Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V nedeľu bude intenzívne snežiť: Spadnúť má 30 cm nového snehu, mohutná víchrica na horách!

  Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Až 30 centimetrov nového snehu môže napadnúť na severe stredného Slovenska počas nedele (4.1.) a pondelka (5.1.). Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v tejto súvislosti výstrahu najnižšieho prvého stupňa.

Výstraha platí pre celý Žilinský kraj a sever Banskobystrického a Trenčianskeho kraja, rovnako aj pre okres Poprad v Prešovskom kraji. SHMÚ očakáva miestami výskyt sneženia, pri ktorom spadne 20 až 30 centimetrov nového snehu. Zrážky v tejto podobe možno očakávať v nedeľu od 3.00 hodiny ráno do pondelka poludnia.

V nedeľu treba na celom západnom a strednom Slovensku rátať aj s možnosťou tvorby snehových jazykov a závejov. Výstraha prvého stupňa, platí od 3.00 hodiny rána až do polnoci. Meteorológovia tiež vystríhajú pred pokračujúcim silným vetrom, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť až hodnoty víchrice.

Výstraha prvého stupňa platí až do pondelka poludnia pre šesť z ôsmich slovenských krajov (s výnimkou Bratislavského a Trnavského kraja). Na hrebeňoch slovenských hôr môže byť vietor ešte silnejší. SHMÚ pre ne vydal výstrahu druhého stupňa.

Záchranári museli v slovenských horách zasahovať pre poľadovicu

Poľadovica spôsobila problémy nielen v doprave, ale aj návštevníkom slovenských hôr. Piatkový (2.1.) mrznúci dážď sa postaral o vytvorenie ľadovej glazúry, na ktorú napadol snehový poprašok. Informovala o tom Horská záchranná služba na svojej internetovej stránke. Nebezpečná situácia si dnes vyžiadala aj viacero zásahov záchranárov.

Vo Vysokých Tatrách vyrazili k 60-ročnej turistke, ktorá si pravdepodobne zlomila nohu na chodníku z Hrebienka do Starého Smokovca. Končatinu zafixovali pomocou dlahy a ženu transportovali terénnym vozidlom k Domu HZS v Starom Smokovci.

Na turistickom chodníku spadol aj 35-ročný turista, a to v Nízkych Tatrách. Rovnako si pravdepodobne spôsobil zlomeninu nohy v oblasti predkolenia. Úraz sa stal pri zostupe z vrcholu Slemä v časti nad Brdkovicou. Muž sa podľa informácií HZS pošmykol. Záchranári ho ošetrili a za pomoci nosidiel zniesli k terénnemu služobnému vozidlu, ktorým ho dopravili do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Viacero úrazov sa stalo v lyžiarskych strediskách. V Jasnej v Nízkych Tatrách členovia HZS ošetrili 10 úrazov, vo Vysokých Tatrách v stredisku Tatranská Lomnica tri úrazy, v Malej Fatre päť a vo Veľkej Fatre dva úrazy. HZS vystríha turistov pred rizikom pošmyknutia vo Vysokých, Nízkych, Západných Tatrách, Malej a Veľkej Fatre, odporúča im preto nosiť zimný výstroj.

Pri plánovaní túr by návštevníci hôr mali zvážiť aj skutočnosť, že na hrebeňoch sa počas nedele (4.1.) očakáva výskyt vetra, ktorý môže krátkodobo dosiahnuť až rýchlosť 115 kilometrov za hodinu, teda silu mohutnej víchrice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu