Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Počasie nám dáva zabrať: Zasnežené cesty, dopravné nehody, zapadnuté autá!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nepriaznivé počasie skomplikovalo dopravnú situáciu na západnom Slovensku. Od rána boli problémy najmä v Bratislave, kde meškali linky MHD. V Trnavskom kraji mali zase hasiči plné ruky práce so zapadnutými autami.

Ako to vyzerá s počasím u vás? Museli ste aj vy brodiť snehom, alebo ste mali iný nepríjemný zážitok? Svoje fotografie a videá s popismi nám posielajte na e-mailovú adresu tipy@topky.sk.

Zamestnanci Dopravného podniku Bratislava od rána čistia zastávky MHD, trate a vozovne. V pohotovosti sú výhybkári, čistenie koľajových výmen, v teréne sú pracovníci koľajových tratí. Informácie poskytla Zuzana Vachová z odboru marketingu a komunikácie Dopravného podniku Bratislava (DPB).

Krátko pred pol deviatou dnes prestala pre nezjazdnú cestu premávať linka číslo 203 na Kolibu. Odklonili ju z Hodžovho námestia cez Kollárovo námestie na Autobusovú stanicu a späť. Vypadli aj linky 44 a 147. "DPB spolupracuje s dispečingom Magistrátu a požiadal o zabezpečenie sprejazdnenia komunikácií," uviedla Vachová.

Informovala, že DPB podnikol kroky pre udržanie zjazdností tratí, zastávok MHD, vozovní a obratísk liniek MHD. V sobotu 24. januára linky premávali podľa Vachovej bez problémov a meškaní, problémy so zjazdnosťou komunikácií nastali až podvečer.

Po šiestej večer nahlásil nezjazdnú cestu vodič trolejbusu 209, následne cestu posypali a odhrnuli. Trolejbusy linky číslo 209 boli istú dobu odklonené. Problémy mali aj trolejbusy číslo 207 a 203. Približne pol hodinu nepremávali. Cesty boli posypané a odhrnuté.

Posypávať bolo treba ja vozovky na Kramároch, v Lamači, v Dúbravke, Kolibe, Mudroňovej a v Devínskej Novej Vsi. Dispečing DPB situáciu na problémových úsekoch monitoroval počas celého večera. Po polnoci správca komunikácií vyhlásil celomestský posyp. Premávka liniek nočnej dopravy prebehla podľa Vachovej bez mimoriadnych udalostí.

Slovensko dnes pokryl sneh
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Situácia v MHD sa upokojila, zjazdnosť budú kontrolovať aj v noci

Situácia v mestskej hromadnej doprave (MHD) v Bratislave sa už upokojila. Od 16.00 h MHD premáva v rámci celého mesta aj v kopcovitých terénoch, okrem liniek č. 44 a 147. Informácie poskytla Zuzana Vachová z odboru marketingu a komunikácie Dopravného podniku Bratislava (DPB).

Po očistení a po posype sú zastávky MHD. Rovnako sú všetky obratiská MHD v rámci mesta zjazdné. "Na nočnú službu sú zabezpečené námrazové vozidlá (električkové vlaky a trolejbusy) z dôvodu zabezpečenia zjazdnosti a funkčnosti trakčného vedenia. Rovnako bude v pohotovosti dispečing Dopravného podniku Bratislava, ktorý bude v teréne monitorovať zjazdnosť ciest," informuje DPB.

Slovensko dnes pokryl sneh
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Hasiči v Trnavskom kraji pomáhajú vyťahovať snehom zaviate vozidlá

Vyše 40 hasičov absolvovalo dnes do popoludňajších hodín v Trnavskom kraji 11 výjazdov v súvislosti so zlou poveternostnou situáciou. Najčastejšie zasahujú v okrese Galanta, kde pomáhajú pri vyťahovaní uviaznutých vozidiel a odstraňovaní spadnutých stromov.

"Trnavskí hasiči boli vyslaní k uviaznutému autobusu pri Šúrovciach a k dopravnej nehode v meste Trnava. Uviaznuté vozidlá vyslobodzovali aj pri Dunajskej Strede, Šamoríne, Kútoch a Piešťanoch," informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

Pre husté sneženie a silný vietor mali hasiči v kraji rušnú aj noc zo soboty na nedeľu. Počas nej absolvovali 40 výjazdov k zapadnutým a havarovaným vozidlám. V okrese Dunajská Streda vyťahovali niekoľko motorových vozidiel a odstraňovali následky ôsmich dopravných nehôd. V okrese Galanta zasahovali päťkrát, štyrikrát v okolí Trnavy, dvakrát v okrese Senica a raz v Hlohovci. Vyše 70 hasičov sa podieľalo najmä na vyťahovaní snehom zaviatych motorových vozidiel, skonštatovala Farkasová.

Slovensko dnes pokryl sneh
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Silné sneženie znižuje viditeľnosť

Situáciu na cestách momentálne komplikuje vodičom silné sneženie. V lokalitách Skalka nad Váhom, Horelica, Skalité, Svrčinovec, Brodno, Čadca a Fričovce je dohľadnosť do 100 metrov a v lokalitách Ilava, Piešťany a Nové Mesto nad Váhom do 200 metrov. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webovom portáli zjazdnost.sk.

Na cestách v okolí Komárna, Hurbanova, Zemianskej Olče, Seredi, Galanty a Kežmarku sa vplyvom sneženia a silného nárazového vetra vytvárajú snehové jazyky a záveje. Cestári taktiež upozorňujú, že na horskom priechode Besník, na ceste I/66 sa tvoria snehové záveje.

SSC informuje, že všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území SR sú zjazdné. "Povrch vozoviek je vlhký až mokrý, vrstva čerstvého až kašovitého snehu do jedného centimetra sa nachádza na úsekoch D1 Východná - Važec - Štrba, Bôrik - Poprad, Matejovce - Jánovce a na úseku R3 Trstená - Tvrdošín," uvádza na webovej stránke.

Cesty I., II. a III. triedy sú taktiež zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na cestách vo vyššie položených lokalitách stredného a východného Slovenska je vozovka miestami pokrytá kašovitým, prípadne utlačeným snehom v hrúbke 4 až 5 centimetrov. Na väčšine územia západného Slovenska je na vozovkách vrstva čerstvého až kašovitého, miestami utlačeného snehu do 4 až 5 centimetrov.

Slovensko dnes pokryl sneh
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Cesty v Bratislave už niekoľkokrát posypali, sneženie nepoľavuje

Cesty v Bratislave už niekoľkokrát posypali, stále však sneží. Hlavné mesto situáciu naďalej monitoruje a reaguje na každú situáciu. Informovala o tom dnes jeho hovorkyňa Ivana Skokanová.

"Počas uplynulých 24 hodín bolo vydaných viacero príkazov na posyp cestných komunikácií v Bratislave," uviedla s tým, že dvakrát posypali celé mesto, čiastkových posypových výjazdov bolo viac.

V teréne je podľa hovorkyne od sobotného popoludnia 54 posýpačov a 89 pracovníkov, ktorí postupne zabezpečujú nielen zjazdnosť cestných komunikácií, ale aj ďalších verejných priestranstiev v Bratislave, ako sú chodníky, námestia, priechody pre chodcov či lávky.

"Dispečing oddelenia správy komunikácií Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava monitoruje stav vozoviek a reaguje na každú vzniknutú situáciu. Pri nahlasovaní lokalít vyžadujúcich posyp spolupracuje dispečing hlavného mesta nielen s Dopravným podnikom Bratislava, ale aj s občanmi," informovala Skokanová.

Monitorovaná je aj situácia v mestskej hromadnej doprave. "Vozidlá MHD jazdia bez väčších meškaní, pri problémoch v kopcovitejších terénoch je okamžite vykonávaný posyp komunikácie tak, aby sa zabezpečila jej zjazdnosť. Na postupnom odstraňovaní chýb spôsobených počasím tak hlavné mesto pracuje," doplnila. Zároveň mesto vyzýva nielen vodičov, ale aj chodcov na opatrnosť.

Hasiči v Trnavskom kraji pre počasie zasahovali v noci na dnes 20-krát

 Z dôvodu hustého sneženia a silného vetra museli hasiči v Trnavskom kraji od soboty od 16:00 do 8:00 dnešného rána zasahovať 20-krát. Ako informovala hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkašová, najviac zasahovali v okrese Dunajská Streda, kde vyťahovali zapadnuté motorové vozidlá a odstraňovali dopravné nehody až v 8 prípadoch. V Galantskom okrese zasahovali 5-krát, v okolí Trnavy 4-krát, v okrese Senica 2-krát a v Hlohovci raz. Pri zásahoch bolo podľa Farkašovej potrebné najmä vyťahovať snehom zaviate motorové vozidlá.

Foto z Lehnickej cesty medzi Dunajskou Stredou a Bratislavou od čitateľky Barbory.
Zobraziť galériu (6)
Foto z Lehnickej cesty medzi Dunajskou Stredou a Bratislavou od čitateľky Barbory.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Sneženie zvýšilo lavínové nebezpečenstvo na vrcholoch Tatier

Vo Vysokých a Západných Tatrách sa od nadmorskej výšky 1700 metrov po sobotňajšom (24.1.) snežení vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách je mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň a vo Fatrách naďalej trvá malé, 1. stupeň.

"Vo Vysokých Tatrách je uvoľnenie lavín možné už pri malom dodatočnom zaťažení najmä na strmých svahoch, v niektorých prípadoch sú možné stredne veľké lavíny, výnimočne veľké spontánne lavíny. Uvoľnenie lavín v Nízkych Tatrách je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, najmä na extrémne strmých svahoch. Veľké spontánne lavíny sa tu nepredpokladajú. Vo Fatrách môže byť lokálne lavínové nebezpečenstvo vyššie, preto je nutné správne vyhodnotiť miestne podmienky," upozornil Lizuch.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, na mnohých miestach so slabým snežením a hmlou. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -9 do -4 stupňa Celzia. Fúkal dosť čerstvý až čerstvý vietor severných smerov s rýchlosťou do 40 km/h. Za posledných 24 hodín opäť napadlo niekoľko centimetrov nového snehu, za posledné štyri dni miestami do 30 centimetrov.

Snehová pokrývka je vplyvom vetra nerovnomerne rozložená. Na mnohých, prevažne severne orientovaných svahoch je sneh vyfúkaný až na tvrdý podklad. Exponované miesta, hrebene a rebrá sú sfúkané až na skalu alebo trávu. V týchto lokalitách je snehová pokrývka tvrdá až ľadová. "Naopak je tomu na južne a východne orientovaných svahoch, kde je na tvrdom podklade previate väčšie množstvo snehu z predchádzajúcej periódy sneženia, na ktorom sa nachádza ešte nepreviazaný novo napadnutý sneh. Na takýchto svahoch je výška snehovej pokrývky podstatne väčšia, dosahuje miestami celkovú výšku viac ako 150 centimetrov. Na týchto svahoch je snehová pokrývka len mierne až slabo spevnená, vyskytujú sa tu nestabilné snehové dosky a vankúše," dodal Lizuch.

Maďarsko: Meteorológovia varujú pred závejmi na severozápade krajiny

Maďarskí meteorológovia dnes varujú pred nárazovým vetrom a tvorbou snehových závejov v Rábsko-mošonsko-šopronskej, Komárom-ostrihomskej a Vesprémskej župe. Podľa agentúry MTI v zadunajských župách spomaľuje a komplikuje cestnú dopravu sneženie, kvôli ktorému došlo k viacerým dopravným nehodám.

Vodiči žiadali o pomoc pri vyťahovaní vozidiel z priekop, najmä kamiónov, píše sa vo vyhlásení Celoštátneho riaditeľstva ochrany proti katastrofám (OKF). Vo viacerých župách severozápadného Maďarska obmedzili premávku v záujme jej bezpečnosti, OKF odporúča vodičom vydať sa na cestu iba v prípade nutnosti a iba s príslušnou zimnou výbavou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu