Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zdražovanie v slovenských obchodoch: Takto pôjdu ceny hore v roku 2015!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kým cenový vývoj v roku 2014 bol podľa analytikov na Slovensku nezvyčajný, tento rok neočakávajú markantné zmeny. Niektoré tovary a služby síce zdražejú, ale infláciu by u nás mali tlmiť nižšie ceny energií a dopravy.

Ceny v slovenských obchodoch by sa nemali v roku 2015 výrazne zvyšovať v porovnaní s rokmi 2011 a 2012. Presvedčení sú o tom analytici, podľa ktorých bude inflácia aj v budúcom roku na nízkych úrovniach. „Cenovky na pultoch našich predajní by sa mali podľa našich odhadov začať zvyšovať len pomaly a priemerná miera inflácie v budúcom roku by mohla dosiahnuť približne 1 %,“ predpokladá analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.

Podobný názor majú aj ostatní analytici. Očakávame, že inflácia sa bude len pozvoľne dvíhať z aktuálnej nulovej úrovne a za celý rok jej priemer nepresiahne jedno percento. Je však možné, že v dôsledku padajúcich cien ropy bude nárast inflácie odložený až do ďalšieho roku,“ doplnil Štefanides.

Niektoré tovary a služby síce môžu zaznamenať nárast ceny, ale odborníci sú presvedčení, že infláciu na Slovensku budú tlmiť nižšie ceny energií, ako aj dopravy. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude opäť doprava a v rámci nej najmä pohonné látky, ktoré budú spolu s cenami energií v kategórii bývanie udržovať rast cenovej hladiny blízko nuly," doplnil analytik Tatra banky Boris Fojtík.

tankovanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: podkapotou.sk)

Podľa Vrabcovej dôvodom nižšej inflácie bude aj ohlásené znižovanie regulovaných cien elektriny a plynu a tiež cestovanie vlakmi zadarmo pre určené skupiny obyvateľstva. "To bude tlačiť ceny v doprave medziročne nadol až do novembra, kedy efekt medziročného zlacnenia vymizne. Zároveň by sa pod nižšie ceny v doprave, ale aj v iných oblastiach spotrebného koša malo podpísať tiež zlacnenie pohonných látok," tvrdí Vrabcová.

Cenový vývoj v roku 2014 bol rekordný

Rok 2014 bol podľa analytikov z pohľadu cenového vývoja na Slovensku výnimočný. Ceny nielenže nerástli, ale počas niekoľkých mesiacov zaznamenávali medzimesačné i medziročné poklesy. Viac než 20-ročná slovenská história si takýto cenový vývoj nepamätá. Historicky po prvýkrát poklesli ceny v medziročnom porovnaní na Slovensku vo februári 2014," priblížila Vrabcová s tým, že poklesy cien neboli razantné, ale len na úrovni jednej či dvoch desatín percenta.

Významnú úlohu pri tohtoročnom cenovom vývoji zohrali podľa Vrabcovej potraviny, ktoré vplyvom dobrej úrody a tiež geopolitického napätia a súvisiacich ekonomických sankcií od apríla nepretržite klesali. Medziročne menej sme platili aj za oblasť bývania a energií a keďže práve tieto oblasti sa spolu s potravinami podieľajú na spotrebnom koši veľkou váhou, pretavili sa aj do vývoja celkovej cenovej hladiny na Slovensku," dodala Vrabcová.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu