Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko sa stane členom Európskej vesmírnej agentúry

Európska vesmírna agentúra
Európska vesmírna agentúra (Zdroj: Európska vesmírna agentúra)

BRATISLAVA – Slovensko sa stane novým členom Európskej vesmírnej agentúry. Rozhodli o tom dnes 138 hlasmi poslanci Národnej rady SR, keď vyjadrili súhlas s uzavretím Zmluvy o európskom spolupracujúcom štáte medzi SR a Európskou vesmírnou agentúrou.

Podľa ministerstva školstva získa Slovensko vďaka členstvu prístup k strategickým informáciám a cennému know-how v oblasti kozmických aktivít a vývoja satelitných služieb, čo krajine umožní využiť ich pre rozvoj svojich nových alebo inovovaných tovarov, výroby alebo služieb.

Členský príspevok, ktorý bude musieť Slovensko zaplatiť, sa odhaduje ročne na 1,4 milióna eur. "Tieto peniaze sú však dobrou investíciou, pretože 85 % z tejto sumy sa garantovane vráti cez projekty našich vedcov späť do slovenskej ekonomiky a samozrejme, ak sa im bude dariť, môže sa vrátiť aj oveľa viac," uviedol minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD).

Slovenským výskumno-vývojovým organizáciám a inovačným firmám sa týmto krokom otvoria možnosti participovať na medzinárodných projektoch zameraných na vývoj technológií používaných vo vesmírnom sektore, ako aj v ostatných odvetviach hospodárstva. "Navyše očakávame aj vznik nových pracovných príležitostí, a to nie len u nás, ale aj v iných členských krajinách, s ktorými sa SR dostane do kontaktu počas spolupráce," dodala hovorkyňa ministerstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Plnohodnotné členstvo môže Slovensko získať po piatich rokoch. Dovtedy budeme mať štatút spolupracujúceho štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu