Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Počasie v Európe sa zbláznilo, problémy hlási aj Slovensko: Pozor na poľadovicu na cestách!

Chladné počasie zasiahlo aj Britániu Zobraziť galériu (5)
Chladné počasie zasiahlo aj Britániu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nesmierne mrazivé ráno zažili horské oblasti v Českej republike, keď na niektorých miestach klesla ortuť teplomeru hlboko pod mínus 20 stupňov Celzia. Silné mrazy trápia viaceré európske krajiny. Teploty majú ešte viac klesať, Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu aj pre Slovensko a dopravná polícia upozorňuje na poľadovicu na cestách!

Rokytská slať mínus 27,3 stupňa Celzia, Březník mal mínus 26,1 a Horská Kvilda mínus 21,3 stupňa Celzia, uviedol meteorológ František Šopko o situácii u našich susedov. Teploty budú ešte ďalej klesať, hlavne tie ranné - mínus sedem až mínus 11 stupňov Celzia. Pri snehovej pokrývke a upokojení vetra môžu teploty klesnúť až na mínus 15 stupňov, povedal pre Český rozhlas meteorológ Pavel Borovička. Pod nulou sa podľa neho budú pohybovať aj maximálne denné teploty, a to v rozmedzí mínus sedem až mínus dva stupne. V druhej polovici budúceho týždňa navyše pribudne oblačnosť. 

Mrazy v Nemecku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Trnavská polícia upozorňuje vodičov na zľadovatené cesty

Na rýchlostnej ceste R1 v smere Sereď – Trnava sa stala v sobotu (27. 12.) večer dopravná nehoda. Vodič neprispôsobil jazdu podmienkam na zľadovatenej vozovke. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave.

Polícia rázne žiada vodičov, aby rešpektovali dopravné značenie a pokyny jej príslušníkov. K problémom došlo pred niekoľkými hodinami aj na ceste I/61 medzi obcami Madunice a Trakovice, kde je povrch vozovky taktiež zľadovatený.

Polícia vyzýva vodičov, aby prispôsobili jazdu stavu vozovky a podieľali sa na bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.

Situáciu na Slovensku komplikuje silný vietor

Pred prudkým ochladením a tvorbou snehových závejov a jazykov na západnom Slovensku varoval aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Pre túto oblasť vydal aj výstrahu 1. stupňa, ktorá potrvá až do pondelka (29. 12.).

V najbližších dňoch očakávame na našom území veľmi silný vietor. Na nedeľu (28.12.) a pondelok preto vydal SHMÚ výstrahu 1. stupňa pred vetrom pre západné a časti východného a stredného Slovenska. Vietor dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 17-22 m/s. Pre stredné, východné a časť západného Slovenska platí dokonca výstraha 2. stupňa. Tu meteorológovia predpokladajú výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 25-33 m/s. Takáto rýchlosť vetra podľa SHMÚ predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

V Bratislave nepremávali niektoré autobusy

Dopravný podnik Bratislava (DPB) upozornil cestujúcich v bratislavskej MHD, že kvôli poveternostným podmienkam boli od soboty 19.00 h v hlavnom meste neprejazdné niektoré komunikácie v kopcovitých terénoch. Cestné úseky na Dlhých dieloch, Kolibe, Mudroňovej, Palisádach, Valašskej a Kramároch v hlavnom meste sú aktuálne už pre MHD prejazdné. 

Mrazy v Nemecku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Cestári varujú pred poľadovicou

Slovenská správa ciest (SSC) upozorňuje vodičov na zľadovatený sneh o hrúbke dva centimetre, ktorý sa môže miestami nachádzať na ceste medzi Spišskou Belou - Spišskou Starou Vsou, Hniezdnym - Červeným Kláštorom, Stakčínom a Uličom a na hranici sabinovského a prešovského okresu.

Utlačený alebo kašovitý sneh do troch centimetrov je v okolí Starej Ľubovne, Bardejova, Medzilaboriec, Námestova, Čadce, Liptovského Mikuláša a Popradu.

SSC taktiež informuje, že úsek cesty Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo a horský priechod Šútovce je uzatvorený pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov. Horský priechod Zbojská je uzatvorený pre dopravu nad 3,5 tony. Správa ciest varuje, že z dôvodu nízkych teplôt hrozí na mokrých a vlhkých vozovkách poľadovica.

Počasie v Európe sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V Savojských Alpách výdatne nasnežilo, uviazlo tam 15 000 áut

Sneh a vietor dnes spôsobili značné problémy aj vo viacerých oblastiach Francúzska, najmä na východe krajiny. V Savojských Alpách uviazlo pre množstvo čerstvého snehu približne 15 000 áut, informovali miestne úrady. Motoristov smerujúcich do Álp vyzvali, aby svoje vozidlá čo najskôr odstavili a našli si nocľah. 

Podľa agentúry DPA vo viacerých obciach ako Albertville, Chambéry, Moutiers či Aix-les-Bains zriadili núdzové nocľahárne. 

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve vyzval motoristov na opatrnosť a apeloval, aby - ak je to možné - jazdu radšej odložili.

V Európe kolabuje doprava

S namrznutými cestami a snehom bojujú aj Briti, ktorých prekvapilo husté piatkové sneženie. Kvôli rozmarom zimného počasia museli byť v piatok letiská v Leedse a Liverpoolu. Kvôli nepriaznivým meteorologickým podmienkam má ťažkosti aj amsterdamskej letisko, ktoré niekoľko letov zrušilo. Dnes snežilo okrem iného aj vo Švajčiarsku a na juhozápade Nemecka, kde by v pohorí Čierny les mohlo napadnúť až 40 centimetrov snehu!

Spravodajská stanica BBC varovala, že poľadovicou je najviac ohrozený sever Anglicka, Wales, južné Škótsko a Severné Írsko. V anglickom regióne East Midlands severne od Londýna sa zhruba 2 000 domácností ocitlo bez dodávok elektrickej energie.

Chaos na železnici v Londýne musela riešiť privolaná polícia

Čiastočné uzavretie dvoch najvyťaženejších železničných staníc v Londýne, King's Cross a Paddington, skomplikoval príchod zimného počasia a snehu do Británie. Davy rozhnevaných cestujúcich na hlavnej železničnej trati v Londýne, ktorým povedali, že sa do vlaku nedostanú, dnes musela pacifikovať polícia a šéf železničnej spoločnosti Robin Gisby sa verejne ospravedlňoval cestujúcej verejnosti za to, že ich železnica pre technické problémy sklamala.

Podľa webovej stránky BBC železnica nestihla naplánované opravy v ohlásenom termíne, čo vážne narušilo železničnú dopravu v Londýne a totálne upchalo najbližšiu stanicu Finsbury park. Železnica povedala desiatkam tisíc frustrovaných cestujúcich, že musia cestovať autobusom alebo autom alebo inokedy.

Šéf železničnej spoločnosti Robin Gisby sa im za "hrozné narušenie" dopravy o Vianociach dnes ospravedlňoval. Obhajoval však uzavretie staníc potrebnými opravami.

Minister dopravy Patrick McLoughlin požadoval od železničnej spoločnosti vysvetlenie. Tá odporučila vyhnúť sa pri cestovaní spomínaným staniciam.

Meškania naberali aj vlaky prichádzajúce do Londýna, ktoré museli dlho čakať, kým sa pre nich uvoľní nástupište v stanici Finsbury Park. 

Situáciu skomplikovalo sneženie, ktoré vážne narušilo cestnú dopravu. Meteorologický úrad varoval pred mrazom, v častiach Škótska majú podľa predpovedi klesnúť teploty na mínus desať stupňov Celzia.

Čakajúci cestujúci sa ponosovali na nedostatok informácií, mnohí cestovali s deťmi a batožinou a ako povedala jedna staršia pani, "nie sme všetci na Twitteri". Preplnené nástupištia znamenali, že ľudia nemohli nastúpiť do vlaku, na ktorý mali lístok, ani vystúpiť, keď potrebovali. Tým, ktorí sa do prepchatej budovy nedostali, bolo zima, informovala BBC.

Sneží aj vo Švajčiarsku

Médiá vo Švajčiarsku dnes informovali, že po Vianociach na blate napadol konečne prvýkrát v tohtoročnej zimnej sezóne sneh aj v nížinách a údoliach. Policajti však hlásili kvôli snehu rad dopravných nehôd. Problémy ale mala aj železnica: vlaky nejazdili napríklad medzi Ženevou a Bernom, ochromená bola aj prímestská železnica v metropole. S hustým snežením a meškaním letov  sa stretlo i letisko v Zürichu. Letisko Václava Havla Praha na svojom webe uviedlo, že popoludňajší let z Zürichu do českej metropoly nabral asi 90-minútové meškanie.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu