Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tisíce Slovákov prišli o dávky: Odmietli nútené práce, budú ešte chudobnejší!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Niekoľko tisíc chudobných Slovákov prišlo tento rok o sociálne dávky kvôli tomu, že si ich neodpracovali. Štátne dávky v závislosti od verejnoprospešných prác či podobných aktivít zaviedol kontroverzný zákon, ktorý nechali ústavnému súdu preskúmať opoziční poslanci aj verejná ochrankyňa práv.

Na päťmiliónovom Slovensku poberá sociálne dávky približne 149 000 ľudí. Ide najmä o obyvateľov, ktorí sú bez práce dlhší čas, a ktorí nemajú nárok na podporu v nezamestnanosti. Povinnosť odpracovať dávku v hmotnej núdzi sa podľa Veroniky Čiernej z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny mesačne týka v priemere 78 000 ľudí, na ktorých sa nevzťahuje výnimka napríklad z dôvodu choroby alebo starostlivosti o malé dieťa.

„V priemere 4 000 poberateľov (mesačne) odmietlo pracovnú ponuku a v súlade so zákonom im bola dávka znížená alebo odobratá,“ uviedla Čierna. Najčastejšie týmto spôsobom prišli o základnú sociálnu dávku vo výške 61,60 eura mesačne obyvatelia z východného a stredného Slovenska, kde je nižšia životná úroveň ako v západnej časti krajiny.

Spomínaný zákon síce začal platiť už na začiatku roka, ale kvôli prípravám na nové pravidlá povinnosť odpracovať si sociálne dávky vstúpila do praxe až v lete. Do drobných prác v prospech obcí, a to napríklad v administratíve alebo v podobe upratovania verejných priestranstiev či dobrovoľníckej činnosti, sa ľudia odkázaní na sociálne dávky musia zapojiť len v prípade, že ich úrady k práci vyzvali. Čierna ďalej uviedla, že pracovné ponuky dostáva viac ako 95 percent ľudí, ktorí by si dávku mali odpracovať.

Povinnosť odpracovať si sociálne dávky by mohol zrušiť Ústavný súd SR, na ktorý sa kvôli zákonu obrátili opoziční poslanci a verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Ombudsmanka v podnete z tohtoročného januára okrem iného tvrdila, že podmienenie sociálnych dávok účasťou na pridelených prácach alebo na dobrovoľníckej činnosti znižuje ľudskú dôstojnosť, a že ide o nútenej práce, ktoré sú zakázané. Hovorkyňa ústavného súdu Anna Pančurová reagovala, že ústavní sudcovia o súlade spomínaného zákona s ústavou do konca tohto roka rozhodnúť nestihnú. Ústavný súd v tomto prípade nie je viazaný žiadnou lehotou.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu