdný, avšak len pre osobné motorové vozidlá a autá do 3,5 tony za použitia snehových reťazí a štvorkolky.

08:55 Na cestách v okresoch Žilina, Bytča, Rajec, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Poprad, Kežmarok, Žiar nad Hronom, Žarnovica, Banská Štiavnica, Turčianske Teplice , Spišská Nová Ves, Rožňava a Moldava nad Bodvou je vyhlásený I. stupeň kalamitnej situácie. 

08:50 Cesty I., II. a III. triedy na území SR sú zjazdné. Povrch vozovky ciest na západe územia je prevažne mokrý, inde zväčša pokrytý čerstvým, kašovitým až utlačeným snehom v hrúbke 1 až 5 cm, miestami až do hrúbky 15 cm. 

08:45 Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest okrem výjazdu a zjazdu z diaľnice D1 pri obci Jánovce na území SR sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem celého úseku diaľnice D1 Ivachnová - Budimír a rýchlostných ciest R2 obchvat Ožďany, R3 Trstená - Tvrdošín, Sedliacka Dubová - Široká, R4 Budimír - Košice a R4 Svidník, na ktorých sa nachádza čerstvý až kašovitý sneh v hrúbke do 3 cm. 

08:40 Takto vyzeral skoro ráno Poprad. Vidíte ho pod tým snehom? Foto nám poslal čitateľ Maroš.

Ráno v Poprade
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Tip čitateľa - Maroš)

Ráno v Poprade
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Tip čitateľa - Maroš)

8:34 Nočné vlaky smer Praha a Bratislava kvôli popadaným stromom na trati stoja celú noc v stanici Tatranská Štrba, upozornila nás čitateľka Petronela.

8:30 Hrozia povodne na východe Slovenska

Husté sneženie a dažde spôsobili zvýšenie hladín vodných tokov na východnom Slovensku. Hladinu zodpovedajúcu tretiemu stupňu povodňovej aktivity dnes o 8.00 h dosahoval tok Ondavy v stanici Stropkov a tok Roňavy v Michaľanoch (okr. Trebišov). Informuje o tom webová stránka Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Hladinu zodpovedajúcu druhému stupňu povodňovej aktivity mali Laborec v Humennom, Výrava v stanici Jabloň (okr. Humenné), Torysa v Košických Olšanoch a Olšava v Bodanovciach (okr. Košice okolie). 

SHMÚ vydal pre okresy Prešov, Bardejov, Svidník, Stropkov, Humenné, Rožňava, Košice-okolie a Trebišov – povodie Roňavy výstrahu 1. stupňa pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa, ktorá platí do dnešnej 21.00 h.

08:08 Snehová kalamita spôsobila v Prešovskom kraji neprejazdnosť viacerých ciest. Tunel Bôrik v noci na dnes uzavreli z dôvodu výpadku elektrického prúdu. Cestu D1 Poprad západ – Janovce uzatvorili nadránom v oboch smeroch z dôvodu vážnej dopravnej nehody autobusu na zjazde z D1 pri obci Janovce. Cesta 1/67 Poprad – Rožňava – Brezno, horský priechod Vernár, je opätovne neprejazdná pre popadané stromy. Z rovnakého dôvodu je neprejazdná aj cesta 1/18, horský prechod Branisko. Informovalo o tom dnes operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Cesta 1/18, horský prechod Petič, smer Lipníky – Hanušovce nad Topľou, a cesta 1/73 Chmeľovský kopec smer Lipníky – Giraltovce sú neprejazdné pre nákladne vozidlá. Neprejazdná je aj cesta 1/73 Vyšný Komárnik smer Poľsko. Popadané stromy a skrižovaný kamión zneprejazdnili cestu 1/77 v smere Stará Ľubovňa – Podolínec. Vybreženie rieky Sekčov z koryta spôsobilo neprejazdnosť cesty medzi obcou Fintice a mestom Prešov.

7:02 Na diaľnici D1 na východe Slovenska dnes skoro ráno havaroval autobus, na mieste sú vraj mŕtvi a väčší počet zranených.  

0:46 "Práve som sa vrátil domov a cesty v Dubnici nad Váhom sú neodhrnuté, chodníky tie už vôbec, no hrôza a katastrofálny stav. Na ceste je kaša a keď to do rána zamrzne, bude to hrozné. Nevidel som počas večera ani jedno cestárske auto, ani jeden traktor, proste nič, čo by upravilo cestu," informoval čitateľ Marek.

Torysky, okres Levoča
Zobraziť galériu (42)
Torysky, okres Levoča  (Zdroj: Tip čitateľa - Veronika)

Hasiči v Banskobystrickom kraji sa v dôsledku dnešnej snehovej kalamity nezastavili od rána až do večera. Ako včera o 21.30 h informoval krajský hovorca hasičov v Banskej Bystrici Erik Piater, od 7.00 do 20.00 h vykonali v kraji 92 výjazdov, pri ktorých bolo nasadených vyše 260 hasičov. Zároveň spolu s profesionálnymi hasičmi zasahovali i členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Sása a Žarnovica pri šiestich zásahoch.

Najviac výjazdov, 15, bolo zaznamenaných v okrese Zvolen, v Rimavskej Sobote 13, v Banskej Bystrici 12, desaťkrát hasiči zasahovali v okresoch Žiar nad Hronom a Žarnovica, päťkrát v okrese Lučenec, štyrikrát v okresoch Poltár, Brezno, Detva, trikrát v okrese Krupina a po dva razy v okrese Revúca a Veľký Krtíš.

"V dopoludňajších hodinách išlo najmä o zásahy pri dopravných nehodách, mali sme 25 výjazdov, ktoré si nevyžiadali vážne zranenia. Najvážnejšia dopravná nehoda sa stala krátko po 6.00 h v katastri obce Stará Kremnička, okres Žiar nad Hronom, kde došlo k skríženiu kamióna a následne k uniku prevádzkových kvapalín. Pri tejto udalosti zasahovali ôsmi hasiči, ktorí unikajúce kvapaliny zachytili a následne prečerpali," dodal Piater. V dôsledku dopravnej nehody bol horský priechod cez Kremnické Bane neprejazdný.

Ako o 22.00 h informovalo Operačné stredisko KR PZ v Banskej Bystrici, Kremnické Bane sú momentálne uzatvorené pre všetky vozidlá. Podľa hovorcu hasičov Piatera, v dôsledku veľkého množstva napadnutého snehu došlo na mnohých miestach kraja k popadaniu stromov, ktoré museli odstraňovať. Mali až 63 výjazdov. Hasiči zasahujú aj v týchto chvíľach v okresoch Banská Bystrica, Rimavská Sobota a Žarnovica.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu