Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ústavný súd priznal pre prieťahy neuveriteľné odškodné: Táto suma vás zarazí

Ústavný súd
Ústavný súd (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) SR v priebehu roku 2014 konštatoval v 258 nálezoch porušenie základného práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prejednanie veci v primeranej lehote. Zároveň priznal sťažovateľom primerané finančné zadosťučinenie v sume 883.700 eur. Potvrdila predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková.

"V 73 nálezoch ústavný súd konštatoval porušenie základného práva sťažovateľov na súdnu a inú právnu ochranu, a práva na spravodlivé súdne konanie. Primerané finančné zadosťučinenie priznal v sume 17.000 eur," uviedla ďalej. V ôsmich nálezoch ÚS potvrdil porušenie práva na osobnú slobodu a v štyroch nálezoch porušenie práv maloletých detí. ÚS realizuje od roku 2010 z iniciatívy Macejkovej dosiaľ už druhú etapu projektu, v rámci ktorého sleduje nálezy týkajúce sa porušenia práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov či práva na prejednanie veci v primeranej lehote.

Cieľom je najmä zhodnotenie účinnosti a efektívnosti výkonu rozhodnutí ÚS dôsledným sledovaním konkrétnej veci až do jej právoplatného skončenia. "Od začiatku roka 2014 bolo ústavnému súdu doručených vyše 16.900 sťažností a návrhov a v rovnakom sledovanom období sudcovia ústavného súdu vybavili vyše 12.500 sťažností a návrhov," konštatovala Macejková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu